TKO IH PAZI?!

Djevojčica razbila zube u zabavnom parku, ravnatelj Klaićeve: ‘Mjesečno nam dođe 40 ozlijeđenih‘

Animatori nisu znali objasniti što se dogodilo, majku su zvali roditelji, a iz Amazinge se informacijama ni pitanjima nije javio nitko

Laser tag igra u Amazingi

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Koliko su dječje igraonice sigurne za djecu? Osim što ne podliježu zakonskim regulativama, a ako dođe do ozljede nema odgovornih, liječničku intervenciju nakon različitih proslava u njima samo u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti godišnje potraži između 360 i 480 djece.

U ovoj crnoj statistici našla se i devetogodišnjakinja koju je majka poslala na rođendan školskog kolege u Amazingu na Zagrebačkom Velesajmu bez straha da bi nešto moglo poći po krivu. Samo deset minuta nakon što je napustila zabavni park zazvonio je mobitel, njena kći razbila je zube.

image

Laser tag igra u Amazingi

Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Igra je započela u mrklom mraku, na moju kćer naletjelo je drugo dijete s metalnom puškom koja joj je prošla kroz zube. Istovremeno je na drugoj strani labirinta druga djevojčica pala i ozlijedila ruku. Jedna je završila na Hitnom prijemu u Klaićevoj bolnici, a druga u privatnoj dentalnoj poliklinici, rekla je Sanja Čatipović, majka ozlijeđene djevojčice.

Za dvadesetak djece, tvrdi Čatipović, bilo je zaduženo dvoje animatora koji kasnije nisu znali objasniti što se dogodilo. Majku devetogodišnjakinje zvali su roditelji koji su ostali na rođendanu u zabavnom parku, dok se iz Amazinge nitko nije pobrinuo da je obavijesti o ozljedi što ju je dodatno iznerviralo.

Kad je djevojčicu dovela na rođendan, nitko nije niti pitao za podatke. Naknadno je saznala, kako kaže, da su tijekom organizacije potpisani prazni papiri na kojima nisu bila imena školaraca kao ni podaci roditelja. Tvrdi da je praksa inače suprotna i da su zaposlenici tražili podatke od djece tek nakon ozljeđivanja.

Čatipović je naknadno kontaktirala Amazingu iz koje su joj poručili da su djeci tijekom pripreme za Laser tag objasnili pravila, između ostalog i ono osnovno - da je trčanje zabranjeno. Djecu je smirivala i majka slavljenika koju su zamolili da sama primiri djecu. Zaključili su time da su djeca, unatoč upozorenjima, trčala s puškama ispred sebe i očito se sudarila priličnom silinom.

- Naveli su da ih je vodila animatorica koja je jedna od njihovih najboljih djelatnica i takozvani team leader sektora animatora. Ozlijeđenu djecu smirivala je govoreći im da nisu bebe i da ne plaču, a mojoj kćeri nekoliko je puta postavila pitanje jesu li joj to trajni zubi. Ako je to team leader, ne želim niti zamisliti kakvi su onda ostali djelatnici kojoj ostavljamo djecu na rođendanima, kaže majka djevojčice.

image

Amazinga na Velesajmu

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Smatra da svatko tko zna išta o radu s djecom vjerojatno preuzbuđenoj djeci ne bi dao u ruke metalne puške i ugasio svjetlo. U telefonskom razgovoru sa zabavnim parkom rečeno joj je da je njeno dijete tek mali dio postotka ozlijeđene djece na ukupan broj djece koja prođu kroz igraonicu.

- Meni je moje dijete svih sto posto ili sve. Ozljeda ne bi bila niti evidentirana kad nisu imali niti moje niti podatke djeteta, a nisu tražili niti povratnu informaciju sve dok im se nisam sama obratila, zaključila je Čatipović.

Velik broj ozlijeđene djece, nema zakonske regulative

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti, rekao je da se mjesečno u igraonicama ozlijedi 30 do 40 djece kojima se pomoć pruža na Hitnom prijemu bolnice.

- Ozljede se najčešće događaju vikendom, a odnose se na ozljede prstiju, površinske ozljede ruke, gležnja i udaraca u glavu, rekao je Roić i uputio apel institucijama da preispitaju zakonske regulative i osiguraju djeci zaštitu pri takvim aktivnostima.

S njime se slažu i iz Ureda dječje pravobraniteljice koji već godinama upozorava nadležne da su dječje igraonice pravno neuređeno područje te da je zbog toga ugrožena sigurnost djece. Poručuju da još uvijek ne postoji jedinstveni propis koji bi jasno propisivao uvjete za rad dječjih igraonica i igrališta.

U praksi, kažu iz Ureda, postoje brojne nejasnoće o uvjetima i dozvolama za otvaranje dječjih igraonica, a izostaje i odgovornost vlasnika za sigurnost djece zbog čega im se često javljaju zabrinuti građani.

image

Amazinga

Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Na neuređenost sustava zaštite djece na otvorenim i zatvorenim prostorima za dječju igru upozoravali smo i Vladu RH te smo u više navrata predlagali da se prostorni, tehnički i kadrovski uvjeti rada dječjih igraonica, kao i uvjeti i standardi za opremanje, održavanje i sigurnost dječjih igrališta propišu jedinstvenim dokumentom, napisali su iz Ureda dječje pravobraniteljice.

Objašnjavaju da je ključni problem što je za tu djelatnost nadležno više ministarstava - iz područja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, graditeljstva te gospodarstva, pa bi najprije trebalo utvrditi koje će ministarstvo biti nositelj izrade propisa. Oko toga se ministarstva nisu uspjela usuglasiti.

Što kažu iz Amazinge?

Iz zabavnog parka tvrde da je posebna pozornost usmjerena prema kreiranju sigurnog okruženja za posjetitelje te da je park opremljen najkvalitetnijim spravama prema općim sigurnosnim i funkcionalnim smjernicama.

- Kako je fizička aktivnost i bavljenje rekreativnim sportom ipak osnovni oblik zabave u našem parku, treba uzeti u obzir da i kod nas, kao i na svakom drugom sportskom terenu, postoji mogućnost zadobivanja sportske ozljede. U 99,5 posto slučajeva riječ je o uganućima/istegnućima, a broj ozljeda na broj korisnika centra je 0,15 posto, poručili su iz Amazinge.

Dodaju da je svaka ozljeda dokumentirana od strane djelatnika koji je prisustvovao slučaju. Prema pravilima centra, tijekom rođendanskih proslava roditelj organizator, kao odgovorna osoba za sve uzvanike, potpisuje Izjavu o odricanju od odgovornosti.

U slučaju ozljede na rođendanskoj proslavi obavještava se isti taj roditelj organizator, a ako je potrebno pruža se prva pomoć koju zna pružiti više od polovice djelatnika. Tijekom rođendanskih proslava, navode iz Amazinge, osim animatora na sigurnost djece paze i dežurni operateri na atrakcijama.

- Najčešći je razlog za zadobivanje ozljeda ipak jednostavna nezgoda na koju se ne može utjecati, kako ovdje, tako ni u školskoj dvorani za tjelesni odgoj, sportskom terenu ili igri na livadi, rekli su iz Amazinge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:50