ISPOVIJEST VLASNIKA

‘Dobro pogledajte što je bager napravio nakon što mi je srušio pečenjaru... Tlak mi je na sto!‘

Šokiran sam, što drugo da kažem. Evo taman sam sad tu ispred lokala. Jeste bili tu? Strašno izgleda. Uništen je - šokirano će Korkut
 Goran Mehkek/Cropix

- Govorili su nam da slobodno radimo, da nam se ništa neće dogoditi i da nitko nije u opasnosti. I eto, dogodilo se, lokal je uništen. Sreća jedino što nismo radili - govori nam Hari Korkut, vlasnik pečenjare "Kaštel" u zagrebačkoj Dubravi na koju je jučer u popodnevnim satima srušen zid s nekadašnjeg hotela na Aveniji Dubrava.

- Šokiran sam, što drugo da kažem. Evo taman sam sad tu ispred lokala. Jeste bili tu? Strašno izgleda. Uništen je - šokirano će Korkut. Vijest o uništenom lokalu zatekla ga je na godišnjem odmoru.

Jučer se oko podneva vratio s mora i planirao je sa suprugom očistiti lokal prije ponovnog otvaranja u ponedjeljak. U pečenjari je imao kameru i putem nje je čuo zvuk lupanja te pretpostavio što ono znači - urušavanje. Kako je u najmu prostora, odmah je nazvao vlasnike koji su pokušali doći do građevinske inspekcije, ali tamo se, tvrdi Korkut, nitko nije javljao. Kasnije su kontaktirali policiju koja je intervenirala i postavila vrpcu oko pečenjare.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Iako šokiran događajem, otpočetka se Korkut pribojavao nečeg sličnog. Takvi su ga osjećaji preplavili zbog neprofesionalnosti izvođača.

- Trebali su normalno sve napraviti. Čitavo vrijeme je na terasu padala prašina, ali to nije čudno. Čudno je da su radnici skup neprofesionalnih ljudi. To je jedan čovjek u bageru i pet osoba oko njega. Svi su bili u opasnosti. Kad sam odlazio na godišnji rekao sam im da paze što rade - prisjeća se Hari Korkut.

Prepričao je kako su radnici znali doći i porušiti "pola hotela" bez da su osigurali okolni prostor. Dapače, navodi da su zaštitnu ogradu postavili tek u petak nakon brojnih upozorenja.

- Bez pardona su sve radili. Užas. Nervozan sam kao pas, tlak mi je na sto - nastavlja Korkut.

Na snimci urušavanja vidi se zid nagnut na jednu stranu i bager koji s korpom pokušava raščistiti teren. Odjednom korpa udara u zid, a on pada na limeni krov restorana i prepolovi ga. Dio cigla je završio i u okolnim dvorištima. Nakon što se zid stropoštao na "Kaštel" bager nije stao s radovima, nego je nastavio rušiti, a krhotine su nastavile padati.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

- Kao da je sve želio raščistiti kako bi izgledalo slučajnim - sumnjičav je Korkut. Vlasnik "Kaštela" danas očekuje procjenu šteta za koju kaže da će biti ogromna. Stradali su brojni uređaji, stolovi, stolice, namještaj i dva motora vrijednosti između 15 i 20 tisuća kuna. No, pribojava se premale i nerealne procjene stručnjaka zbog čega neće moći zadržati radnike.

- Ako bude premala, ako se ne obračunaju svi doprinosi koje bi trebao platiti radnicima, neću imati drugog izbora i morat ću im dati otkaz. Nitko još nije ulazio i ne zna se pravo stanje, ne znamo ni je li deka pukla čekamo procjenitelja - konstatira Korkut. Naveo je i da izvođači radova i investitori prebacuju odgovornost jedan na drugoga. - Nije samo moj objekt stradao. Nekoliko nas je oštećenih. Dio je završio i na susjedovoj garaži - komentira Hari Korkut dodajući da će pravdu tražiti i pravnim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:41