PROJEKT MANHATTAN

DETALJNA ANALIZA SPORAZUMA IZ DUBAIJA: Je li Bandićev memorandum obvezujući za grad?

 
Milan Bandić u ožujku je potpisao memorandum s građevinskim tajkunom Mohamedom Alabbarom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napokon je danas objavio Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills (EH) o gradnji projekta “Zagreb City” ili javnosti poznatijeg kao “zagrebački Manhattan”.

Dokument možete pročitati OVDJE

Riječ je o dokumentu čiji se sadržaj držao u tajnosti od ožujka, otkada ga je Bandić potpisao u Dubaiju s građevinskim tajkunom Mohamedom Alabbarom, osnivačem Emaar Propertiesa, u čijem su vlasništvu Burj Khalifa i Dubai Mall. Oporbeni zastupnici su posljednjih pola godine tražili uvid u Memorandum, a interes javnosti se posebno pojačao prije dva tjedna kada su mediji i zastupnici na 15 minuta dobili uvid u Memorandum nakon čega se sve više postavljalo pitanje: 'Je li Memorandum zapravo obavezujući ugovor?' Danas je s objavom dokumenta došao i odgovor - nije.

Tako kaže odvjetnik Alen Čičak iz Odvjetničkog društva Župić & partneri koji je na zahtjev Jutarnjeg lista proučio sadržaj dokumenta.

- Ugovor je neobavezujući jer ima više karakter predugovora putem kojega se trebaju postići određene pretpostavke kako bi se potom sklopio glavni ugovor. Primjerice, moraju se urediti imovinsko-pravni odnosi kako bi se zemljište pripremilo za kupnju od strane te firme. No, čak i ako Grad ispuni sve te uvjete, tvrtka Eagle Hills i dalje ne mora nastaviti s projektom jer postoji stavka koja navodi da obje strane mogu raskinuti ugovor u bilo koje vrijeme bez ikakvih posljedica - objasnio je Čičak.

Dozvole

Time je riješeno jedno pitanje, no s objavom Memoranduma su se pak otvorila brojna druga pitanja. Za početak, najzanimljiviji dijelovi ugovora odnose se na obaveze Grada prema EH. Naime, pod točkom 5. stoji da Grad o svom trošku mora osigurati vlasnički list za zemljište Hipodroma i Zagrebačkog velesajma na ime Ciljnog društva koje će se osnovati za potrebe izvođenje gradnje projekta.

Nadalje, Grad mora ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te osigurati prazno zemljište bez ikakvih zgrada ili drugih građevina kako bi investitor mogao krenuti s gradnjom. Rok za sve te obaveze je osam mjeseci od potpisivanja ugovora uz produljenje roka za još šest mjeseci.

Drugim riječima, Grad ima još osam mjeseci da ispuni te uvjete inače će EH imati pravo raskinuti ugovor. To s jedne strane objašnjava nagle poteze koje Grad povlači kako bi što prije krenuo u realizaciju tog projekta, kao što je izmjena GUP-a i raspuštanje Hipodroma. Ujedno, iako je sam ugovor po prirodi neobavezujući, postoje dijelovi koji su obavezujući. Odvjetnik iz akademskih krugova nam je neslužbeno objasnio kako se ovdje radi o jednoj vrsti pisma namjere gdje ne postoje zakonske obaveze, ali da postoje moralne.

- U slučaju da Grad odustane od projekta, on bi time narušio načelo poštenja. Iako nema nikakvih kršenja zakonskih odredbi, i dalje postoji prostor za tužbu po onim stavkama koje su bile obavezujuće, odnosno za one za koje je postojala moralna odgovornost - naveo je, no naglasio da se ovdje radi o jednoj sivoj zoni.

Isto se pitanje pak pitaju i u oporbi. Tomislav Tomašević, predsjednik političke platforme Zagreb je naš!, pita se zašto su četiri članka eksplicitno navedena kao obavezujući te zašto je navedeno da će o mogućem sporu između Grada i EH odlučivati Međunarodni arbitražni sud.

- Kada se sagledaju obaveze i odgovornosti koje je Grad preuzeo na sebe može se jasno reći da se ovdje radi o memorandumu o pogodovanju. Posebice me zabrinjava stavka kojom se jamči ekskluzivnost tvrtki EH u trajanju od šest mjeseci oko interesa za zemljišta Hipodroma i Velesajma, što je odlučeno bez ikakve suglasnosti Gradske skupštine - istaknuo je Tomašević.

Da je Bandić trebao tražiti “zeleno svjetlo” od Skupštine smatra i Matej Mišić (SDP). Kako navodi, vrijednost nekretnine na kojoj će se graditi Zagreb City premašuje vrijednost od milijun kuna što podrazumijeva da se za bilo kakvo potpisivanje pisma namjere mora dobiti odobrenje Skupštine. Za Mišića se ovdje radi o kaznenom djelu zloupotrebe položaja s pozicije gradonačelnika.

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš pak ističe kako ovaj Memorandum propisuje još veće obaveze Zagrebu nego što to čine Vatikanski ugovori Hrvatskoj.

- Zagreb mora riješiti problem zemljišta, omogućiti kompletnu infrastrukturu i sve to o svom trošku, samo da bi EH mogao kupiti većinski paket vlasništva u tom Ciljanom društvu. Ovo je sve na razini skandala - smatra Mrak Taritaš.

Iz HDZ-a, Bandićeva koalicijskog partnera u Vladi i Gradskoj skupštini, nisu imali previše riječi o Memorandumu.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet kratko je samo prokomentirao da nije stigao pročitati Memorandum, no da je on objavljen u zajedničkom dogovoru Kluba HDZ-a i Kluba stranke Milana Bandić. Za kraj je samo dodao da će konačnu odluku o tome što će se graditi na tom zemljištu donijeti Gradska skupština.

Izmjene GUP-a

A što o svemu kaže Bandić? Na konferenciji Akti gradonačelnika odmah je rekao kako je na stranicama Grada objavljen Memorandum uz riječi “dao sam vam memorandum da ne moram trošiti riječi” te je u nastavku istaknuo kako je on jedan od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji “provodi projekte do kraja”, aludirajući da neće odustati od Zagreb Cityja.

Prva točka koju u tom slučaju mora svladati jest izglasavanje izmjena GUP-a za koji je nedavno završena javna rasprava, a čiji bi se novi tekst trebao objaviti koncem listopada nakon što se obrade sve pristigle primjedbe.

Nakon toga, ostaje pitanje hoće li mu Ministarstvo graditeljstva izdati odobrenje za GUP, ono isto koje nije dobio u srpnju. Ako ga uspije dobiti, onda odmah slijedi novi izazov - zatvaranje Hipodroma koje je najavljeno za prosinac ove godine.

Usporedbe s Beogradom na vodi: 'Kod nas je dokument bio formalan'

- Na prvi dojam memorandum o Zagreb city projektu sličan je ugovoru koji je kod nas potpisan za Beograd na vodi. Govori o osnivanju zajedničke firme i uređuju se slične stvari. Kod nas je supotpisnik Vlada Republike Srbije, a kod vas Grad Zagreb. Razlika je u tome što je kod nas to bilo formalno - kaže Milan Đurić, predsjednik Udruženja arhitekata Srbije u kojoj je u tijeku realizacija projekta “Beograd na vodi”, te dodaje da u Srbiji čitav ugovor nije nikad objavljen.

Otpor u Zagrebu, čini mu se, mrvu je jači nego je bio njihov u Beogradu, iako je i tamo bilo mnogo nastojanja struke i dijela javnosti da ukažu na katastrofu koja će se desiti u važnom gradskom prostoru.

- Ali s druge strane Grad je slabiji od Republike - ističe on.

Smatra da je namjera u Zagrebu da se zgrabi dio prostora Hipodroma i Velesajma brutalna, što se najviše vidi u prvom predloženom obuhvatu. Pitali smo ga i za komentar projekta Beograd na vodi, kako sada izgleda u slici grada.

- Taj je projekt konceptualno totalno pogrešan. Podsjeća malo na favele u Brazilu. Naime, nije problem u samim kulama na tom mjestu nego u njihovoj gustini, koliko je sve nabijeno jedno na drugo - smatra Milan Đurić. (K. Sutlić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:00