‘NE ZNAM ŠTO ĆU‘

Dida Božo tri mjeseca vodi bitku s Čistoćom: ‘Uništili su mi kantu, od nje mi je ostao samo kotač...‘

Nema mi druge nego sve bacati u plave vrećice, a to košta, kaže ovaj umirovljeni vozač ZET-a kojem nitko ne odgovara na mailove
 Darko Tomas/

Na pokidanu kantu za biootpad žali se Čistoći već tri mjeseca. Prvo mu je puknuo dio ručke, a nakon nekoliko odvoza i cijela ručka. Nakon toga, budući da se nema za što zakačiti prilikom istovara, radnicima Čistoće je upala u kamion. Tada je puknuo i jedan kotač. Boži Tozanu (71) je tada ostala kanta sa samo jednim kotačem. U petak je nakon odvoza otpada otišao maknuti kantu s ulice, no umjesto kante u dvorištu ga je dočekao samo kotač i osovina. Kante više nema.

image

Radnici Čistoće prvo su Boži potrgali ručku, tvrdi, a onda i kotač

Božo Tozan/

Božo živi u obiteljskoj kući u Resniku sa suprugom i punicom. Trenutno je u mirovini, a prije toga je 24 godine radio kao vozač autobusa u ZET-u. Otpad razvrstavaju od samog uvođenja sustava razdvajanja u Zagrebu. Prije su s njima u kući živjela i dva sina, koji su tu naviku ponijeli u svoje nove domove. Najviše proizvode plastike, kao i većina kućanstava, no jako puno proizvode i biootpada i baš je zbog toga problematično to što sada nemaju kantu.

- Imam vrt i voćnjak, ne znam gdje bi sada s tim lišćem, gdje ću s voćem koje nećemo više koristiti. Neki dan sam kiselio kupus i nisam imao gdje s listovima. Jednom sam prilikom pitao radnika Čistoće što će biti ako u miješani komunalni ubacim vrećicu s biootpadom i on je rekao da nam neće odvesti. Nema mi druge nego sve bacati u ZG vrećice - govori Božo koji je prihvatio novi model jer i onako najmanje proizvode miješanog komunalnog otpada.

Zadnjih mjeseci i u Resniku kasne odvozi po nekoliko dana, no više od kašnjenja Božu brine kanta, prepričao nam je što se dogodilo s kantom.

image

Od kante je Boži ostao samo kotač

Božo Tozan/

- Prije jedno tri mjeseca, prilikom istovara otpada, puknula je ručka koja služi za kačenje na kamion. Ne znam je li bilo do količine biootpada u njoj ili do neispravne ručke. Ja sam ih odmah sljedeći puta pitao mogu li oni prijaviti u firmu da mi se doveze nova kanta. Oni su se smijali, baš njih briga za moju kantu – prepričava nam Božo.

Tri odvoza nakon puknuo je i ostatak ručke. To se dogodilo početkom kolovoza i tada je odlučio sam nazvati Čistoću i pitati za novu kantu.

- Početkom kolovoza sam zvao Čistoću da mi zamijene kantu jer sam pretpostavio da više neće moći istovarati otpad zbog nedostatka ručke. Dobio sam odgovor da nije moj problem kako će oni prazniti kantu – govori Božo.

Nedugo nakon toga, radnicima Čistoće je kanta upala u kamion, kako je Božo i predviđao, i tada je puknuo jedan kotač i osovina.

image

Božo je fotografirao kantu nakon što je upala u kamion

Božo Tozan/

- Ponovo sam zvao i objasnio im da je kanta potpuno neispravna i da je nju moram navlačiti bez kotača po dvorištu, javio mi se netko i rekao da će staviti napomenu da kolege u sljedećoj smjeni to riješe. Nitko naravno nije riješio – prepričava.

Božo je poslao tri maila, 5. kolovoza i 17. rujna Čistoći te 8. listopada GSKG-u. Nije dobio odgovor ni na jedan mail. Prošlog petka nakon odvoza više nije bilo kante, ali drugu još nije dobio.

- Zadnji put, znači prošli petak, nakon odvoza sam išao unijeti tu jadnu kantu i dočekao me samo kotač s osovinom, više ni kante nema. Ne znam što ću s biootpadom, stavljam ga u vrećice, nadam se da će mi dovesti kantu – govori za kraj Božo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:24