FORMIRANJE VLASTI U ZAGREBU

Kosor Bandiću osigurava sigurnu većinu. Cijena: mjesto šefa Skupštine

 Bruno Konjević / CROPIX

Slaganje većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ušlo je u završnu fazu. Pregovore s potencijalnim partnerima u ime gradonačelnika Milana Bandića vodi njegova dojučerašnja zamjenica Jelena Pavičić Vukičević koja bi u novom sazivu trebala biti šefica kluba Bandićeve liste.

Bandić je osigurao načelnu podršku kluba HNS-HSU, koji ima pet zastupnika, što je i javno potvrdio HNS-ovac Dragan Kovačević. No, još nema skupštinsku većinu.

Bandićeva izaslanica u srijedu je suradnju ponudila i Klubu HSLS-HSS s čijih bi sedam zastupnika gradonačelnik imao komotnu većinu od 29 ruku u Skupštini.

Pravo i odgovornost

Prema našim informacijama, šef HSLS-a Darinko Kosor poručio je Bandiću kako njegov klub neće ulaziti u koaliciju i ne želi sudjelovati u gradskoj izvršnoj vlasti, ali su spremni surađivati u Skupštini.

U tom klubu drže kako Bandiću pripada izvršna vlast, kako on ima pravo na sve izvršne funkcije postaviti svoje ljude, ali onda za sve mora i odgovarati.

Izborni rezultat

U takvim okolnostima, Kosorova je ambicija postati predsjednik Skupštine. Svoju namjeru prenio je i Bandićevoj izaslanici. O tome se, tvrde naši izvori, Kosor već konzultirao i sa šefom zagrebačkog SDP-a Davorom Bernardićem jer računa i na podršku SDP-ovih zastupnika.

Konstituirajuća sjednica Skupštine održati će se u četvrtak, 20. lipnja. Naši izvori kažu kako će Kosor u idućih sedam dana pokušati pridobiti većinu klubova za svoju kandidaturu, te će tek dan uoči sjednice Skupštine odlučiti hoće li se kandidirati.

Potrebnih deset potpisa za kandidaturu ne bi mu trebali biti problem. Uz svoje zastupnike, vjerojatno će tražiti i potpise zastupnika kluba HNS-HSU.

Uz gradonačelnika, predsjednik Skupštine zapravo je još jedina politička dužnost na gradskoj razini. Kosor je tu dužnost očito prepoznao kao pozornicu koja mu otvara prostor za političko djelovanje i pokušaj vraćanja HSLS-a u politički život. Izborni rezultat ide mu u prilog, jer je njegova koalicija sa sedam zastupnika postala najpoželjniji partner.

Neće s HDZ-om

Bandiću bilo bi najlakše dogovoriti većinu s HDZ-om, ali, barem formalno, to ne želi. Dva su razloga za to. Prvo, izgubio bi politički kredibilitet jer bi se time potvrdilo da je bio HDZ-ov igrač kao što su u kampanji tvrdili SDP-ovci. Drugi je razlog taj što je vjerojatno većina njegovih zastupnika protiv suradnje s HDZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:17