‘BILI SMO ZATEČENI‘

Članovi Hitne koju su napali prosvjednici: ‘Išli smo spasiti život, a gađali su nas bocama‘

‘Sada je najlakše reći da je intervencija bila nepotrebna, a bi li to tvrdili da je netko preminuo?‘
Hitna pomoć na 'Festivalu slobode'
 Dnevnik.hr

Neugodno iskustvo kakvo nisu doživjeli. Jedinstven je to dojam i liječnika Hitne pomoći Viktora Ilekovića, medicinska sestre Karle Švec i vozača Mateja Zidarića nakon što su se vratili s već toliko spominjane intervencije na Trgu bana Jelačića u svoju bazu podstanice Hitne pomoći u Đorđićevoj ulici i nakon što su u 20 sati završili smjenu.

Dan nakon prosvjeda se na društvenim mrežama i u dijelu medija spekulira da je navedena intervencija bila izmišljena, bespotrebna, da se radilo o provokaciji, pa smo prof. dr. sc. Žarka Rašića, prim. dr. med., ravnatelja Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu Grada Zagreba, zamolili da nam kaže što se zapravo dogodilo na Trgu, ali i da komentira takve tvrdnje.

- Sada je najlakše reći da je intervencija bila nepotrebna, a bi li to tvrdili da je netko preminuo? Ako bude trebalo, spremni smo dati i snimku poziva u dispečerski centar i izjave cijelog tima. U 18.15 sati dispečerski centar zaprimio je dojavu da je osoba onesviještena.

image
Hitna pomoć na 'Festivalu slobode'
Dnevnik.hr

Budući da je s gornje strane rampa, a radilo se o intervenciji prvog stupnja hitnosti koja podrazumijeva reanimaciju, kad je svaka sekunda dragocjena, ekipa Hitne pomoći uputila se najkraćim putem prema lokaciji gdje je bila osoba kojoj je trebalo pružiti pomoć.

U tome je bila onemogućena od strane prosvjednika. Policija je uspjela osobu koja je bila izgubila svijest dovesti do rampe i tu joj je pružena pomoć - rekao je ravnatelj Hitne.

Danas smo razgovarali i s timom Hitne pomoći.

- Liječnik sam dva mjeseca u Hitnoj i već sam imao intervencije prvog stupnja hitnosti, ali nikad se nije dogodilo kao u subotu da smo bili onemogućeni u intervenciji. Istina, nisam se osjećao ugroženo, ali frustrirajuće je kad znate koliko je vrijeme bitan faktor u intervenciji prvog stupnja, a onemogućeni ste da što prije dođete do pacijenta - rekao nam je dr. Viktor Ileković.

Medicinska sestra Karla Švec, koja već tri godine radi u Hitnoj pomoći, također kaže da se u subotu našla u vrlo neugodnoj situaciji.

image
Hitna pomoć na 'Festivalu slobode'
Dnevnik.hr

- Prvi je to put da sam se osjećala ponižavajuće u poslu. Istina je da su se ljudi micali kad smo došli na početak Trga, redari su nam radili prolaz, ali kako smo se sve više približavali prolazu Harmica, na nas su počeli bacati boce, vrijeđati nas, psovati. Mi nismo htjeli ni s kim stupiti u kontakt dok nije došla policija - kaže Karla Švec.

Na komentare da ona nije imala masku kaže samo da dovoljno dugo radi i da je imala masku.

- Kad je to sve završilo, nismo mogli vjerovati što nam se dogodilo i na neki način smo ostali zatečeni - sabire svoje dojmove.

U Hitnoj pomoći jednako staža kao i Karla Švec ima i vozač Matej Zidarić, koji je ispričao kako je tekla intervencija kad su primili dojavu o mlađem muškarcu bez svijesti u prolazu Harmica.

image
Hitna pomoć na 'Festivalu slobode'
Dnevnik.hr

- Kad dobiješ dojavu da je čovjek bez svijesti, onda je on u pravilu i životno ugrožen. To često znači i reanimaciju i cilj nam je doći što prije radi pružanja pomoći. Usmjeravani smo da dođemo što bliže prolazu Harmica s obzirom na to da je s gornje strane rampa, a budući da je oprema koju nosimo teška i do 80 kilograma, bitno je da dođemo što bliže osobi kojoj treba pružiti pomoć.

Mi nismo mogli znati je li bilo nekog tko bi nam mogao dići rampu ili ne i zato smo usmjeravani preko Trga bana Jelačića. To je bio najkraći put. Iskreno, bio sam usmjeren samo na vožnju jer ne smijem ugroziti druge sudionike u prometu.

Najvažnije je da je čovjek kojem je trebala biti pružena pomoć dobro. Ja sam samo ujutro došao odraditi svoju smjenu i nisam mogao vjerovati nakon završetka intervencije zašto smo bili onemogućeni u prolasku - kaže nam vozač Hitne.

Hoće li biti i elemenata za postupanje prema osobama koje su onemogućile prolaz Hitnoj nije poznato jer se zagrebačka policija zaad nije oglašavala o navedenom incidentu tijekom subotnjeg prosvjeda.

Fotografije je ustupio Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:02