SLUČAJ KUPSKA

CIJELA JEDNA ZAGREBAČKA ULICA PROPALA U ZEMLJU Dogodilo se to prije točno osam godina, do danas nije odgovarao nitko

Manju novčanu kaznu, tek 50 tisuća kuna, dobila je tvrtka projektant, kuće nisu obnovljene, a stanari strahuju i od grmljavine
 Bruno Konjević / CROPIX

S punim vrećicama u rukama toga su se jutra vratili doma s tržnice. Bila je nedjelja pa je supruga Branka pripremala poseban ručak - vrganje i domaću piletinu. Obiteljsku je idilu u jednom trenutku prekinulo zvono na vratima.

U stan je uletio policajac i rekao im da odmah moraju izaći iz zgrade. U tim se trenucima urušavala ulica u kojoj su živjeli. Dogodilo se to zbog radova na obližnjem gradilištu gdje su radnici za potrebe novog HEP-ova poslovnog kompleksa iskopali temelje duboke 27 metara. Bilo je to prije točno osam godina. Stanari Kupske ulice gledali su kako im se kuće ruše do temelja, a voda doslovce guta dvorišta.

Boravak u hostelu

Bili su izbezumljeni i uplašeni. Supružnici Branka i Željko Žitković i danas se dobro sjećaju razdoblja od dva mjeseca koje su proveli u hostelu u Remetincu gdje je jedan dio stanara bio prebačen dok je trajala sanacija.

- Nedostajala mi je moja kuća, moj krevet, sve moje. Ta dva mjeseca trajala su kao dvije godine. Vratili smo se, nešto sitno popravili, ali i dalje se vide pukotine po stanu. A i trauma je ostala. I danas se trznem samo kada veći kamion prođe ulicom - ispričala je Branka Žitković koja živi na kućnom broju 17 u Kupskoj ulici.

Radionica pod vodom

Nakon potresa prije nekoliko dana, kaže, mislila je da je to to, da se noćna mora od prije osam godina ponavlja.

- Obilježavali smo prve četiri godišnjice, u međuvremenu je čak 7 do 8 ljudi iz ulice umrlo, a mi ostali smo izgubili živce. Odustali smo od borbe jer su, očito, svi odustali od nas - poručila je Žitković.

Njezin suprug Željko vodi radionicu koja je obiteljsko naslijeđe još od 1928. godine, a nalazi se u dvorištu zgrade u kojoj žive. Jedinu pauzu imao je tada, u rujnu 2007. godine, dok su boravili u hostelu.

- Jedini nisam mogao ići na posao jer je moj posao plivao u vodi. I zamislite, HEP mi je poslao račune za struju iako tih par mjeseci nismo uopće bili doma - ogorčen je stanar Željko te dodao da se nada kako će se valjda netko sjetiti da uopće postoje.

I njegov susjed Martin Oletić sjeća se kobnog dana kao da je bilo jučer.

- Supruga nije stigla spremiti nikakve stvari pa je policija vikala da bilo što pokupimo i bacimo kroz prozor jer nemamo dovoljno vremena. Bilo je strašno - kaže 74-godišnji Oletić.

Šteta 2,7 milijuna kuna

Stanar Anđelko Souček, koji živi na kućnom broju 15, kaže kako mu nedostaje vrijeme prije nego što se izgradio HEP-ov kompleks, jer su se susjedi na tom mjestu znali družiti, kartati belu te igrati šah.

Stanarima Kupske je prema procjenama prouzročena imovinska šteta od 2,7 milijuna kuna. Iako dio njih nije dobio novac za sanaciju štete, barem su dobili zadovoljštinu na sudu gdje je prije tri godine izrečena presuda Davorinu Lovrenčiću, direktoru Conexa, tvrtke koja je bila glavni projektant. Optužen je za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a društvu Conex je izrečena novčana kazna u iznosu od tek 50 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:58