TOMAŠEVIĆEVA ZAMJENICA

Dolenec: ‘U Zagrebu je trenutno 1770 djece koja imaju uvjete, ali nisu upisana u vrtće‘

Očekujemo u narednih mjesec dana značajno povećati broj djece upisane u vrtiće, rekla je Dolenec

Danijela Dolenec

 Darko Tomas/Cropix

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec predstavila je rezultate upisa u dječje vrtiće. Po njima, ukupno je ove godine stiglo čak 9567 zahtjeva za upis djece, a od toga 7538 je pravovaljanih, dok 2029 zahtjeva roditelja po riječima zamjenice gradonačelnika ne udovoljavaju uvjetima upisa zbog dobi djeteta. Riječ je o djeci koja do 31. kolovoza neće napuniti prvu godinu života.

U ovome trenutku u gradske je vrtiće upisano 5768 djece, što je manje no lani kada ih se upisalo 6243.

Ključni problem je što 1770 djece koja zadovoljavaju uvjete upisa nisu upisani u vrtiće zbog nedostatka prostornih kapaciteta. Kako ističu u gradskoj upravi, problem je što je značajno povećan broj zahtjeva za jaslice kojih je 790 više no prošle godine.

- To znači da je ove godine ukupan rast broja zahtjeva u odnosu na lani 857. Broj upisanih u ovome trenutku 5768 djece, što je manje no lani kada je bilo 6243 upisanih. U ukupnom broju zahtjeva značajno je veći broj onih za jaslićke skupine, u koje ulaze djeca od godine do tri godine. To ima dosta značajan efekt na ukupan broj upisa. Ukupno 1770 djece nije upisano, a imaju uvjete. Važno je reći da se među tim zahtjevima nalazi ukupno 823 djece koje su roditelji već upisali u privatne ili vjerske vrtiće, odnosno roditelji su se odlučili za usluge dadilja, ali svakako da bi preferirali upis u gradski vrtić, izjavila je zamjenica gradonačelnika, po čijim se riječima pomaci mogu očekivati nakon žalbenog roka. Lani je tako nakon žalbenog roka tijekom ljeta dodatno u vrtiće upisano 842 djece.

- Očekujemo u narednih mjesec dana značajno povećati broj djece upisane u vrtiće, rekla je.

Dodala je kako se u gradskim vrtićima radi 72 ljudi više no lani, a taj su broj spremni dodatno povećati. Plan gradske uprave jest povećanje kapaciteta u postojećim gradskim vrtićima, ali i uređenje prostora mjesnih samouprava, kao i povećanje kapaciteta zakupom prostora.

Planiraju povećati kapacitete i privatnih i vjerskih vrtića.

U Sindikatu radnika u predškolskom odgoju situaciju komentiraju riječima: - U ovoj situaciji ne možemo reći „muko moja prijeđi na drugoga“, jer su svi sudionici u mukama. Nitko nije zadovoljan, ni roditelji koji nemaju kuda s djecom, ni odgojitelji koji su pod pritiskom, a ni Grad jer ne može ponuditi mjesto u vrtiću. To je zatvoreni sustav zbog jednog jedinog elementa, a to je kronični nedostatak prostornih kapaciteta, zbog čega svi u tom lancu trpe. Rješenje je jedino gradnja vrtića, a to ne ide preko noći. Nadamo se, dodaju, da će gradska vlast naći način da se poveća barem dio kapaciteta.

Iako su zbog rezultata upisa sve oči uprte u Zagreb, isti problem je po podacima sindikata i u drugim gradovima, poput Slavonskog Broda, Osijeka, Splita, ali i manji sredina koje naseljavaju mlade obitelji - od Svete Nedjelje i Samobora, do Solina. Predsjednica Sindikata Iskra Vostrel Prpić upozorava kako gradovi i općine jednostavno ne mogu odgovoriti na potrebe roditelja, a problem vidi u modelu financiranja u koji nije uključena država. - Nadamo se da će se zakonskim izmjenama država uključiti, a ne maćehinski ostaviti vrtiće na brigu gradovima i općinama, kaže Vostrel Prpić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:01