MEGAPROJEKT

Croland kraj Zagreba? Iranac bi gradio ogromni zabavni park: ‘Trebat će pet sati da ga se obiđe‘

Njegove su procjene da bi tematskim parkom godišnje moglo proći i više od osam milijuna posjetitelja

Ilustracija / Zabavni park

 Viktor Pazemin/Alamy/Alamy/Profimedia

Iranac Hesam Qaydi predstavio je javnosti svoju megalomansku ideju kojom, kako kaže, želi poboljšati sliku Zagreba. Kaže da u hrvatskoj metropoli želi izgraditi golemi, tematski zabavni park, javlja RTL.

Njegova vizija uključuje čak i vlakove smrti te automobile Mate Rimca, a park bi se zvao - Croland.

Ideju, novac i ulagače iz Irana ima. Inspiracija mu je španjolski mega park u Valenciji koji bi se uskoro trebao početi graditi. A njegov, hrvatski, bio bi toliko velik da bi vam trebalo pet sati da obiđete sve - vrtuljke, vožnje, aqua parkove, rollercoastere, slobodne padove i dvorce.

U parku bi mogli provozati Rimčev auto, baš kao što Španjolci voze Ferrari. Tamo je, naime, napravljen Ferrari tematski park te su posjetiteljima omogućili adrenalinsku avanturu s ovim luksuznim jurilicama. Isto bi se u Zagrebu moglo napraviti s Rimčevim automobilima.

Na pitanje zašto baš Hrvatska, a ne primjerice Italija ili Austrija, Hesam Qaydi kaže:

"Zato što ovdje nema konkurencije. Ako zabavni park želite graditi blizu Rima, najveća konkurencija vam je upravo Rim. Ljudi provedu šest, sedam sati u gradu, a i dalje imaju što za vidjeti i raditi. A u Zagrebu? Odete u muzej, gotovi ste u sat vremena. Zagreb ima prekrasan centar grada, ali nije dovoljno veliko da zadrži turiste da prenoće ovdje", smatra Iranac.

Hesam je kao student ekonomije stigao u Zagreb iz Teherana još 2014. godine. Ovdje je završio studij, zaljubio se i ostao živjeti. Napravio je projekt koji bi obuhvatio najmanje 40 hektara zemljišta pa misli da bi bilo realno graditi megapark na potezu između Lučkog i Jastrebarskog. Prema njegovim procjenama, godišnje bi parkom prošlo oko osam milijuna posjetitelja, a zarada bi mogla biti i do pet milijuna kuna godišnje. Dodaje da bi za gradnju angažirao hrvatske dizajnere i arhitekte.

"Ovo je nešto što vaša zemlja mora imati, prije ili kasnije. Ako ja ne izgradim ovaj park, netko drugi će. Zato što je ovo tržište profitabilno. Imate turiste, resurse, povijest, sve što ide jedno uz drugo", smatra Qaydi. Ideju razrađuje već šest godina. Nada se da će se i Hrvatima svidjeti, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:43