TOMAŠEVIĆEVA PRESICA

‘Danas kreće uklanjanje glomaznog otpada, našli smo novu lokaciju. Pripuz? Ironično priopćenje‘

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je svoju redovnu konferenciju za novinare
Danijela Dolenec i Tomislav Tomašević
 Darko Tomaš/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je danas da Čistoća počinje uklanjati glomazni otpad sa zagrebačkih ulica, a Zagrebački Holding sklopio je ugovor kojim je u Sesvetskom Kraljevcu osigurana lokacija za privremeno skladištenje tog otpada.

“Nakon manjeg ispitivanja tržišta, pronađena je lokacija za privremeno skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu, gdje će se otpad skladištiti sljedećih 75 dana”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Istaknuo je da bi se time trebalo dobiti dovoljno vremena za završetak postupaka javne nabave za najam, a nakon toga i kupnju drobilice i sređivanje ostalih tehničkih uvjeta da proradi sustav u kojem će Čistoća, umjesto privatnih tvrtki čiji je natječaj obustavljen, oporabljati tu vrstu otpada.

Čistoća od danas ponovo odvozi glomazni otpad - prvo će krenuti uklanjati otpad s ulica, zatim iz reciklažnih dvorišta, a potom će se aktivirati usluga prikupljanja glomaznog otpada s kućnog praga, kazao je.

Na pitanje može li građanima garantirati da više neće dolaziti do obustave odvoza te vrste otpada, Tomašević je poručio kako se nada da će ovo biti zadnji put.

“Nije ovo prva situacija obustave odvoza otpada, upravo kada su bili periodi produženja ugovora bilo je obustave odvoza. Nadam se da će to biti zadnja situacija”, poručio je.

Izvijestio je kako je na javni natječaj za kupnju dvije drobilice za sada stiglo pet ponuda, a postupak najma drobilica, čija je procijenjena vrijednost nabave oko 200 tisuća kuna, još traje.

Upitan hoće li Čistoća trebati ishoditi dozvolu za drobljenje otpada, makar i u unajmljenim drobilicama, Tomašević je odgovorio kako se čeka da postupci javne nabave završe. Nada se da će dobivanje tih dozvola trajati kraće od dva mjeseca, a upravo zbog toga su pronađena privremena rješenja u “tranzicijskom periodu”.

Upitan za komentar priopćenja C.I.O.S.-a o rješenju za oporabu glomaznog otpada u Zagrebu, Tomašević je odvratio kako “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

Također je potvrdio da je na novi ubrzani postupak javne nabave za zbrinjavanje biootpada jučer uložena žalba.

“Ne znam kako će završiti, ali to definitivno usporava proces. Mi trenutno nemamo angažirana privatna poduzeća, ali na neki način izdržavamo”, kazao je Tomašević.

O stanju gradskih financija

Njegov zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je na početku da je u Gradu Zagreba bila jedna prijava štete koja se obrađuje od potresa koji je noćas pogodio Banovinu.

- Kroz tjedan dana imenovat ćemo v.d. pročelnika Ureda za upravljanje hitnim situacijama, rekao je Luka Korlaet.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomaševića, izrazila je podršku i razumijevanje svim građanima koje je noćas uznemirio potres.

Korlaet je poručio kako je obišao škole koje se obnavljaju te je komentirao kako ima i dobrih i loših strana, da bi obnova mogla ići brže. Posebno je istaknuo da bi mogla biti intenzivnija koordinacija na kojima će biti i on, a da se to posebno odnosi na zgradu u Krajiškoj. Potom je govorio Tomislav Tomašević.

- Sa četiri banke dogovorili smo da se krene u financijsku konsolidaciju. Dogovoreno je da se krene u analizu financija Grada Zagreba, koja će nam pomoći da sagledamo stanje. To će obaviti KPMG, neovisna revizorska kuća. Njihovo izvješće će se koristiti kao temelj za financijsku konsolidaciju grada i povezanih trgovačkih društava, rekao je.

- Imenovao sam za v.d. Gradskog ureda za zdravstvo Mirelu Šentiju Knežević, ona je do sada bila pomoćnica, bit će na toj funkciji do završetka natječaja.

- Što se tiče sjednice Skupštine, održat će se 26. kolovoza.

- Ljudima kojima su oštećeni automobili u potresu u Zagrebu u ožujku prošle godine, a koji su bili na javnim površinama, Grad Zagreb će pružiti novčanu pomoć od 20 posto od procijenjene štete, ali najviše 7500 kuna, najavio je gradonačelnik jednu od točaka koja će također biti na sjednici Gradske skupštine.

- Naša je politika da gradska poduzeća posluju efikasno, ali i dugoročno mi ne vidimo agencijski rad kao nešto što je poželjno i da agencijski radnici, koji trebaju Holdingu, da budu zaposlenici Holdinga, a ne da se unajmljuju. To je u našem programu, kao dugoročna strategija, ali za to treba vremena.

O sljemenskoj žičari i obnovi

- Žičara? To je jedan od vrućih testova koji su nas dočekali. Imamo zaposlenike, to je veliki kredit koji moramo vraćati, ne donosi prihode. I dalje se vodi spor oko jedne dozvole. Nadam se da ćemo to uskoro riješiti, u interesu je Grada da nešto što je plaćeno skoro milijardu kuna da ostvaruje prihode, inače će to biti najskuplji spomenik u Gradu Zagrebu, rekao je.

- Treba mijenjati zakonodavstvo, puno je problema koji se moraju definirati u zakonu, to ćemo predložiti i kroz saborski klub. Već sada je moguća samoobnova, kada građani sami financiraju obnovu nakon potresa, ali pitanje jesu li uvjeti dobro propisani u zakonu, to je pitanje financijskih mogućnosti građana koji bi išli sami u obnovu, loša ponuda kreditiranja za građane od strane banaka, koji bi kasnije dobili povrat od države. Sve što može ubrzati ponudu, podržavamo. Razne su prepreke. Novac koji je u proračunu namijenjen sufinanciranju obnove zgrada nakon potresa se ne koristi jer nema još obnove tih zgrada, to je veliki problem.

- Imam veliki problem za neke objekte do kojih nam je stalo, primjerice Prirodoslovni muzej. Cijena obnove je skočila četiri puta od prvotne procjene zbog skoka cijena građevinskog materijala. Svjesni smo da rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a koji ističe 30. svibnja 2022. nije realan, tražit ćemo od Vlade da produži rok, nastojat ćemo prolongirati rokove i povećati iznose za obnovu, rekao je Tomašević.

- Naplata parkiranja u blizini zdravstvenih ustanova kreće uskoro. Bit će najavljeno putem medija.

Objavili ste fotografije s Gay Pridea u Zagrebu, a niste s proslave Dana pobjede u Kninu?

- Ako ćemo secirati svaku fotogafiju, ne mogu se baviti takvim detaljima. Najavio sam gdje idem i gdje ću biti. Naša politika je politika pomirenja, rekao je Tomašević.

O mjeri roditelj-odgajatelj

Na pitanje je li mu neki prijatelj platio ljetovanje na luksuznoj jahti, rekao je da ove godine nije niti ljetovao te da misli da mu se "takvo nešto nije desilo".

Tomašević je otkrio da je odabir troje članova Uprave Zagrebačkog holdinga u završnoj fazi, ali detalje i rokove nije htio otkriti.

Danijela Dolenec govorila je o ukidanju mjere roditelj-odgajatelj, rekavši da će Skupštini predložiti da se zaustavi prijava novih korisnika od 6. rujna dok se mjera sveobuhvatno ne analizira.

'Obnova škola napreduje dobro'

- Radovi u gradu se uvijek odvijaju u ljetnom periodu i završavaju do početka školske godine. Radovi na vrelovodu će se protegnuti kroz tri godine, pozivam građane na strpljenje. Redovito obilazim gradilišta škola, koja idu u cjelovitu obnovu. Radovi napreduju dobro, gradilišta su dobro organizirana, nastojat ću da ne bude probijanja rokova. Da se možda hodogrami uštimaju tako da učenici što prije uđu u škole i da se možda radovi na fasadama nastave. Da što prije počne nastava. Nijedna od tih škola neće u rujnu krenuti. Neke će biti gotove krajem godine, a četiri škole (Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prva ekonomska i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna) s rujnom 2022., rekao je Luka Korlaet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:33