ODUMIRUĆI GRAD

CENTAR ZAGREBA ODUMIRE ZBOG BIROKRACIJE I VISOKOG NAJMA Zatvoreni obrti i prazni prostori...

U samo nekoliko tjedana zatvorili se concept store Iggy, Living room, Boggi, a uskoro i restoran Kiša
 Neja Markičević/CROPIX

Zbog brojnih zapuštenih praznih lokala, centar grada, pogotovo izvan tri, četiri ulice najbliže Trgu bana Jelačića, izgleda sablasno.

U Ilici na potezu od Trga bana Jelačića do Trga dr. Franje Tuđmana dvadesetak je lokala koji su prazni već godinama. U šetnji od samo dva kilometra nizaju se zapušteni izlozi prekriveni tek reklamnim plakatima. U nekima od njih donedavno su bili parfumerija Limoni, Cafe bar Cab, Living room, kavana Korzo, Krzno Goga, Pauk video, pekarnica Domesticus... Na većini njih nema kontaktnog broja vlasnika, poziva na najam, niti se zna jesu li u procesu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Natječaji za prostore

Grad Zagreb s jedne strane i Državn i ured za upravljanje državnom imovinom s druge redovito raspisuju natječaje za najam, a posljednji su bili aktualni krajem prošle godine. Najatraktivniji prostori u koje ne treba puno ulagati planu prvi, no većina je najmoprimcima nezanimljiva jer su u lošem stanju i treba uložiti znatan novac da bi ih se uredilo za posao. Lokali u privatnom vlasništvu pak redovito imaju znatno više cijene najma od državnih i gradskih, pa su potencijalnim poduzetnicima preskupi.

Tako je i dalje velik broj poslovnih prostora prazan, što zbog previsokih najamnina ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a najviše ih je na potezu od Ilice od Britanskog trga prema Črnomercu i u Vlaškoj ulici. Obrtnici koji su na tim lok acijama iznajmili prostor žale se na visoke najamnine, birokratske komplikacije, neriješene imovinsko-pravne odnose i učestale pritužbe stanara.

Čak i u najužem centru grada u posljednjih nekoliko mjeseci zatvorilo se ili je pred zatvaranjem niz popularnih mjesta.

Treba previše dozvola

Zatvorio se concept store Iggy u Varšavskoj, kafić Fat Cat u Masarykovoj, Living room u Ilici, salon odijela Boggi u Gundulićevoj, a zatvaranje su najavili i vlasnici restorana Kiša u Staroj Vlaškoj. Natalija Reinova vlasni ca je Kiše otvorene prije dvije godine, a do kraja mjeseca zauvijek će zatvoriti vrata restorana.

- Zgrozim se na kada prebrojim sve probleme koje sam imala. Htjeli smo imati eko terasu napravljenu od drvenih paleta, no Gradski ured nam za to nije htio izdati dozvolu. Bez razloga su mi odbili financijski poticaj za zapošljavanje mladih ljudi, morala sam kupiti skupocjene inoks lonce jer ti su jedini dozvoljeni, vadila sam ateste za buku i miris... - nabraja Natalija Reinova. Slično nam je ispričao i Filip Kristić koji je bio jedan od suvlasnika lokala Fat Cat u Masarykovoj ulici.

- Kako bismo prikupili sve potrebne dozvole, trebalo nam je otprilike tri mjeseca, a samo tri mjeseca kasnije smo zatvorili - tvrdi Filip Kristić.

UKLETI POTEZI

Ulice u kojima biznisi propadaju

Osim u središtu grada, postoji nekoliko ulica u kojima već godinama ubrzo nakon otvaranja propadaju obrti.

U Gundulićevoj je primjerice oko dvadeset trgovina zatvoreno ili prenamijeneno u posljednje dvije godine. Zatvorio se Accessorize, Lucky Zalogaj, Yogorino, Perrina, Murphy NY, Tally Weil i Maras a nedavno se zatvorio i dugogodišnji dućan otimjenih odjela Boggi na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice.

Tratinska i Ozaljska na Trešnjevci također su godinama ulice zatvorenih lokala. Na potezu Tratinske ulice od Cibone do Trešnjevačkog placa postoji desetak poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba čiji je najam bilo raspisan na posljednjem natječaju, no nisu zainteresirali potencijalne poduzetnike.

U Novoj cesti u jednom se lokalu u samo godinu dana promijenilo već tri vlasnika ugostiteljskog obrta. Zabrinjavaju i brojni prazni poslovni prostori u kojima se skupljaju beskućnici i često dolazi do požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 05:09