REPORTAŽA SA SLJEMENA

Brojni Zagrepčani uživali u zimskim radostima: ‘Ovakvih je dana sve manje pa žele to iskoristiti‘

Parkinzi svih restorana i planinarskih domova bili popunjeni do posljednjeg mjesta

Snijeg na Sljemenu

 Ranko Suvar/Cropix/

Sljeme je zabijelio prvi ovosezonski snijeg, na najvećim visinama palo ga je čak i više od deset centimetara, pa su brojni Zagrepčani uživali u zimskim radostima. Vožnja od grada do 1033 metara visokog vrha Medvednice kao da ubrzano vodi kroz dva godišnja doba. Dok u početku cesta prolazi kroz crveno-žutu šumu, ubrzo bijeli pokrivač (najprije u tragovima,a kasnije potpuno) prekriva tlo i krošnje. Ta razlika posebno je oduševila oduševilo planinare koje hladnoća nije uspjela zadržati kod kuće, baš kao ni druge rekreativce koje se i danas moglo vidjeti kako hodaju, trče ili se biciklom voze na Sljeme.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Nikada nije prehladno za uživanje u prirodi. Tajna je samo u dobroj pripremi, govore nam braća Hrvoje i Ivan Habdija.

- Nema lošeg vremena, samo loša oprema – poručuje Ivan.

image

Hrvoje i Ivan Habdija.

Ranko Suvar/Cropix

- I aktivnost koja te drži, bez toga nema smisla. Ako si došao u prirodu u hladnim uvjetima, onda ne možeš sjediti - nadovezuje se Hrvoje. Još jučer su gledali kako je snijeg pao u Gorskom kotaru pa su priželjkivali da će isto biti i sa Sljemenom. Nakon kratkog odmora, sljedeće u planu bilo je fotkanje idiličnih kadrova šume i ispijanje kave u toplome.

image
Ranko Suvar/Cropix

Hladnoća nije smetala ni djeci koja su se igrala i grudala na livadama, ali su se najvećim obožavateljima snijega pokazali zagrebački ljubimci. U jednom ih je trenutku oko planinarskog doma bilo desetak. Razmahanog repa trčkarali su po snijegu, a oni najveseliji se potpuno uvaljali u njega. U zimskom odijelu, toplim cipelama i s osmijehom na licu do planinarskog doma stigao je i Hrvoje Hajdarović, a u stopu ga je pratio pas Balto zbog kojeg je dan odlučio provesti u šumi.

image

.
Hrvoje Hajdarovic i pas Balto.

Ranko Suvar/Cropix

- Mislio sam da će ga penjanje umoriti, ali on još uvijek ima energije i ne prestaje trčati po snijegu – govori nam Hrvoje dok baca lopticu za koju se Balto natječe s labradorom. I inače voli planinariti, hladnoća mu ne smeta jer mu je u jakni zbog fizičkog napora i prevruće.

Parkinzi svih restorana i planinarskih domova bili popunjeni do posljednjeg mjesta. Djelatnik iz Puntijarke kaže nam kako je jutros prvi stigao na Sljeme. Prestigao je čak i ralicu.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Ja sam dijete snijega: odrastao sam na Prenju, a radio sam i u Austriji. Volim snijeg više nego ljeto – govori nam dok ga čisti s drvenih klupa i stolova.

Snijeg je privukao i veći broj gostiju. Općenito su zima zbog snježnih radosti i ljeto zbog nižih temperatura nego u gradu, najposjećenije vrijeme.

- Danas će sigurno stići još roditelja s djecom. Zbog klimatskih promjena sve je manje ovakvih dana pa svi to žele iskoristiti – dodaje.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:40