UPUTILI PISMO GRADONAČELNIKU

DJELOVANJE U KRIZNOJ SITUACIJI Zagrebački HSLS traži da Bandić poduzme mjere po uzoru na Bjelovar

Milan Bandić
 Davor Pongračić / CROPIX

Zagrebački HSLS traži od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da pod hitno poduzme mjere po uzoru na grad Bjelovar kako bi se spasilo zagrebačke gospodarstvenike pogođene krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa.

Traže ukidanje prireza, oslobođenje svih poduzetnika i obrtnika od komunalne naknade, oslobođenje od plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada, plaćanje naknade svakom zatvorenom obrtniku u iznosu od 1 000 kuna mjesečno sve dok je zatvoren, odgodu bilo kojeg drugog plaćanja obveza prema Gradu (davanja u pogledu spomeničke rente, terasa, javnih površina i sl.) te odgodu retroaktivnih dugovanja od 1.1.2020.godine. Sve odgode, kažu, potrebno je zamijeniti obročnom otplatom na 24 mjesečne rate.

Dalje traže oslobođenje građana od plaćanja naknade za vrtić sve dok djeca ne budu mogla boraviti u vrtićima, a nakon prestanka trajanja pandemije hitno usklađivanje cijena vrtića s novim prosjekom primanja roditelja jer se očekuje da će veliki broj građana imati daleko manja primanja zbog posljedica pandemije.

- Da bi predložene mjere bile provedive i realne, valja napomenuti da gradska uprava mora donijeti odluku o smanjenju rashodovne strane gradskog proračuna, a da se pritom ne smanjuje opseg investicijskih infrastrukturnih projekata, posebice onih financiranih sredstvima EU-a - navodi se u otvorenom pismu koje je Bandiću uputio Darko Klasić, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija u Zagrebačkoj skupštini.

Usto su pozvali Bandića da u roku od tjedan dana žurno predstavi javnosti plan smanjivanja rashodovne strane zagrebačkog proračuna kako bi grad mogao poduzeti predložene mjere.

U otvorenom pismu Klasić je osvrnuo i na informaciju o nenamjenskom trošenju sredstava iz proračunskih zaliha Grada Zagreba koja su predviđena za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća i sličnih događaja.

Ističe da zastupnici u Skupštini Grada Zagreba s time nisu upoznati zbog načina prikaza izvješća o izvršenju gradskog proračuna.

- Molim vas da zbog interesa javnosti kao i cjelovitog informiranja nas zastupnika objavite izvještaj o utrošku tih sredstava tijekom mandata trenutačnog sastava Gradske skupštine - pozvao je Bandića.

Osvrnuo se i na njegovu izjavu o tome da su razarajući efekti nedavnog potresa u Zagrebu rezultat neulaganju privatnih vlasnika u vlastitu imovinu.

- Moram vas podsjetiti da je Grad Zagreb vlasnik velikog dijela nekretnina u Gornjem i Donjem gradu te da već šest mandata gradska uprava nije značajnije ulagala u imovinu Grada i time pružala primjer građanima.

U ovoj kriznoj situaciji u kojoj se nalazi Grad Zagreb, koji je uz potres suočen i s pandemijom koronavirusa, predlažem da gradska uprava rastereti gospodarske subjekte prireza i davanja kako bi se što više pomoglo gradskom gospodarstvu i građanima da prebrode krizu i sačuvaju radna mjesta te da se sâmim time očuva gospodarski potencijal koji je potreban za dugoročnu obnovu Zagreba - kaže HSLS-ovac Klasić u otvorenom pismu.

Smatra da bi Zagreb trebao usvojiti barem paket mjera koje je usvojio grad Bjelovar, a koje su osmišljene u dogovoru s predstavnicima poduzetnika i obrtnika koji su upozorili na okolnosti koje su najbitnije za njihovo poslovanje.

Navodi da će Grad Bjelovar tako 1. svibnja ukinuti prirez, a od 1. travnja svi poduzetnici i obrtnici bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade sljedeća tri mjeseca te plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, dok se ugostitelji oslobađaju plaćanja zakupa terasa s obzirom na to da ih tijekom ove krizi ni ne mogu koristiti.

Odgađa se i plaćanje davanja za korištenje javnih površina sve dok traju posebne okolnosti. Potonje se odnosi na obveznike prema rješenju o zauzimanju javnih površina i neće se razrezivati davanja ni upućivati uplatnice odnosno pozivi za plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 14:11