USVOJEN AKCIJSKI PLAN

DESET NAJBUČNIJIH ZAGREBAČKIH LOKACIJA Stanarima je gotova noćna mora, konačno će dobiti bukobrane: 'Ništa ne može sakriti taj zvuk oko 5 sati ujutro'

 
 Hanza Media, Profimedia

Ljeti uopće ne otvara prozore, stan usisava nekoliko puta dnevno, a kada s nekim priča na mobitel obavezno je pitaju “Jesi li ti negdje u prometu?”, iako ona u tom trenutku sjedi na svojem kauču. Na njezinoj terasi su prije nekoliko godina izmjerili razinu buke od 95 decibela, što je čak za 30 više od dopuštene.

Iva Kučiš na Vrbiku, nekoliko metara od Slavonske avenije, živi od 1974. godine. O bukobranima sluša posljednja dva desetljeća, no, kako sama kaže, odavno je izgubila nadu da će se oni ikada sagraditi i pomirila se sa životom u svakodnevnoj buci.

Radmila Varjačić, članica Mjesnog odbora Vrbik, godinama se zalaže za bukobrane ispred zgrade u kojoj i sama živi.

- Kada je dodana nova traka Slavonske, nitko nas ništa nije pitao, a buka se pojačala za 50 posto. Nadamo se da će nas barem malo zaštititi, a ne ostaviti ovako izložene kao sada - rekla je Radmila.

Prva faza

Vrbik bi sredinom ovog mjeseca, naime, napokon trebao dobiti bukobrane koje stanari ovog područja čekaju kao spasonosno rješenje. Kako najavljuju iz Grada, radovi bi trebali krenuti već ovog ponedjeljka, 9. listopada. Rok za izvođenje prve faze je 120 dana. Početkom rujna Grad Zagreb je usvojio Akcijski plan upravljanja bukom, na temelju kojeg će neku vrstu zaštite od buke dobiti 134 prioritetna područja, a među njima i stanovnici Vrbika.

- Prioritetna područja određena su na temelju rezultata proračuna tzv. prioritetnih razina prekoračenja, koji uzimaju u obzir ukupan broj stanovnika, maksimalno prekoračenje indikatora razina buke te cjelodnevne vrijednosti buke povezane s pojedinom točkom - pojasnio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

Na Vrbiku će se tako izgraditi zid za zaštitu od buke od betonskih elemenata i polikarbonatnog stakla dužine 402 i visine 5 metara. Indeks buke trebao bi se smanjiti za više od 50 posto, a cijena je 3,45 milijuna kuna. Prema procjenama stručnjaka, znatno će se smanjiti i broj stanara izloženih buci, sa sadašnjih 300 na 138 stanovnika.

Ronald Goršić / CROPIX

Navika

Jedan od stručnjaka koji je na naš zahtjev izašao na teren je i Zijad Lelić, ovlašteni inženjer elektrotehnike, s kojim smo prije nekoliko dana izmjerili buku u stanu na drugom katu na adresi Paška ulica 14, stambenoj zgradi koja se nalazi ispod same petlje Slavonska - Držićeva.

Od vrlo prometne ceste spomenuti je stan udaljen oko pet metara. Nema plastičnu stolariju, a u trenucima kada prolaze kamioni trese se namještaj. Mjerenje stručnjaka oko 15.30 sati pokazalo je kako je na terasi buka za 11 decibela viša od dozvoljene, a u stanu za šest decibela viša.

- Još je veća razina buke kada se ne poštuju propisi, odnosno kada vozači voze većom brzinom od dopuštene ili trube - pojašnjava stručnjak Lelić.

U istoj zgradi na prvom katu živi i Ankica Korać sa suprugom.

- Najgore je rano ujutro, kada svi krenu na posao. Većinu dana ne čujemo buku jer smo se navikli na život s njom, ali ništa ne može sakriti taj zvuk oko 5 sati ujutro, kao da prolaze tik do našeg kreveta - kažu supružnici Korać.

Prazni stanovi

Stan nisu kupili, nego su ga dobili, a da nisu, vjerojatno ne bi živjeli ovdje.

- Ima i praznih stanova, a sigurno je da lokacija nije najpoželjnija na svijetu. Da sam i sama u toj situaciji, vjerojatno me ni niska cijena kvadrata ne bi dovoljno privukla - kaže stanarka zgrade na Sigečici, gdje bi se trebao postaviti bukobran za 4,7 milijuna kuna kojim bi se razina buke smanjila za 23 posto.

Prvih 10 lokacija koje će zaštititi od buke

1. Selska (Trešnjevka - jug) - 3,23 milijuna kuna

2. Bosutska ulica (Trnje) - 4,62 milijuna kuna

3. Avenija Dubrovnik kod Prilaza Ivana Visina (Novi Zagreb - zapad) - 2,97 milijuna kuna

4. Aleja grada Bologne kod Samoborske ceste (Stenjevec) - 4,44 milijuna kuna

5. Slavonska avenija kod Odranske i Kninskog trga (Trnje) - 3,45 milijuna kuna

6. Zagrebačka avenija kod Kliške i Sokolgradske ulice (Trešnjevka - jug) - 1,38 milijuna kuna

7. Ulica grada Vukovara kod Vranovine i Brezničke ulice (Trnje) - 1,23 milijuna kuna

8. Ulica kneza Branimira kod Čulinečke ceste (Donja Dubrava) - 2,57 milijuna kuna

9. A3 Dionica Sveta Nedjelja - Jankomir (Novi Zagreb - zapad) - 7,16 milijuna kuna

10. Avenija V. Holjevca između Novi Zagreb - zapad i Novi Zagreb - istok - 1,4 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:25