FOTOREPORTAŽA

Diljem Zagreba trgovine se zatvaraju ili rade skraćeno, otkrivamo zašto: ‘Krpamo se...‘

U samo sat vremena obilaska naišli smo na više od deset takvih primjera, a vjerojatno ih ima i više

Trgovine zatvorene zbog bolesti

 Bruno Drempetić

Zatvoreno zbog bolesti. Privremeno radno vrijeme. Zbog prilagodbe mjerama promijenili smo vrijeme rada. Ovakvi su natpisi u posljednjih nekoliko dana sve češći na ulazima dućana i butika u Zagrebu. Trgovci u gradu su, u sve većem broju, zbog korone, točnije zaraznog soja omikrona primorani zatvarati svoje dućane, ili skraćivati radno vrijeme jer drugu smjenu - nema tko preuzeti.

U samo sat vremena obilaska naišli smo na više od deset takvih primjera, a vjerojatno ih ima i više.

image

Konzum podno Ciboninog tornja radi skraćeno jer je zbog korone nemaju dovoljno ljudi

Korana Sutlić

- Radimo skraćeno jer nema ljudi. Nitko nam ne dolazi na ispomoć, a ima dosta oboljelih zaposlenika u svim dućanima - opisuje nam situaciju prodavačica u malom Konzumu podno Cibonina tornja. Dok razgovaramo u trgovini je sama. Stoji kod blagajne i skenira predmete koji joj donose kupci. Ona će danas raditi do 15 sati, a i njezina trgovina, jer nitko neće preuzeti drugu smjenu. Prije je ta poslovnica radila do 19.

- Šalju nas i na ispomoć kod Crnatkove, tamo mi je sad kolegica. Oni su isto u velikim problemima. Krpaju se kako znaju - nastavlja sugovornica. Dodala joj da nema tko doći u ispomoć. Studente ne šalju u male dućane, a teškoće imaju, tvrdi, i neke veće trgovine Konzuma.

image

Radno vrijeme Konzuma ispod Cibone: umjesto do 19 rade samo do 15 sati

Korana Sutlić

Stotinjak metara dalje od Cibone, na Savskoj cesti, pokraj Crnatkove ulice nalazi se Konzumov dućan koji nam je spominjala. Na automatskim kliznim vratima stoje dva natpisa, svaki s jedne strane. Piše: "Privremeno radno vrijeme prodavaonice 7:00 - 14:00."

Ta je poslovnica nešto veća od prve, ali ne puno. U dućanu je osim nas tek jedan kupac, taman skenira svoje namirnice na samoposlužnoj blagajni i izlazi. U dućanu su dvije radnice. Jedna je kod kase, a druga ispražnjene police puni artiklima

- Ni inače nemamo baš dovoljno ljudi - govori nam jedna od prodavačica. Govorimo joj da smo upravo bili u njihovom dućanu kod Cibone.

image

Umjesto do 20 sati, Konzum na Savskoj radi samo do 14 sati

Bruno Drempetić

- Njihova je šefica upravo kod nas na ispomoći - kaže prodavačica dok nastavlja sa svojim poslom koji će obavljati do 14 sati, a onda zaključati vrata dućana. Da je situacija normalna dućan bi vrata zatvorio tek šest sati kasnije, u osam navečer.

Na zagrebačkoj Trešnjevci neki nisu skraćivali svoje radno vrijeme zbog manjka radne snage, nego su privremeno potpuno obustavili svoje poslovanje. U Tratinskoj ulici, jedan do drugoga, stoje dva posve različita butika. U prvom je urar. Radnim danima je otvoren od 9 i 30 do 18, utorkom i četvrtkom do 17. No, danas u njega ne možemo ući. Spuštena je prostirka, a na njoj jasno piše: "Zatvoreno zbog bolesti".

image

Butik u Tratinskoj, zatvoren zbog bolesti

Bruno Drempetić

Do urara je trgovina s predmetima za vjenčanje. Niti ona ne radi. U normalnim okolnostima dnevno je otvorena šest sati. Razlog zatvaranja je identičan kao i susjednom butiku, a na njezinim vratima nalazi se isti natpis. Različit je samo font.

image

Urar u Tratinskoj ne radi, a na trgovini piše da je razlog bolest.

Bruno Drempetić

Slično je i u dućanu Football fan shop u Bogovićevoj. Iako se u izlogu reklamiraju top popusti, zatvorena je. Također je na staklenim vratima naglašeno da ne radi zbog- bolesti.

I na Ilici, najdužoj ulici u središtu Zagreba, bogatoj dućanima i šarolikim izlozima ima trgovina koje se prilagođavaju koronavirusu. U butiku Mode Markulin naznačeno je da su svoje radno vrijeme prilagodili zbog mjera stožera.

image

Butik Mode Markulin: radno vrijeme promijenili su zbog mjera Stožera

Bruno Drempetić

- Još i prije omikrona smo prešli na ovu varijantu rada. Napravili smo si smjene kako nam odgovaraju jer nas ni inače nema previše, a svima onima koji se žele konzultirati s nama prilagodili smo se tako da nas mogu kontaktirati telefonski ili putem e-maila - objašnjava situaciju u svojoj tvrtki Tanja Markulin. Otkrila nam je da njihova radionica i dalje radi normalno, samo su izmijenili radno vrijeme trgovine.

image
Bruno Drempetić

- Ne čudi me prilagođavanje radnog vremena jer nema baš niti posla koliko ga je bilo prije, a radnike se treba platiti - komentira Markulin situaciju u nekim trgovinama koje ne rade kao nekad.

Koronavirus je na prilagodbu radnog vremena ponukao i poslovnicu trgovine Ecco na Ilici, nedaleko od Trga bana Jelačića. Oni će neko vrijeme, dok ne konsolidiraju radnu snagu, raditi od 10 do 18 sati. Tamošnja zaposlenica nam je potvrdila da je uzrok takvoj odluci zaista zaraza koronavirusom.

image

U trgovini Ecco rade od 10 do 18 sati, a na staro radno vrijeme vratit će se kad se zaposlenici oporave od korone

Bruno Drempetić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 17:21