ANDREW DALGLEISH

Britanski veleposlanik u zagrebački promet pustio ‘klimatski tramvaj‘ broj 13

‘Klimatska ‘13-ica vozit će kroz Zagreb sljedećih šest mjeseci brandirana temom COP26, najveće globalne konferencije o klimi
Veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish
 Goran Mehkek/Cropix

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish u subotu je u Zagrebu "pustio u promet" tramvaj broj 13, brandiran temom COP26, globalne konferencije o klimi koja će se sljedeće godine održati u Glasgowu.

"Klimatski" tramvaj prigodno je počeo voziti na petu godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma.

'Moramo zaustaviti promjene'

Pariški sporazum predstavlja okvir djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljenja. Dugoročni cilj je zadržati prosječnu svjetsku temperaturu na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine i poduzimati napore da se porast temperature ograniči na 1,5 Celzijeva stupnja.

"Sada se pripremamo za COP26 koji će se sljedeće godine održati u Glasgowu u Velikoj Britaniji", rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj.

"Nadamo se da će se svijet ondje okupiti sa stvarnim, konkretnim obećanjima o smanjenju stakleničkih plinova kako bi se zaustavile opasne klimatske promjene", istaknuo je Dalgleish.

image
Veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish
Goran Mehkek/Cropix

"Klimatska" 13-ica vozit će kroz Zagreb sljedećih šest mjeseci brandirana temom COP26, najveće globalne konferencije o klimi, a Dalgleish je istaknuo da je vožnja tramvajem "odličan, ekološki prihvatljiv oblik prijevoza".

Na tramvaju se može skenirati QR kod koji vodi na https://ukcop26.org/ gdje se mogu pronaći sve informacije o klimatskim aktivnostima i sljedećoj globalnoj konferenciji o klimi u studenom u Glasgowu.

Biden vraća SAD u Pariški sporazum

Borba protiv klimatskih promjena ponovno će biti na dnevnom redu i Sjedinjenih Država, najavio je izabrani američki predsjednik Joe Biden. Aktualni predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali je Biden obećao povratak SAD-a tom sporazumu.

image
Veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish
Goran Mehkek/Cropix

"To je odlična vijest za klimu, to je odlična vijest za sve nas što će SAD odigrati svoju ulogu u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Oni su jedni od najvećih emitera pa je vrlo važno da i oni nešto poduzmu", rekao je Dalgleish. "Joe Biden će biti pozvan kao američki predsjednik, a na njemu je, naravno, odluka hoće li doći ili ne", dodao je britanski veleposlanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:42