SVEČANO OBILJEŽAVANJE

DAN UDRUGE INVALIDA RADA ZAGREBA Na 53. obljetnici osnutka održat će se edukativne tribine, dodjela nagrada, izložba fotografija i plesna večer

 
 Udruga invalida rada Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba će 26. i 27. rujna dvodnevnim programom obilježiti 53. obljetnicu svog osnutka. Prvi dan programa, 26. rujna, obilježit će edukativna Tribina simbolična naziva "(Ne)vidljivi" te svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica, dok je drugi dan programa, petak, 27. rujna, rezerviran za izložbu fotografija i plesnu večer, priopćili su organizatori.

Svečani program obilježavanja obljetnice Udruge invalida rada Zagreba započet će organizacijom edukativne Tribine u hotelu Antunović te dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica članovima te pojednicima i pravnim osobama zaslužnima za današnju prepoznatljivost i dobro ime UIR Zagreba.

Udruga invalida rada Zagreba

Naziv Tribine vezan je uz činjenicu česte i porazne društvene diskriminacije onih invalida rada te ostalih osoba s invaliditetom čije tjelesno oštećenje i/ili invaliditet nisu uvijek okom vidljivi. Na Tribini, koja šalje jasnu poruku nulte tolerancije prema svakom obliku diskriminacije invaliditeta, sudjelovat će predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji vode Registar osoba s invaliditetom te pravni savjetnik u udruzi.

Udruga invalida rada Zagreba

Pojašnjavajući zakonske pojmove, postupke i principe vještačenja kao i vezana statusna prava predavači će se potruditi okupljenom auditoriju otkriti brojna lica invaliditeta i na taj način izravno utjecati na neznanje kao temeljni izvor društvene diskriminacije.

Na sam rođendan Udruge invalida rada Zagreba, 27. rujna, u prostorijama udruge na adresi Nova cesta 86, organizirat će se otvorenje izložbe fotografija „Leptiri i vretenci“ autorice Dunje Kolar, članice i volonterke UIR Zagreba nakon čega će se nastaviti plesnom večeri uz živu glazbu volontera UIR Zagreba. Udruga poziva sve građane na proslavu koja će početi u 16 sati, dodaje se u priopćenju Udruge invalida rada Zagreba.

Udruga invalida rada Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba

“Invalidi rada su društveno najheterogenija skupina osoba s invaliditetom i uključuje znatan broj osoba čiji invalidtet nije nužno vidljiv golim okom. Upravo iz tog razloga te su osobe često izložene diskriminaciji koja prvenstveno proizlazi iz neznanja te nerazumijevanja. Nadamo se da ćemo edukativnom tribinom uspjeti djelovati na umanjenje te velike društvene anomalije i ovim putem pozivamo i Vašu publiku da kažu odgovorno „NE“ svakom obliku diskriminacije osoba s invaliditetom neovisno o njegovoj (ne)vidljivosti“, rekla je predsjednica Udruge invalida rada Zagreba, Nada Vorkapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:50