OPREZ, PADA ŽBUKA

DONOSIMO POPIS PRVIH PROČELJA ZA OBNOVU U 2018. 'Fasade su opasne, ali i sramota koju turisti prvo ugledaju'

 
s lijeva na desno: Šenoina 1, Trg kralja Tomislava 9, Medulićeva 9, Klaićeva 14

Strahuje, kaže, svaki put kada prolazi ispred zgrade. Krov je opasan po život, cigle su već počele opadati, a željezo koje ih drži moglo bi pasti i na najmanji zamah vjetra ili ako se natopi kišom.

Umirovljenik Slavko Ljubić, naime, sa suprugom Boženom živi na prvom katu zgrade na adresi Trg kralja Tomislava 9, još od 1972. godine. I otkada su tamo, na zgradi se ništa nije obnavljalo. A danas je u raspadajućem stanju.

Raspadanje

- Na sreću, nitko od ljudi nije nastradao, ali samo je pitanje vremena. Baš je prošli tjedan komad zida pao susjedu na prozorsko staklo automobila, a prije nekoliko godina otpala žbuka uništila je krov i staklo vozila parkiranog ispred ulaza - napominje Ljubić te dodaje kako u njegovoj zgradi većinom žive umirovljenici koji jedva plaćaju i režije, a teško bi imali izdvojiti za obnovu pročelja.

Građani su, većinom, zgroženi u kakvom su stanju fasade u širem centru grada. Zlata Štirmer, 62-godišnja ekonomistica, kaže da joj nije svejedno hodati gradom jer je u strahu da se nešto ne bi odlomilo i palo joj na glavu.

- Prije nekoliko godina ispred jedne takve zgrade u Gundulićevoj pala je cigla na automobil u kojem je bila moja snaha, i to pred porod. Na sreću, nisu teško stradali, tek manje ozljede, ali su se jako uplašili - kaže Zlata.

Mlada poduzetnica Mihaela Stojić, koja živi u Miramarskoj ulici, smatra da u Zagrebu ima previše zgrada u kojima je pročelje ruševno i da je bilo krajnje vrijeme da se nešto napravi po tom pitanju.

- Takve zgrade daju turistima ružnu sliku metropole. Mene je sram kad mi dođu prijatelji iz inozemstva i pokazujem im ovakav centar grada - ističe Mihaela.

Međutim, od iduće godine stvari bi se napokon trebale mijenjati.

Prema projektu obnove zagrebačkih pročelja, koji se odnosi na sve višestambene zgrade, i to na cjelokupnom gradskom području, Grad Zagreb sudjeluje sa 80 posto potrebnih sredstava za ulična pročelja te sa 60 posto sredstava za ostala pročelja.

Cilj je unaprijediti kvalitetu uvjeta života građana, kao i povećati vrijednosti njihovih nekretnina, popraviti vizualni identitet grada te pridonijeti afirmaciji turizma i zaštiti kulturna dobra. Upravo zato za sufinanciranje obnove pročelja u proračunu Grada za 2017. godinu osigurano je 30 milijuna kuna, a donosimo i popis zgrada koje su među prvih petnaest na listi prioriteta za hitnu sanaciju.

Projekt će se provoditi nekoliko godina i u nekoliko faza. Sve je počelo javnim pozivom prošle godine u prosincu na koji su se mogli javiti stanari zgrada koji imaju upravitelje te je potkraj ožujka gradska skupština dala “zeleno svjetlo”, a prvih pedeset na listi imaju pravo prednosti te bi radovi na obnovi mogli krenuti u prvoj polovici iduće godine. Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada, kaže kako je ukupna investicija oko 1,2 milijarde kuna, a radovi će započeti nakon provedenih postupaka javne nabave.

Estetika

Također napominje i kako rokovi realizacije ovise o dinamici kojom će im građani iz zgrada s Liste putem svojih upravitelja dostavljati dokumentaciju, a Grad će istovremeno nastojati osigurati proračunska sredstva za tekuću proračunsku godinu.

Na listi od ukupno 1300 zgrada koje će se obnavljati prva je ona na Trgu kralja Tomislava 9, u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora. Pričuvu trenutačno plaćaju oko 4 kune po kvadratu, ali će se ona povećavati kad se krenu “skupljati” sredstva za sufinanciranje projekta Grada. Ondje živi i Radovan Čepelak, koji kaže kako je napokon došlo vrijeme da se počne misliti i na njihovu zgradu.

- Dokumentaciju smo poslali i sad čekamo izradu troškovnika. Obnova će nam dobro doći iz dva razloga. Prvo, zbog sigurnosti zgrade, a drugi je estetika. Dolaze stranci iz vlaka na Glavni kolodvor i što vide? Uništenu zgradu - kaže Čepelak.

Mladen Korlin zamjenik je predstavnika stanara na Trgu Josipa Langa 10, čija je zgrada treća na listi prioriteta i obnova će ih, kaže, stajati oko 650 tisuća kuna.

Rekli su

Alen Botica (38), državni službenik:

- Super mi je ovaj projekt jer Zagreb može biti lijep grad ako se obnovi. Najgori je uži centar grada. Žao mi je vidjeti da fasade i zgrade propadaju. Od Črnomerca do glavnog trga možete vidjeti koliko su zgrade u rasulu. Volio bih vidjeti da se radi više, a ne da skele stoje ispred zgrade desetak godina pa se skinu, a ništa se ne napravi.

Ivan Zdjelar (40), tehničar za elektroniku

- Koliko sam vidio, to je Grad pokrenuo i mislim da je dobra ideja. Cijeli postupak će se tek vidjeti kad počne. Užasno mi je gledati naš Zagreb takav. Ja živim u Palmotićevoj i ista je situacija kao sa zgradama na Trgu kralja Tomislava. Sramota je da je tek svaka deseta zgrada obnovljena.

Zlata Štirmer (62), ekonomistica

- Mislim da bi trebalo jako puno uložiti i obnoviti sva pročelja koja propadaju u gradu. Mnogo je zgrada ispred kojih je natpis ‘Pazi, pada žbuka’. Više ne mogu ni normalno hodati gradom, moram gledati po zraku i ako vidim taj natpis, prelazim na drugu stranu ulice.

Mihaela Stojić (32), poduzetnica

- Na nekim mjestima godinama stoje skele i ništa se ne radi. Najviše je ruševnih pročelja u Gajevoj, oko Britanca i na Gornjem gradu. Međutim, problem je i sa stanarima kad je riječ o dogovoru za obnovu. Ja živim na Miramarskoj i mi se nismo mogli dogovoriti o obnovi jer nas je previše.

Jozo Čelan (65), elektrotehničar

- Jako je pozitivno što se kreće u projekt. Jedino je upitno koliko će se nakon obnove sačuvati ta ljepota zgrada zbog grafitera koji šaraju po pročeljima. Možda će roditelji bolje učiti djecu da ne uništavaju kad vide koliko je grad lijep. Daj bože da se projekt ostvari, ali to ćemo tek vidjeti, tek smo na početku.

Lista prioriteta: Popis prvih 15 od ukupno 1300 zgrada

1. Trg kralja Tomislava 9

2. Ulica Vjekoslava Klaića 14

3. Trg Josipa Langa 10

4. Medulićeva ulica 9

5. Ilica 73, 73/5

6. Mrazovićeva ulica 10

7. Šenoina ulica 1, Trg kralja Tomislava 7

8. Jurišićeva ulica 26

9. Britanski trg 3

10. Opatička ulica 27

11. Trg kralja Tomislava 3

12. Ulica Antuna Gustava Matoša 11

13. Boškovićeva ulica 21

14. Petrinjska ulica 34

15. Ulica Vladimira Nazora 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:30