SOCIJALNA DEGRADACIJA

Struka svjesna opasnosti: Nove cijene vrtića dovest će do segregacije djece

Udruga Vrtić za sve planira dignuti ustavnu tužbu zbog poskupljenja vrtića na temelju pet elemenata
 Sandra Šimunović/CROPIX

Novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin, i sama majka djeteta u vrtiću, smatra kako će odluka o smanjenju subvencija vrtićima, zbog čega će roditelji vrtiće plaćati od nula do 2000 kuna, ovisno o njihovom dohodovnom cenzusu, dovesti do nekih veoma opasnih pojava među djecom.

- U vrtiće će se upisivati djeca slabijeg imovinskog statusa, što sad doista nije slučaj, u Zagrebu svi upisuju djecu u vrtiće i djeca se međusobno ne razlikuju ni po čemu, svi plaćaju istu cijenu, što je upitno je li pravedno, svi isto izgledaju, svi se druže i nema nikakvog odvajanja ni po kojoj osnovi. Djeca koja trenutno idu u vrtić počet će stvarati grupice, osobito u starijim vrtićkim grupama, na što i tete upozoravaju, jer uplatnice su javne. Svaka uplatnica stoji u sandučiću ili zajedničkoj hrpi, ja ću znati za svako dijete koliko njegova mama zarađuje po tome koliko plaća vrtić, što znači da će u vrtiću vrlo brzo biti grupice onih koji plaćaju 1000 kuna i onih koji idu besplatno u vrtić, što je krajnje užasno za tu djecu i najopasnija posljedica - ističe Turčin i dodaje:

- Doći će do grozne socijalne degradacije i segregacije djece u gradskim vrtićima, jer je činjenica da roditelji koji namjeravaju ove ili slijedeće godine upisati svoju djecu u vrtić, a po njihovon nekom dohodovnom cenzusu će im cijena biti 2000 kuna to neće učiniti, jer im je dadilja, koja je doduše na crno, jeftinija. Ta će dadilja biti samo s njihovim malim djetetom cijeli dan i baviti se njime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41