NEOBIČAN PROBLEM

DRAMA ZBOG NAJEZDE RIJETKIH GLODAVACA Bijeli štakori nakotili su se usred Zagreba

Hvataju ih u garažama i grmlju, a svi stručnjaci se slažu: tako velika skupina bijelih štakora u Zagrebu još nije viđena
 Ranko Šuvar/CROPIX

Najezda neobičnih, bijelih štakora proteklih je dana uplašila stanovnike Vrbika. Hvataju ih u garažama, psi ih pronalaze uginule u grmlju, a oni koji su ih vidjeli kako se tijekom noći kreću između zgrada nisu u prvi mah mogli povjerovati u to što vide. Neobični, novi stanovnici naveli su mnoge da se upitaju otkud odjednom bijeli štakori usred grada?

- Proteklih je nekoliko dana moja kujica našla nekoliko mrtvih štakora. Ono što me jako začudilo jest da su svi bili bijele boje. Nikad prije nisam vidio takve štakore, a uostalom, u našem ih dijelu grada nikad i nije bilo. Da budem iskren, kad sam vidio prvog, pomislio sam da sam malo popio - kaže, smijući se, Branko Šoger.

Branko Šoger sa psom, koji je već ulovio nekoliko bijelih štakora

Neuobičajeni ulov

No, da je situacija ozbiljna shvatio je kada je njegova Lota sutradan pronašla još jednog bijelog štakora. Ispričao je prijatelju što se dogodilo, a ovaj mu je rekao da je njegov pas prije nekoliko dana ulovio jednog bijelog štakora. Vlasnik je natjerao psa da životinju pusti. Bila je još živa i brzo je pobjegla u mrak.

Zapadni dio Vrbika, dio od “raketa” do Savske ulice ovih dana bruji o neobičnim životinjama. Mnogi ih nisu vidjeli, ali su čuli o njima. Rasto Divjak kaže kako je prošli tjedan u garaži postavio klopke, jer mu se učinilo da je vidio štakora. Ono što je sutradan pronašao u klopkama jako ga je iznenadilo. Od tri ulovljene životinje, dvije nisu imale uobičajenu boju. Bile su bijele.

- Nije me iznenadilo što sam ih ulovio, jer se moja garaža nalazi uz zaraslo zemljište. Sigurno je da tamo žive. Obratio sam se već komunalcima, ali oni uopće nisu reagirali. Tvrde da su ti štakori na privatnom zemljištu i da sami to riješimo. Postavio sam još zamki, ali nijednog više nisam ulovio, ali sam ih zato vidio ispred zgrade. Mislim da su to možda nečiji kućni ljubimci, koji su pobjegli - kaže Rastko Divjak, čija se zgrada nalazi tik uz livadu na kojoj su životinje viđene.

U tvrtki koja se bavi deratizacijom kažu kako ih još nitko nije pozvao da interveniraju na Vrbiku. No, tvrde da dosad nisu imali posla s bijelim štakorima. Povremeno pronađu ponekog albino štakora, no nikad ih nije bilo više.

- To bi bilo jako neuobičajeno. Albino štakora ima jako malo i obično uginu mladi. Nikad nisam čuo da postoji čitava skupina albino štakora. Prije bih rekao da su nekome pobjegli, ali to je samo moje nagađanje. Ti koji nisu s ulice su osjetljiviji i teže prežive ulične uvjete. Kako i ne bi: jedan su dan bili u kavezu, netko ih je hranio, a drugi se dan moraju snaći na ulici - kaže Siniša Svedrović iz tvrtke Ms deratizacija.

Barake i garaće oko Zelenog trga gdje se pojavljuju bijeli štakori

Veliki rizik

Veterinarka Silvija Rakočević slaže se s njim. Pojašnjava kako albino štakora nema mnogo. Smatra kako je u ovom slučaju najvjerojatnije riječ o odbjegloj životinji. Dovoljno je da pobjegne jedan štakor koji očekuje okot, kaže Rakočević, i onda se u kratkom roku stvori skupina.

- Oni nose mlade mjesec dana, a pare se međusobno. Jako brzo se prilagode novim životnim uvjetima, a ostaju tamo gdje ima hrane. Prosječan životni vijek im je 2-3 godine, a ženka može okotiti od 9 do čak 20 mladih štakora - kaže Rakočević.

Veterinar Dragan Vešović ističe da nikad prije nije čuo za skupinu bijelih štakora u prirodi. Moguće je da će njihov životni vijek biti kraći, nagađa, zbog većeg rizika s kojima se suočavaju.

Brza prilagodba

- Smeđi i crni štakori se lakše mogu uklopiti u okoliš, sakriti od predatora. Ovi, kako su bijeli, nemaju tu mogućnost i u većoj su opasnosti od pasa, mačaka i drugih predatora. No, štakori su inteligentne životinje, pa ne sumnjam da će se snaći - tvrdi Vešović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 08:47