ZAMKA NA STAZI

Dječak biciklom naletio na sajlu, u bolnici je: ‘Ona je tu uvijek kad Dom ne radi, znate li vi tko se sve tu okuplja?‘

Na makadamskom putu iznad Podsuseda školarac iz Zagreba u utorak je pao s bicikla preko prepreke nedaleko od planinarskog doma
 Ranko Šuvar/Cropix

Vožnja biciklom po makadamskom putu u utorak navečer postala je kobna otprilike 150 metara od Planinarskog doma Glavica iznad zagrebačkog Podsuseda za 13-godišnjeg školarca iz Zagreba koji je naletio na postavljenu, označenu sajlu.

Maloljetnik je u padu pao na glavu, a potom i na bok, te se teško ozlijedio. Vozilom Hitne pomoći prevezen je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici gdje mu je nakon dijagnostičke obrade ustanovljen prijelom natkoljenice zbog čega je podvrgnut operativnom zahvatu.

Izvan životne opasnosti

Izvan je životne opasnosti, a na mjestu nesreće policija je do kasnih večernjih sati obavljala očevid kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznenog djela ili je riječ o nesretnom slučaju uzrokovanom nepažnjom.

Ugostitelj Renato, koji je u najmu proteklih pet godina u PD-u Glavica, ostao je zatečen nesrećom.

Za nju je, kaže nam, doznao iz medija nakon što su mu poznanici proslijedili članke nastale na osnovi policijskog izvješća.

- Ne znam što bih rekao. Dom nije radio i sajla je na tom mjestu razvučena svaki put kada dom ne radi. Zašto? Pa noću dolaze huligani i dileri. Ujutro znam naći desetke igala i šprica. Tu ne dolazi policija, a problemi se znaju nagomilati. Provaljuje se, uzimaju se boce pića, uništava se šarolik inventar.

Tu sajlu, koja služi kao rampa, nisam postavio ja osobno. Ona je tu već 50 godina, otkad je doma i, dok dom radi, ona je dignuta. Upravo radi posjetitelja, jer dolaze nam invalidi, a važno je i da imaju pristup i dežurne službe počevši od Hitne, vatrogasaca, HGSS-a i policije - kaže za Jutarnji ugostitelj Renato. Dodaje i da je pristupna cesta namjerno zapuštena upravo kako bi se spriječio masovni dolazak automobila kad Glavica ne radi.

image
Planinarski savez Zagreb

Skupljaju se huligani

- Na rampi znaju trgati žicu, pa lokot, pa oznake, pa stupove. Ljetno radno vrijeme doma je od petka do nedjelje, no kad je dom zatvoren, kako spriječiti masovna noćna okupljanja? Neke ni rampa ne zaustavi.

Na mjestu nesreće vidi se da je trag kočenja bicikla bio pred samom rampom i, kad joj se približavate, na njoj je veća fluorescentna oznaka koja je vidljiva sa 50 metara udaljenosti, pa po tome ispada da je mladić jurio na biciklu, a to su objavili i iz Planinarskog saveza Zagreb - zaključio je muškarac koji je trenutno u najmu u PD-u Glavica.

O samoj nesreći oglasio se i Planinarski savez Zagreb.

"Unesrećeni biciklist se, nažalost, velikom brzinom zabio u službenu rampu/sajlu koja je na tom mjestu od početka gradnje planinarskog doma, dakle pedesetak godina. Tako nešto se nije moglo dogoditi u normalnoj vožnji bicikla, već neodgovornoj vožnji pojedinca koji je velikom brzinom kretanja doveo u opasnost sebe i moguće druge prolaznike, planinare i izletnike.

Rampa na navedenom mjestu sprječava ulazak vozila ispred doma i služi zaštiti planinara i izletnika od motornih vozila.

Svi koji imaju pristup iza te točke moraju se voziti s velikim oprezom jer se tu uvijek nalazi veliki broj ljudi i djece koji posjećuju dom i spilju Veternicu.

Na navedenom mjestu se nalazi i parking za manji broj vozila te se radi o makadamskoj cesti, a ne planinarskoj stazi na koju je netko postavio sajlu. Srećom u ovoj nesreći nije bilo drugih unesrećenih jer bi u toj brzini dolaska biciklista mnogi izletnici bili ugroženi te se mogla dogoditi i još veća nesreća".

Spriječiti masovni prolazak, ali sajla mora biti vidljivija

Nekoliko planinara i izletnika koje smo zatekli u neposrednoj blizini PD-a Glavica ostalo je zatečeno nesrećom. Podržavaju da se spriječi masovni prolazak vozila po makadamu do planinarskog doma, ali s druge strane kažu da je sajla slabo vidljiva i danju, unatoč crveno-bijeloj fluorescentnoj oznaci na sredini.

Međutim, strahuju od onih divljih prepreka postavljenih na šumskim puteljcima između dva stabla kako bi se ciljano naudilo biciklistima, motoristima i vozačima quadova koji svojom bukom smetaju (krivo)lovcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:01