‘TEŽAK‘ JE 15,12 MLRD. KN

Detalji zagrebačkog proračuna: Grad prodaje APIS i dva zemljišta za 680 milijuna kuna

Tomašević je predstavio zagrebački proračun težak 15,12 milijardi kuna, za 1,2 milijarde kuna veći nego onaj Milana Bandića

Tomislav Tomašević

 Željko Puhovski/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je predstavio proračun Grada Zagreba za 2022., "težak" 15,12 milijardi kuna, gotovo 1,2 milijarde kuna veći nego proračun pokojnog Milana Bandića. Planira se također 300 milijuna kuna viška u proračunu, a Tomašević je najavio i rasprodaju vrijedne gradske imovine.

Prema izračunima Grada, povećanje ukupnog proračuna dolazi jer planiraju 580 milijuna kuna povući iz Nacionalnog plana oporavka za rekonstrukciju zgrada, škola i vrtića, a rastu i plaće obrazovnih radnika. Proračun bez proračunskih korisnika iznosio bi 10,2 milijarde kuna, a redovni bi proračun bio oko 8,5 milijardi kuna ili 600 milijuna, odnosno sedam posto manji nego Bandićev.

Rezovi i prodaja

Najveće razlike u odnosu na Bandićev proračun odnose se na dvije stvari - rezove i prodaju imovine. Naime, uštede u proračunu od 600 milijuna kuna planiraju se s nekoliko rezova. Smanjenjem plaća rukovodećih radnih mjesta u gradskoj upravi planira se uštedjeti 34 milijuna kuna, vijećničkih naknada 30 milijuna kuna, otkazivanjem čuvanja gradske imovine 24 milijuna kuna, a najveći se rez od 280 milijuna kuna odnosi na mjeru roditelj odgojitelj koja postupno ide prema potpunom ukidanju.

Ravnice i Blato

Prihode Grad planira povećati za 680 milijuna kuna i prodajom imovine. Prodajom dvaju građevinskih zemljišta - jedno je zemljište kod Mandlove na Ravnicama, a drugo je u Blatu - ostvarilo bi se 200 milijuna kuna. Prodaju se i pojedini gradski poslovni prostori, a najveća je stavka, koja će vjerojatno izazvati i najviše bure, prodaja udjela u tvrtki Apis-IT.

Naime, Grad Zagreb u tvrtki koja pruža IT rješenja za javnu upravu, među ostalim Poreznu i Carinsku, ali i aplikacije za provođenje izbora, drži 49 posto udjela, što Tomašević procjenjuje na 350 milijuna kuna. Većinu drži država. Bandić je lani već pokušao prodati Apis IT, ali oporba, uključujući Tomaševića i HDZ, to nisu podržali. Tomašević je tada tvrdio da je "nedopustivo da Grad prodaje Apis IT državi ili privatnom poduzeću".

- Proračun je prije svega stabilizacijski. Konsolidacija gradskih financija ostaje prioritetan zadatak ove gradske uprave, uz snažno intenziviranje svih aktivnosti u obnovi od potresa, prije svega zgrada javnih namjena kao što su škole i kulturne ustanove, te ostvarenje zelenih i pravednih ciljeva - istaknuo je Tomašević, dodajući da Grad planira platiti ukupno 965 milijuna kuna za dugove koji dolaze na naplatu, što je za oko 700 milijuna kuna više od onoga što je na dugove išlo 2021. godine.

Gradit će četiri dječja vrtića, dva milijuna kuna za uvođenje građanskog odgoja

Od planova, Tomašević namjerava povećati ukupni iznos za stipendije učenicima i studentima, koji će iznositi 48 milijuna kuna. Također, ne planira se dirati u subvencije za prijevoz građana koje Grad isplaćuje ZET-u, one će biti veće za 59 milijuna kuna, ali još uvijek je otvoreno pitanje hoće li porasti cijene karata ZET-a. Za obnovu privatnih zgrada, u kojima Grad sudjeluje s 20 posto, Grad u 2022. godini planira uložiti 160 milijuna kuna.

Osim toga, 67 milijuna kuna Grad će uložiti u gradnju četiri nova dječja vrtića, a za poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu 13 škola i učeničkog doma ulaže 287 milijuna kuna. Planira se i denivelacija prometnice na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku u vrijednosti od 90 milijuna kuna, ulaganja u javnu rasvjetu i solarne panele na krovovima. Zanimljivo je da će za uvođenje predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u zagrebačke škole od iduće godine Grad odvojiti dva milijuna kuna za usavršavanje nastavnika i materijale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:55