IZBORNA UTRKA

HNS-ovci traže puno ustupaka da bi ušli u koaliciju s Ostojićem

Dr. Ostojić i Kovačević trebali bi potpisati koaliciju u utorak

Iako i iz SDP-a i HNS-a dolaze signali da će idući tjedan potpisati predizbornu koaliciju s kojom će kontrirati Milanu Bandiću na lokalnim izborima, doznajemo da se u pozadini krije pravi rat za pozicije između ove dvije stranke.

Bez popuštanja

U četvrtak su se sastali kandidat SDP-a za gradonačelnika Rajko Ostojić i šef gradskog HNS-a Dragan Kovačević i navodno dogovorili da će koaliciju potpisati sljedeći utorak. Sugovornici bliski i Ostojiću i Kovačeviću uvjeravaju nas da je to točno, no doznajemo da je za početak to formalno neizvedivo.

O koaliciji i zajedničkoj listi za Skupštinu, naime, odlučuju gradski odbori stranaka, čije se sjednice moraju sazvati najmanje osam dana ranije. U najboljem slučaju, dakle, koalicija bi mogla biti potpisana tek sredinom travnja.

Drugo, iako je sve navodno dogovoreno gradski SDP nikako ne želi popustiti HNS-ovim zahtjevima koji su, tumače naši sugovornici, jednostavno - nerealni.

Kako doznajemo, HNS želi u koaliciji imati četiri mjesta u Skupštini i dogradonačelničkog kandidata, dok SDP smatra da je maksimum koji im mogu ponuditi tek dva mjesta na listi. SDP ne želi HNS-u, koji ima jedan od najnižih rejtinga u Zagrebu, ustupiti mjesta na svoju štetu. Naši dobro upućeni sugovornici smatraju da su zapravo obje stranke - nerealne.

Slaba pozicija

SDP, kažu, nije kooperativan, a HNS postavlja prevelike zahtjeve, što samo dodatno otežava stvaranje strateškog saveza koji bi pomogao kandidatu SDP-a da se uspješno suprotstavi Bandiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:34