VATROGASCI U ZAGREBU

Drama prilikom oduzimanja DVD vozila: ‘Sve je bilo organizirano, ali je onda Ruga sve stopirao, smeta mu medijski show‘

Silić tvrdi da je bilo dosta ilegalnih radnji, npr. nezakonita nabavka kombi vozila

Okupljanje u prostorima DVD-a Zapad

 DVD Zapad

U srijedu je unutar prostorija zagrebačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zapad, prema dopisu koji su zaprimili od Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, trebalo biti organizirano oduzimanje dva vozila, koja su kasnije trebala biti dodijeljena drugim DVD-ima.

Vatrogasci DVD-a Zapad naposljetku ipak nisu ostali bez svojih vozila, jer kako kažu, predstavnik VZGZ-a i zamjenik vatrogasnog zapovjednika Grada Zagreba, Drago Ruga, navodno je sjeo nazad u automobil i otišao nakon što su mediji od njega tražili izjavu.

- Sami ste se uvjerili, došao je ovdje sa svojim vozilom. Pitao je jesu li stvarno tu novinari, kad ste ga pitali za izjavu, čovjek je sjeo u auto i otišao. Nakon toga sam dobio pozive DVD-a Prečko i Belovar koji su trebali preuzeti vozila, da ih je isti nazvao i rekao da se primopredaja odgađa za sljedeći tjedan zbog showa s medijima u DVD-u Zapad - rekao je Danijel Silić, predsjednik DVD-a Zapad.

image

Okupljanje članova DVD-a Zapad

DVD Zapad
image

Sugrađani iskazuju podršku u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad
image

Sugrađani iskazuju podršku u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad

Silić je objasnio da se nisu obratili sugrađanima i medijima kako bi radili nerede ili odbijali predaju vozila, već da njihovi članovi i sugrađani pitaju predstavnike VZGZ-a zašto se to događa.

- Očito je da to nisu pravovaljani razlozi ili da se nešto skriva iza toga i pobjegli su bez da su preuzeli vozila - dodao je Silić.

Za Jutarnji list je rekao da je odgađanje preuzimanja vozila i odlazak predstavnika, “zadnje što je očekivao da će se dogoditi”.

Čini se da su konflikti počeli još prije dvije godine kad je stigla nova vlast na čelu s predsjednikom VZGZ-a, Srećkom Bahlenom, u kojoj je Silić bio dio Upravnog odbora.

- Nakon par mjeseci se počelo raditi protuzakonito i ja sam na to upozoravao. Kad sam nekoliko puta upozorio na takve radnje, izbacili su me iz Upravnog odbora i htjeli me odstraniti iz mog DVD-a. Naravno, nisu uspjeli jer sam tu od svoje šeste godine, ali onda su počeli prijetiti DVD-u da će nastradati ako me ne maknu - govori nam.

image

Predsjednik DVD-a Zapad, Danijel Silić, daje izjavu za medije

DVD Zapad
image

Sugrađani iskazuju podršku u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad
image

Okupljanje u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad

Silić tvrdi da je bilo dosta ilegalnih radnji, kao što su nezakonita nabavka kombi vozila i isplata naknada predsjedniku i zamjeniku predsjednika u Vatrogasnom vijeću, za koje kaže da se prema Poslovniku o radu Vatrogasnog vijeća javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, nisu smjele isplaćivati. Također napominje i “čudne isplate” bez odluke Upravnog odbora i novac za koji kaže da se trošio bez prethodnih odluka, već su one bile donesene naknadno.

- Bilo je nabavke opreme za koju mi nismo imali uvid u ponude, nego je samo bilo rečeno da se mora kupiti na određenom mjestu i ostali nepotrebni troškovi. Morali smo glasati za neke odluke koje nisu po Statutu niti po Zakonu o udrugama ili vatrogastvu, ali ako nismo glasali kako je on predložio, letjeli smo van iz Upravnog odbora - navodi Silić.

Smatra da su kasnije počeli kažnjavati DVD Zapad, kad su im prije godinu i pol dana, kaže, ukinuli financiranje svega osim hladnog pogona i intervencija, iako napominje da su i te isplate kasnile po pet ili šest mjeseci. Nisu se predali, dodaje, već su uveli članarine i kupili svoja vozila s kojima mogu obavljati gospodarsku djelatnost kako bi nešto zaradili.

- Prvi put smo izašli u medije početkom ove godine jer su nam za nju ukinuli svo financiranje - ne plaćaju režije, najam ni intervencije DVD-u, nego samo članovima za provedene sate na intervenciji - govori Silić.

image

Okupljanje članova DVD-a Zapad

DVD Zapad
image

Okupljanje u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad
image

Okupljanje u prostorima DVD-a Zapad

DVD Zapad

Predali su kaznenu prijavu protiv predsjednika VZGZ-a, Srećka Bahlena i podigli tužbu na sudu, ali Silić vjeruje da su ih nakon objave u medijima počeli “gaziti” i dovoditi do ruba, kako bi "ugasili DVD Zapad".

- Oduzimaju nam dva vozila s kojima smo bili na 91 intervenciji prošle godine, danas su nam ukinuli i službene telefone preko kojih nas se zove na intervenciju, uzimaju nam dio opreme zbog čega nećemo biti operativno sposobni po Zakonu. Prema njemu, moramo imati barem jedne ljestve u DVD-u, oni ih uzimaju - kaže nam.

Navodi i da se u usporedbi s njihovom situacijom gdje im se vozila oduzimaju, DVD-u Kustošija kupuju vozila u vrijednosti od 12.500 eura.

- Nama ih uzimaju jer su vozila drugih DVD-a u kvaru, a kupili su 20 kombi vozila koja služe samo za prijevoz putnika. Zašto se nisu kupila operativna vozila za intervencije, umjesto da se uzimaju drugim DVD-ima? - pita se Silić.

Ponovno nam je naglasio da ne rade nikakav bojkot ili odbijanje predaje vozila, već su pozvali građane kako bi svi vidjeli da imaju podršku zajednice. Prema njegovoj procjeni, u 17 sati okupilo se stotinjak sugrađana koji su im došli iskazati podršku.

Također smo kontaktirali i predsjednika VZGZ-a, Srećka Bahlena, koji nam se javio kasnije navečer u poruci koju prenosimo u cijelosti.

- Malo prije sam vidio sve te naslove koji bruje u javnosti, vidljivo je i iz vašeg priloga da vas ne zanima istina, već upravo suprotno i važno je što prije objaviti kako bi se dobilo u prostoru. Žao mi je da ste mamac čovjeku koji je za osobni interes trošio novac poreznih obveznika. Nisam reagirao na sve te članke koji su reciklirana vijest i staro više od godinu dana, a pritom dokazano od državnih i gradskih institucija da je sve u skladu propisa javne nabave. Slučaj je predan DORH-u - zaključio je Bahlen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:15