SKUPI PROJEKT

Čitatelj snimio neobičan prizor kod sljemenske žičare, oglasili se iz Grada: ‘Evo o čemu se radi‘

Planinar iz Ludbrega poslao nam je fotografiju komada oplate kabine koji je našao na Sljemenu
Žičara Sljeme
 Bruno Konjevic/Cropix

Iako "najljepša žičara u Europi", kako joj tepa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, još nije u funkciji, čitatelj nam je poslao fotografiju snimljenu jučer ujutro na Sljemenu na kojoj se u šumarku vidi veliki komad nove oplate kabine.

Planinar iz Ludbrega koji se zatekao u šetnji na putu prema Grafičaru ne zna otkad je taj komad tamo i nejasno je da li je pao ili ga je netko bacio.

- Staklo ugrađeno na žičari oštećeno je od nepoznatog počinitelja još u studenome 2020. godine, kad je tvrtka KFK i prijavila štetu osiguranju. KFK je tad proizveo novo staklo, a za montažu novog i demontažu starog stakla je, zbog velike strmine na zapadnoj strani, morao angažirati 90-tonsku autodizalicu produžene ruke.

Oštećeno staklo zamijenjeno je 30. prosinca 2020., a dizalica je prilikom demontaže odložila demontirano oštećeno staklo najbliže cesti.

S obzirom na to da taj dan djelatnici tvrtke KFK nisu raspolagali odgovarajućim vozilom u koji bi staklo stalo, ono je ostavljeno na mjestu gdje ga je dizalica odložila te će isto u četvrtak, 7. siječnja, biti utovareno u kombi i odvezeno na deponij stakla u KFK Rugvica - objasnili su nam iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Četvrti rok za puštanje sljemenske žičare u promet, najavljen za prvu nedjelju u ovoj godini, prekoračen je, a njena izgradnja je pod istragom USKOK-a zbog prenapuhane cijene radova.

Najnoviji potres nije razlog zadnje, četvrte odgode. Zna se da Žičara Sljeme nema uporabnu dozvolu, a neki od izgrađenih objekata ni građevinsku. Na tehničkim pregledima za uporabnu dozvolu povjerenstvo za pregled građevina zatražilo je dopunu dokumentacije od izvođača Doppelmayr, a njezina je dostava u tijeku, izvijestili su u subotu iz Grada Zagreba.

I oko cijene žičare bilo je problema. Prva procjena vrijednosti projekta bila je oko 250 milijuna kuna, ali ubrzo se popela na 375 milijuna. Kada je gradnja ušla u visoku fazu, ukupni trošak postao je dvostruko veći nego što se prvotno komuniciralo. Krajem 2019. Gradska skupština je izglasala odluku da ZET podigne kredit od 537 milijuna kuna za potrebe izgradnje, što je na kraju ukupan iznos koji ćemo uložiti u grandiozni projekt.

Svaka od gondola ima deset mjesta i trebat će im 16,5 minuta da od podnožja u Gračanima stignu do sljemenskog tornja. Žičara, će u satu moći prevesti 1500 putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:36