BORBA ZAGREBAČKOG PLAYBOYA DO POSLJEDNJEG DEBLA

‘Mafija mi je srušila stoljetnu šumu na posjedu i još me žele strpati u zatvor zbog toga!'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Građevinska mafija koju podržava gradonačelnik Milan Bandić ruši stoljetne hrastove, grabove i bukove šume u podsljemenskoj zoni na području zaštićenom kao Park prirode Medvednica - upozorava Željko Marincel, vlasnik jednog od najvećih imanja u Šestinama koje loša sreća prati još od 80-ih godina.

Na istoj toj livadi okruženoj šumama 1987. po nalogu nekoć poznatog građevinskog inspektora Kukolja bageri su srušili kuću poznate tenisačice Mime Jaušovec, koja je zbog toga revoltirana napustila Zagreb i nikada se više nije vratila u Šestine.

Imanje je preuzeo njezin trener i tada bliski prijatelj Željko Marincel, po struci arhitekt, koji se, otkriva nam, vrlo uspješno bavio projektiranjem interijera ponajviše izložbenih prostora. Radio je po cijelom svijetu i mnogo putovao, a početkom 80-ih godina posvetio se svojoj drugoj velikoj ljubavi, sportu.

Pod njegovim je vodstvom Mima Jaušovec bila osma tenisačica svijeta. Zajedno su njih dvoje kupili 12.000 kvadratnih metara zemljišta na osami u Šestinama i tamo uredili teniske terene, sportsku dvoranu s terenom, bazen i cijeli sportski centar te sagradili dvije kuće. Miminu su srušili, Željkovu poštedjeli. Bio je to tada veliki skandal o kojem su pisale novine u cijeloj Jugoslaviji. Njezino preseljenje u Sloveniju uskoro je sa sobom donijelo i kraj suradnje s Marincelom i kraj njezine profesionalne teniske karijere. On ju je, tvrdi, isplatio, te postao vlasnik cijelog imanja koje je u posljednja dva i pol desetljeća postalo okupljalište zagrebačke elite koja je tamo dolazila igrati tenis, ali i na razne partyje u prirodi i, osobito, vjenčanja.

Marincel je posljednjih godina svoj luksuzni ranč s bazenom u ulici Gramača prilagodio za priređivanje raznih evenata u prirodi, samo desetak minuta vožnje od najstrožeg središta Zagreba, nedaleko od šestinske crkve. Tamo i živi sa suprugom Sandrom i sinovima, studentima Bornom i Reneom. Od iznajmljivanja prostora Marincel, kaže, pokriva tek dio troškova održavanja, a živi od svoje ušteđevine koju je stekao radeći kao arhitekt.

No, prije otprilike dvije godine prirodnu idilu opet su narušili bageri. Ovaj put nisu došli rušiti kuću nego šumu. Još prije desetak godina Marincel je dobio i susjede jer su na okolnim brdima novopečeni bogataši počeli graditi svoje vile, mnogo veće i raskošnije od njegove.

- Nekad su šume oko moga imanja bile u privatnom i društvenom vlasništvu i o njima su šumari vodili računa. U njima su živjeli jeleni, zečevi, lisice i druge životinje kojih danas više nema. A šumara nisam vidio godinama jer svatko radi što hoće. Novi privatni vlasnici tih šuma uspjeli su ih prenamijeniti u voćnjake i oranice. Tako je dio šume uz moje zemljište kupio Robert Ljutić, tjelohranitelj Milana Bandića, koji ga je prodao građevinskom poduzetniku Milanu Ignjatoviću, koji je pak prije dvije godine porušio velik komad šume. Odmah sam tu devastaciju u zaštićenoj zoni prijavio USKOK-u, koji je slučaj proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu.

Kada sam nakon godinu dana otišao u DORH i zatražio izvještaj, rekli su mi da je predmet kod šefa. Početkom prosinca, prije nekoliko tjedana, vlasnica druge šume u mojoj neposrednoj blizini također je krenula rušiti pa sam ponovno posjetio USKOK - govori Marincel, koji je izračunao da je sa zemljom sravnjena šuma površine oko 8000 kvadrata ili veličine Trga bana Jelačića.

Ogorčen je što do današnjega dana nije dobio nikakav odgovor ni na prijavu koju je podnio prije dvije godine. Prije nekoliko dana na Marincelovo inzistiranje u DORH-u su mu kazali da još nisu ništa konkretno poduzeli.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:49