PROMETNI KOLAPS

Centar Zagreba paraliziran, noćna mora će se nastaviti: ‘Bojimo se da će krkljanac biti trajan‘

Nova parkirališna mjesta u Deželićevoj bit će premala. Novi modeli Audija ili BMW-a stršat će na cestu, kažu stanari
 Davor Pongračić/Cropix

U središtu Zagreba već je punih sedam dana pravi prometni kolaps. Zbog hitnih radova na sanaciji tramvajske pruge na uglu Savske i Klaićeve kolone nervoznih vozača protežu se Zelenim valom sve do Gajeve, a zakrčeni su i svi okomiti prometni pravci, pa se u Gundulićevoj i Preradovićevoj u špici ujutro i popodne ponekad čeka i deset minuta na ulaz u Hebrangovu.

Tako je, primjerice, samo jučer kolona vozila zakrčila cijeli Zeleni val u smjeru istoka kod Hrvatskog narodnog kazališta od 16 pa sve do 21 sat.

image
Davor Pongračić/Cropix

Povratak s godišnjeg

Prometni kaos u centru nastao je zbog istovremenog poklapanja niza faktora: Zagrepčani su se prošlog tjedna masovno vratili s godišnjih odmora, a asfaltiranje ulice uz Mažuranićev trg poklopilo se s neplaniranim radovima na Savskoj, od Klaićeve do Rooseveltova trga. Uz to, zbog sanacije zgrada od potresa na Marulićevu trgu koji su okupirali bageri i kontejneri za radnike, pješaci već dulje moraju trg zaobilaziti hodajući po prometnom kolniku.

Kao i uvijek, kolone se od mjesta radova prenose i na druge ulice. Čepovi tako nastaju kod Westina u smjeru zapada, duž Savske u smjeru juga te u ulici Gjure Deželića u kojoj su istovremeno zbog iscrtavanja dvosmjerne biciklističke staze na nogostupu na ulicu pomaknuli parkirališna mjesta za automobile.

Tako je sada žila kucavica u središtu grada zauvijek ostala bez jedne od ukupno tri prometne trake.

Trenutno se u gradu Zagrebu radi na tri različite lokacije koje su očito ključne za normalno odvijanje prometa. Uz radove na pruzi u Savskoj, koji su, da stvar bude gora, već trebali završiti, ali su produljeni do nedjelje, dodatno su produljeni i radovi na Mostu slobode koji je ionako zakrčen u prometnim špicama ujutro i popodne kad građani idu na posao i vraćaju se s njega.

Nova parking mjesta

Tamo se odvija sanacija prijelaznih naprava, ukupne vrijednosti oko tri milijuna kuna, koja je započela 31. svibnja te će trajati do utorka 6. 9. 2022. do 12 sati. Tako će se zauzeti dio kolnika na Mostu slobode, a promet će se odvijati po preostalom slobodnom dijelu kolnika jednim prometnim trakom za svaki smjer.

Također, iz grada napominju kako će zbog radova na mostu promet za pješake i bicikliste biti onemogućen u zoni radova. Njima će biti omogućeno kretanje po zapadnom dijelu mosta.

Biciklistička staza u Deželićevoj već je postala predmet prijepora. Parkirna su mjesta pomaknuta prema jugu na dio kolnika upravo iz razloga ne bi li se nove biciklističke trake ugurale na pločnik na zapadnom dijelu ulice.

Tim potezom se na cesti u prilazu Gjure Deželića oduzima jedna kolnička traka, ali se ne gubi ni jedno parkirno mjesto. Dio stanara potez podržava, ali dio se boji prometnog krkljanca koji bi sada mogao postati trajan.

- Nova parking mjesta koja iscrtavaju bit će premala. Moj auto nije velik, ali tko vozi, na primjer, nove modele BMW-a ili Audija, stršat će na cestu. Zgrade ovdje nemaju garaže, tako da svi parkiraju gdje i ja - komentirao je vlasnik jednog kafića.

Iako se pričalo da bi se zbog toga mogle ukloniti i terase kafića u ulici, zasad ih nitko o tome nije obavijestio. Ugostitelji kažu kako nikome ne smetaju, a ako će im terase viriti na biciklističke staze koje se iscrtavaju, jednostavno će ih smanjiti, kažu.

Zaustavljanje vozila

Susjedi, međutim, tvrde kako sad ne znaju ni kamo će sa svojim kantama za otpad jer su one direktno na biciklističkoj stazi.

Još jedan od većih problema, barem kako govore stanovnici, dječji je vrtić koji je smještan u toj ulici. U jutarnjim satima, kada roditelji dovoze svoju djecu, ako nema slobodnih parkirnih mjesta, prisiljeni su zaustaviti svoje vozilo uz rub kolničke trake. Ista se situacija ponavlja u poslijepodnevnim satima kada se roditelji vraćaju po svoju djecu. Tako će se, barem kažu stanovnici, stvarati još veće gužve jer će - umjesto tri trake - biti samo dvije.

Hvala roditeljima koji svoju djecu dovode pješice

- Mi imamo naših pet parkirnih mjesta koja su rezervirana u jutarnjim satima kada roditelji dovoze djecu te u popodnevnim satima kada se vraćaju po njih i voze ih doma. To su dva sata ujutro i dva sata popodne kada su ta mjesta rezervirana za vrtić. A u ostalim vremenima služe kao normalna gradska parkirna mjesta - rekao je za Jutarnji list Krešo Tomljenović, ravnatelj dječjeg vrtića Izvor.

Dodaje kako zapravo mjesta za parkiranje nikada nije dovoljno, ali da su zahvalni roditeljima koji žive u blizini te odlučuju svoju djecu u vrtić dovoditi pješice.
- Trebalo bi to funkcionirati kao i do sada, jedino se bojimo ovoga što se tiče biciklističke staze, kod samog izlaska djece. Probat ćemo vidjeti s gradom da se to bolje obilježi, da ovi koji prolaze biciklima znaju da je tamo vrtić - ističe ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:10