'VRATITE MAGNOLIJU'

DRAMA U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI Odbili prijedlog da se raspravlja o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma: 'Šokirani smo, ovo je nikad nije dogodilo'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti da se s dnevnog reda sjednice makne prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika GLAS-s i HSU-a i Klub zastupnika lijevog bloka o 'hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma', što je izazvalo oštre reakcije kod oporbe.

"Gradska Skupština nije nadležna za radove na Trgu žrtava fašizma. Radovi imaju dozvolu i suglasnost, pa nema potrebe da danas zastupnici koriste vrijeme i raspravljaju o nečemu što nije u nadležnosti Skupštine", kazala je Ana Stavljenić - Rukavina obrazlažući prijedlog Kluba Bandić Milan 365.

Klub Lijevog bloka i Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a nakon toga su zatražili stanku, ističući da su 'konsternirani tim prijedlogom'.

Tomislav Tomašević (Lijevi blok) ustvrdio je kako je riječ o nedemokratskom presedanu.

Ako prođe - onda smo svi dobrodošli u 'diktaturu Milana Bandića'

"Ukoliko to prođe to će biti nedemokratski presedan budući da se nikada nije događalo u ovom mandatu da većina miče točku s dnevnog reda koju je oporba predložila. Većina kontrolira hoće li zaključak proći, ali to da niti ne dopušta raspravu samo pokazuje koliko gradske institucije imaju potrebnu dokumentaciju za radove na Trgu i koliko ih boli ta činjenica da ne žele dopustiti čak niti raspravu", ocijenio je Tomašević.

"Ukoliko se to dogodi onda smo svi dobrodošli u diktaturu Milana Bandića gdje se čak kontrolira o čemu će se govoriti u Skupštini uz to kako će se glasati", ustvrdio je.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a) smatra kako je primjereno da se na zagrebačkog Gradskoj skupštini raspravlja o radovima na Trgu te da je nemogućnost rasprave 'bez presedana u Skupštini'.

U prijedlogu zaključka tih klubova koji je odlukom zastupnika skinut s dnevnog reda, navodi se kako nije potpisan poseban sporazum s državom, već su radovi na Trgu žrtava fašizma posljedica usmenih dogovora. Napominje se da su se o radovima negativno izjasnili Vijeće Gradske četvrti Donji grad, Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine, a i struka preko Udruženja hrvatskih arhitekata te smatraju da je narušen koncept zaštićenog kulturnog dobra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 20:30