SULUDA PRIČA

Djeci uništili san, a razlog ne može biti banalniji: ‘Zašto bi Zagorci uvijek bili bedasti‘

Žalio se klub iz Zaboka kojemu je direktorica supruga Sinše Hajdaša Dončiča
Martina Hajdaš -Dončić i mladi nogometaši Mladosti iz Buzina
 Facebook, Zagorje.com

Pod vedrim nebom u Zaboku, na udaru dosadnih komaraca i sunca na zalasku, igra se finalna utakmica kvalifikacija za popunu 1. nogometne lige središte. Nakon pobjede Mladosti-Buzin od 4:2 u susretu pionira nad domaćinom Mladosti iz Zaboka, snage odmjeravaju mlađi pioniri, čiji će konačni rezultat odlučiti o pobjedniku dvoboja.

Nakon vodstva Zagrepčana od 3:0 i, po riječima gledatelja, potpune dominacije nad nemoćnim suparnicima iz Zaboka koju je trener popratio psovkama, čini se da ništa ne može spriječiti ulazak pionira i mlađih pionira iz Buzina u 1. NL središte.

Da ne bi ponizili svojeg protivnika, trener gostiju mijenja golmana i šest igrača. Utakmica na kraju završava pobjedom 4:2 Mladosti-Buzin i proslavom promocije u viši rang.

A onda preokret.

Ta pobjeda ostvarena 17. lipnja ispala je uzaludnom. Dječaci iz Buzina na kraju neće moći zaigrati protiv najboljih momčadi svojeg godišta u 1. NL središte.

Razlog tomu je proceduralna greška.

Jedan od igrača pionira Mladosti-Buzin bio je stariji negoli su pravila HNS-a dopuštala. Kako bi igrač ostvario pravo nastupa u pionirima, u propozicijama piše, mora biti rođen najranije 1. siječnja 2006, a dječak u pitanju rođen je 29. prosinca 2005.

Dva dana ranije.

Upravo na to su se žalili iz Zaboka i naposljetku je njihova žalba uvažena. HNS je odredio ponavljanje utakmice pionira 30. lipnja, no ona nikad nije odigrana.

- Radi se o dječaku koji je rođen u 7. mjesecu trudnoće i manji je rastom, govori razočarano član uprave NK Mladosti-Buzin Roman Hrgović. Doktor je, dodaje, preporučio da igra za mlađe uzraste.

- Imamo i potrebnu dokumentaciju, zaključuje.

Hrgović otkriva da u ligi ima desetak igrača koji su nastupali za mlađe godište i kako je delegat utakmice odobrio nastup njihovog nakon što su mu priložili liječničke papire, što piše i u izvještaju o utakmici. Svejedno, uslijedila je žalba Mladosti Zabok, a Hrgović sumnja kako je sve unaprijed inscenirano, jer su,kaže, njihovi protivnici prije samog susreta proglasili ulazak u 1. NL, a i prigovor se dogodio tijekom utakmice, a ne prije nje iako su dobili zapisnik s dječakovim datumom rođenja.

image
Martina Hajdaš-Dončić
Zagorje.com

Navode da je riječ o lukavom planu rezolutno odbacuju iz Zaboka.

- To je nemoguće, kratko odgovara direktorica kluba Martina Hajdaš-Dončić, supruga SDP-ova zastupnika Siniše Hajdaša-Dončića.

Istog je mišljenje i Mate Fio, voditelj škole nogometa.

- To su gluposti. Kako to može biti unaprijed isplanirano?

Fio navodi da se nije odmah snašao jer se prvi put suočio s nečim takvim u 25 godina karijere, a žalio je i za promašajima svojih pionira koji nisu iskoristili „pet mrtvih šansi“. Primjećuje i da mu sporni igrač nije ostao u sjećanju.

- Stvar je principa. Ako smo mi mogli ispoštovati da ne igra 2005. godište mogli su i oni, govori o motivima žalbe.

-Zašto bi mi Zagorci uvijek bili bedasti?, pita se.

Delegat utakmice Damir Stipković nije želio komentirati nastalu situaciju, a iz HNS-a nismo dobili odgovor na naš upit zašto je donesena odluka o ponovnom odigravanju utakmice, iako bi se zapravo ona po pravilniku trebala registrirati 3:0, ako je bilo proceduralne greške.

image
Mladi nogometaši iz Buzina
Facebook

Iz Mladosti-Buzin smatraju da se išlo na ponavljanje utakmice, jer su iz saveza svjesni greške delegata, pa je to bilo svojevrsno solomunsko rješenja. Njihovi su suparnici također šokirani takvom odlukom i mišljenja su da se ona odmah trebala registrirati 3:0.

- Delegat nam je odmah mogao reći da bi žalba mogla biti uvažena, priča Hrgović.

- Tada mi ne bismo mijenjali igrače na utakmici mlađih pionira. Zabili bi im pet – šest golova i prošli zato što se za prolazak gleda ukupni rezultat obje utakmice. Oni znaju da nas u toj kategoriji nisu mogli pobijediti.

U slučaju da su mlađi pioniri Mladosti-Buzin pobijedili one iz Zaboka s tri ili više pogotka razlike, ukoliko bi se utakmica pionira registrirala s 3:0, osigurali bi promociju u 1. NL, jer ako je zbirni rezultat izjednačen, recimo 3:3, ona momčad čija je ekipa mlađih pionira slavila, kvalificira se u viši rang.

Fio je odbacio sve te tvrdnje i smjestio ih u segment „što bi bilo kad bi bilo“. Na pitanje koliko je promjena sedam igrača utjecala na ishod susreta mlađih pionira nije mogao odgovoriti.

- Bio sam u Klaićevoj s malim kojem je pukla ruka, rekao je.

Do ponovnog odigravanja utakmice nije došlo iz jednostavnog razloga – iz Mladosti-Buzin nisu mogli okupiti sve igrače, a nisu niti željeli nastupiti bez dječaka koji je s njima odigrao cijelu sezonu. Naposljetku je utakmica pionira i registrirana rezultatom 3:0 za NK Mladost Zabok.

Iz zagrebačke momčadi kažu kako su se već pomirili s neostvarivanjem promocije, a Mate Fio jednostavno zaključuje: Žao mi je tog dečka. Nemam ništa protiv njega i znam da su ljudi iz kluba razočarani, ali oni su pogriješili.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 11:35