VELIKA PREVARA SA SNIMANJEM 3D KARTE ZAGREBA

Geofoto krivotvorio potvrdu iz Porezne da bi im Bandić dao posao od 7,4 milijuna kn

Zvonko Biljecki, vlasnik tvrtke Geofoto, krivotvorio je potvrdu Porezne uprave, priložio je natječajnoj dokumentaciji i pobijedio na natječaju Grada Zagreba vrijednom 7,4 milijuna kuna.

Sažetak je to šokantnog nalaza Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koja je provjeravala natječaj na temelju kojeg je Biljecki od Milana Bandića trebao dobiti milijune kuna za posao isporuke računalnog sustava koji bi građanima trebao omogućiti pregled metropole u tri dimenzije. Jutarnji je o sumnjivom natječaju pisao još u svibnju, kada smo upozorili da je Bandić dao posao Biljeckom iako je njegova ponuda bila čak 120 posto skuplja od konkurencije.

Za identičan posao tvrtka GDI Gisdata bila je spremna naplatiti 3,3 milijuna kuna, ali je Bandićeva komisija toj tvrtki pronašla formalnu zamjerku: bankovna garancija za izvedbu projekta bila je dostavljena u sklopu jednog drugog dokumenta, umjesto da je natječajnoj dokumentaciji bila priložena kao zaseban dopis. Istodobno, posve su uvažili krivotvorenu potvrdu tvrtke Geofoto. Cijeli slučaj u svibnju je završio na Državnoj komisiji, koja je nakon kratke istrage pronašla, kako sami ističu, bitne povrede Zakona o javnoj nabavi i odmah poništila natječaj.

Kazneno djelo

Naime, Državna komisija zatražila je od Ministarstva financija odnosno od Porezne uprave očitovanje o tome je li Geofotu izdana potvrda o stanju duga, a Ministarstvo je ubrzo potvrdilo da oni takvu potvrdu nikada nisu izdali.

Dokaz da tvrtka Geofoto nije mogla sudjelovati na natječaju je i porezni stup srama koji je ljetos objavljen, a prema kojem se ta tvrtka nalazi na 82. mjestu dužnika, koja državi nije uplatila više od 15 milijuna kuna poreza.

Krivotvorenje porezne potvrde inače je kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. - Pitanje je tko je tu potvrdu izradio. Ukoliko je to bio netko iz samog sustava, odnosno iz Ministarstva financija, tada se može govoriti i zloporabi položaja i ovlasti, za što je predviđena zatvorska kazna i do 10 godina. Ako je to stranka napravila sama, onda se radi samo o krivotvorenju - kaže Branko Šerić, istaknuti zagrebački odvjetnik.

Struka je, kažu naši sugovornici, beskonačno ljuta na Biljeckog, koji im na temelju poznanstava i falsificiranja dokumenata otima posao.

Blizak sa Sanaderom

Biljecki je, naime, godinama bio vrlo uspješan poduzetnik koji je otprije poznat po bliskim odnosima s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Bivši premijer znao je iznajmljivati i njegove avione, bio je gost na otvaranju njegove poslovne zgrade, a Biljecki ga je svojedobno, nakon što je otišao s vlasti, nakratko bio angažirao i kao savjetnika. Osim s državnim tvrtkama, Geofoto je oduvijek dobro poslovao i s Gradom Zagrebom.

Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDI Gisdata, odnosno oštećene tvrtke u ovom slučaju, kaže da takvo ponašanje za cijelu industriju znači uništavanje posla.

- Zamislite kako se osjećaju zaposlenici u tvrtki koji rade mjesecima na nekom projektu, daju dvostruko manju ponudu, izgube na natječaju i onda još kasnije doznaju da je konkurencija dokumente krvotvorila?!

Poništavanje ovog natječaja sada znači da nitko nije dobio posao i da ga u ovoj godini neće biti. Jedina je svjetla točka posao Državne komisije - kaže Lončarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06