Dva vjerojatno najveća izlaska na otvorenom svake godine u Zagrebu jesu izlazak za Badnjak i doček Nove godine. Svatko ima svoj stil provoda, ali onaj koji se već godinama etablira na zagrebačkim ulicama svakako je provod na Cvjetnom trgu.
Zagrebačka špica obuhvaća svega nekoliko ulica, ali je svaki njihov centimetar popunjen poluotvorenim, no uvijek u potpunosti punim barovima i kafićima. To je već uobičajeno stanje tijekom godine, a sve kulminira krajem prosinca svake godine, kada se već tradicionalno ondje odvija proslava Badnjaka i doček Nove godine.
Provod od podneva do ponoći
Uobičajeni prizori zagušenih uličica i prolaza, glasne glazbe, uzbuđenja i litara alkohola očekuju se i ove godine od ranih popodnevnih sati pa tako do pola noći, odnosno, ovisno o baru, i malo duže, odnosno kraće.
Obišli smo neke od epicentara ludih tuluma na Cvjetnom nekoliko dana prije Badnjaka i raspitali se što Zagrepčane očekuje ove blagdanske sezone.
- Sve je popunjeno, to ćete čuti u svakom lokalu. Rezervacije kreću već u listopadu, tako da je zapravo sve već spremno do prosinca, govori voditelj jednog popularnog bara na Cvjetnom trgu, a koji želi zadržati anonimnost lokala.
Cijene, kaže, variraju od jednog do drugog mjesta, a svatko pojedinačno određuje hoće li se te cijene dizati za te posebne dane. Kod njih, dodaje, cijene uglavnom ostaju iste.
- Kod nas će cijene biti kao i uvijek, moguća je razlika od 3 eura, ali nema prevelikih odskakanja. Boce vina nam koštaju stotinjak eura, a žestice nešto više, otprilike 110 eura, to je, ja mislim, prosjek kao i svugdje, izjavljuje, a kasnije to i potvrđujemo.
Plaća se atmosfera
Cijene su takve kakve jesu, a voditelj komentira da je cijena opravdana jer se ne radi o običnom provodu. – Nije to običan izlazak u kvart. Plaća se live glazba, razglas, oglasi, cijela atmosfera, objašnjava.
Naglašava da svatko ima svoj plan rada ovisno o broju zaposlenih i dozvolama, a spominje da će oni zatvoriti nešto ranije, oko 19–20 sati, jer će raditi jednu smjenu. – Normalno je da se očekuje da će svi raditi na te dane. Kod nas će samo barskog osoblja biti desetak, a gdje su tu još i čistači i runneri, zaključuje i kaže da najviše ovise o vremenskim uvjetima, koji za sada daju dobre vijesti.
- Velika većina stolova nam je rezervirana, njih oko 80 posto. Pretežno nam dolaze isti gosti, a javljaju nam se već od početka studenoga. Proslaviti Badnjak ili dočekati Novu ovdje je tradicija pa znamo što očekivati, govori nam voditelj Oranža na uglu Ilice.
30 konobara, 160 stolova
Dodaje kako oni raspolažu sa 160 stolova, a gledaju da na svakih 8–9 stolova ide po jedan konobar. – Sveukupno ćemo imati 27 konobara, odnosno 60-ero ljudi sve zajedno, kada računamo i šankere, čistače i sve ostale, opisuje, a govori se kako se ove godine ti stolovi kreću oko 200 eura.
Glazba će se u njihovu bistrou uskladiti kao i u svakom tih večeri, a puštat će se uglavnom domaća trash glazba. Naravno, drugi fokus je piće koje će se posluživati, a kao ni s glazbom, ne odskaču ni ponudom jer se dobro zna što se pije za ove prilike. – Vino, prosecco, žestice. U prosjeku je boca vina 60 eura, a žestice se kreću od 150 do 170 eura, izjavljuje voditelj.
‘Ne naplaćujemo stolove‘
Cijene pića su, čini se, zašle u drugi plan, a cijene stolova, s druge strane, svake godine postaju vruća tema. Govori se o cijenama oko 200, pa čak i do 500 eura po stolu, no ove su godine voditelji bili nešto sramežljiviji u dijeljenju vrijednosti jednog stola te nismo imali konkretne potvrde. S druge strane, neki su naglasili kako takvu politiku uopće ni nemaju.
- Nama dolaze uglavnom isti ljudi. Neki su prijatelji, neki su poznanici, ali u svakom nam slučaju naplata stolova nema smisla. Često nas u medijima znaju povezivati s time, ali mi to ne radimo. Štoviše, i cijene pića nam ostaju iste, komentira nam voditelj bara Bulldog iz Bogovićeve ulice.
Njihov bar ima na raspolaganju 80-ak stolova, a na svakom stolu očekuju se otprilike četiri osobe. – Računamo da će nam doći dvjestotinjak gostiju, na što ide 15 radnika, naravno, ne računajući čistače i ostale radnike koji ne poslužuju, izjavljuje. Vrata otvaraju u podne, a zatvaraju u ponoć. Tako je, objašnjava, najbolje kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne scene, za što imaju i zaposlene redare, a radno je vrijeme takvo da bi se i radnici mogli odmoriti. Konačno, što se tiče glazbe, govori da su se ove godine uskladili s nekoliko barova u nizu te organizirali jednog DJ-a kako ne bi došlo do nepodnošljive mikrofonije, a svirat će, siguran odabir, domaći trash.
U svakom slučaju, kakve god cijene bile, Cvjetni očito uvijek može računati na žedne goste. Naravno, žedne dobrog provoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....