CRVENE NALJEPNICE

CIVILNA ZAŠTITA POZIVA GRAĐANE DA SE HITNO ISELE Svaka osma zgrada koju su pregledali statičari nije više pogodna za život

Te su zgrade neuporabljive: ne možete ostati u prizemlju ako je urušen krov, jer bi se sve moglo srušiti. Oni koji se ne isele bit će prijavljeni policiji
 Davor Pongračić / CROPIX

“Svi u zgradama na kojima su statičari nalijepili crvenu markicu na kojoj jasno piše ‘neuporabljivo’, moraju, ako već nisu, iseliti jer su takve zgrade doslovno opasne za život! Imamo primjere da ljudi misle da mogu ostati u zgradi zato što su im stanovi na nižim katovima, a oštećen je, recimo, krov pa se tješe da su sigurni. A nisu. Jer, neki od sljedećih potresa koje je izvjesno očekivati mogu nanijeti dodatnu štetu i ugroziti ljudske živote.

Te prve klasifikacije brzih pregleda nakon potresa rađene su po strogoj metodologiji i treba ih se pridržavati”, upozorava Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva i tako objašnjava dileme građana koji još uvijek, ni četvrti dan nakon potresa, nisu posve svjesni da moraju napustiti zgrade.

Preporuka

Crvene, narančaste i zelene naljepnice zasad su samo preporuke i civilna zaštita “nema mehanizama” kojima bi prisilno iselila osobe koje su odbile napustiti zgrade koje prema prvim procjenama više nisu upotrebljive za normalan život. No, kako saznajemo, zbog činjenice da su neki stanari ostali živjeti u opasnim zgradama bit će prisiljeni poduzeti akciju - i kontrolirati stanje u tim zgradama.

Ured Civilne zaštite prikuplja podatke i o onima koji su ostali obavijestit će MUP. Djelatnici MUP-a bi po takvoj prijavi trebali izaći na teren i provjeriti stanje. Hoće li moći izdati i nalog za prisilno iseljenje, tek se utvrđuje. Do srijede popodne više od 17.000 građana zvalo je Krizni stožer i prijavilo štetu. Do sada su statičari obišli oko 2000 zgrada - od čega je procjena gotova za njih 1001, a 12 posto tih procijenjenih zgrada dobilo je crvene naljepnice!

Crvena naljepnica na zgradi znači da je ona opasna po život. Rizik proizlazi iz dva razloga: u potresu je došlo do vrlo teških i teških konstruktivnih oštećenja. Mnoge zgrade u Donjem gradu tu su crvenu etiketu dobile zbog uništenih krovova i stropova zadnjih etaža od urušavanja dimnjaka. Klimav dimnjak laicima se može učiniti manje strašnim i nedostatnim razlogom za iseljenje.

Međutim, kako napominje Nina Dražin Lovrec, već činjenica da dimnjak ne radi predstavlja velik rizik od izbijanja požara. “Zaštita od požara uz nosivost jedan je od najvažnijih temeljnih bitnih zahtjeva građevine”, kaže ona.

Alarm

Na tu činjenicu alarmira i Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja. “Na zgradama na kojima je oštećen ili srušen dimnjak ne smije se koristiti niti plin, niti kruta goriva niti bilo kakvo izgaranje koje produkte gorenja ispušta u oštećeni dimnjak. U protivnom iz dimnjaka plinovi mogu ugušiti stanare, može doći do požara u dimnjacima ili okolnim dijelovima građevine. Radi se uglavnom o zgradama starijeg datuma gradnje.

Čak i u zgradama u kojima nema većih vidljivih vanjskih oštećenja, važno je pozvati nadležnu dimnjačarsku službu da provjeri tehničku ispravnost dimnjaka. Nemojte koristiti dimnjake prije toga!!!” HDSVP također upozorava i na električne instalacije i instalacije sigurnosnih sustava U mehaničkim naprezanjima olabave spojevi vodiča i nakon toga poraste prelazni otpor. Prividno imamo osjećaj da instalacija ispravno radi, a na oslabljenim spojnim mjestima raste temperatura i može izazvati požar.

Postoji i zakonska obveza pregleda i ispitivanja električnih instalacija nakon izvanrednih događaja poput potresa, upozoravaju. Važno je naglasiti da popravci u “crvenim” zgradama na svoju ruku uopće nisu mogući. Čekaju ih mjeseci za povratak svojim domovima - jer stručnjaci, a to su opet statičari, moraju naknadno i detaljno analizirati stanje pojedinih zgrada i osmisliti projekte sanacije. A ništa od toga ne ide preko noći.

Moguća i službena mobilizacija statičara

Među statičarima koji su se odazvali pozivu Hrvatske komore inženjera građevinarstva da se volonterski priključe Centru za civilnu zaštitu i uključe u procjenu šteta nastalih potresom jučer je kružila informacija da su neke od njih njihovi poslodavci pozvali da se vrate na svoj posao. Za tu informaciju nismo dobili službenu potvrdu od Komore, ali su je potvrdile neke od ekipa s terena. Statičara-volontera u Zagrebu ima trenutno oko 200 i već nekoliko dana ne rade u svojim tvrtkama te nije izvjesno kad će se vratiti na posao. U ovom trenutku zbog posljedica potresa njihov je posao i angažman na procjeni šteta neophodan pa nije isključeno, kako neslužbeno saznajemo, da Krizni štab Grada Zagreba za njih i profesije bez kojih se taj posao ne može obaviti formalno proglasi mobilizaciju, odnosno radnu obavezu koja će ih zaštititi od pritiska poslodavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:40