RODITELJI OGORČENI

DRASTIČNO REZANJE Bandić snižava prava u svojoj demografskoj mjeri kojom se toliko ponosio: Majke odgojiteljice ostaju bez sedam godina plaće

Umjesto do 15., naknadu će primati samo do djetetove 8. godine, a iznos više neće pratiti rast prosječne plaće
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prvo su se hvalili da se rađa više trećerođene djece otkako je mjera roditelj odgojitelj u primjeni, a sada Bandićeva gradska uprava uvjete za tu istu mjeru želi osjetno - postrožiti.

Naime, ako se prihvate drastične izmjene u nacrtu prijedloga izmjena uvjeta za korisnike ove zagrebačke mjere, koji je nedavno “ispod radara” pušten u javno savjetovanje, roditelji odgojitelji više neće primati novčanu pomoć od Grada sve dok najmlađe dijete ne napuni 15, nego je taj rok smanjen na osam godina. U prijevodu, majke i očevi odgojitelji ostaju bez sedam godina gradske plaće, točnije, oko pola milijuna kuna.

Ogorčene reakcije

Sudeći prema prijedlogu, svi roditelji, od trenutačnih gotovo pet tisuća korisnika, čije je dijete navršilo osam godina prije stupanja na snagu ove odluke, prestat će dobivati novčanu pomoć. Također, postojećim korisnicima će se izmijeniti novčana pomoć u skladu s novom odlukom, koja će biti nešto manja nego dosad, odnosno 4250 umjesto 4264 kune mjesečno koliko je iznosila naknada za siječanj 2019. godine.

Taj iznos ubuduće će biti fiksan - 4250 kuna, za razliku od dosadašnje odredbe da pomoć iznosi 65 posto prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje od prvog do osmog mjeseca prethodne godine. Uz sve to, jedan od novih uvjeta bit će da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva.

“Po novome moram dati otkaz i biti bez primanja šest mjeseci s troje djece da bih opet ostvarila pravo?!?! Što me točno čeka?”, “Ja samo što nisam rodila i računam s time i što sad? A nezaposlena sam pet i pol godina. Krasno... Treći put nož u leđa” i “Kako će majke koje su planirale uzeti status za dva, tri mjeseca to postići ako moraju biti nezaposlene šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva?” samo je dio reakcija ogorčenih majki odgojiteljica na društvenim mrežama, koje strahuju od toga kakve će posljedice imati ako se prihvate prijedlozi novih uvjeta.

- Samo želimo stvoriti dobre uvjete za rast nataliteta. Nije nam namjera smanjiti broj korisnika, nego regulirati proces prijava jer smo imali slučajeve zloupotrebe ove pomoći i želimo to spriječiti u budućnosti. Savjetovanje je u tijeku pa ćemo vidjeti - rekli su nam izvori iz Grada Zagreba koji je u četiri godine za roditelje odgojitelje iz proračuna dao gotovo 850 milijuna, a u 2020. planiraju izdvojiti čak 360 milijuna kuna.

Mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a u Gradu tvrde da je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete. No, kažu kako su sada uočili i neke probleme.

Daju otkaze

“Osim nezaposlenih roditelja, mjeru su počeli koristiti i oni zaposleni koji su dali otkaz, ispisali dijete iz vrtića neposredno prije početka škole, odnosno prije polaska djeteta u prvi razred, kako bi još osam ili devet godina mogli primati novčanu pomoć od Grada Zagreba do djetetove 15. godine. Najvjerojatnije je da su mnogi roditelji ovdje kalkulirali da li raditi za manju plaću ili minimalac od 3000 kuna ili uzeti ovu mjeru i dobivati 4264 kune”, stoji u obrazloženju.

Čudi sada ovakvo obrazloženje s obzirom na to da su stručnjaci gradsku administraciju od samog početka upozoravali da će doći do poremećaja na tržištu rada, osobito u slabije plaćenim zanimanjima, te da će i zaposleni roditelji, prije svega lošije plaćene žene, planirano ići na treće dijete kako bi mogle dati otkaz i, za naknadu veću od svoje plaće, biti 15 godina doma s djecom. No, Bandić je tada odgovarao da su to “roditelji heroji” i da zaslužuju pristojnu plaću kako bi brinuli o djeci.

Čeka se sastanak

Također, u Gradskom uredu za demografiju sada su spoznali da su djeca koja su bila od utjecaja na ostvarivanje novčane pomoći, odnosno najstarija djeca u obitelji, u nekim slučajevima već zasnovala vlastite obitelji te su i sami već postali korisnici novčane pomoći. Stoga novom odlukom uvode dobno ograničenje: naknadu više neće moći ostvarivati roditelji troje ili više djece čije je najmlađe dijete predškolske dobi, a najstarije ima najviše 26 godina, nego ako im najstarije dijete nije starije od 18 godina.

Članovi Hrvatske udruge roditelja odgojitelja zatečeni su ovim prijedlozima te su zatražili sastanak s pročelnicom Gradskog ureda za demografiju Milom Jelavić.

- Tražimo objašnjenja i dodatne informacije, tako da ćemo službeni stav iznijeti nakon sastanka s nadležnim Gradskim uredom. No, ono što je sigurno jest da su se korisnici mjere digli na noge jer ne žele da im se skraćuju stečena prava. Ovo je samo prijedlog koji se može i mijenjati, tako da su roditelji odgojitelji već skupili i poslali hrpu primjedbi i svojih prijedloga kako bi to sve ispalo najbolje za njih i njihovu djecu. Ako se uvjeti već moraju modulirati, želimo da se to napravi na pravi način.

Mislimo da u prijedlogu nije jasno definirano na koga se izmjene odnose pa čekamo objašnjenje iz Grada. Ono što želimo naglasiti jest da, iako se iznos pomoći fiksira na 4250 kuna, roditelji ne ostaju bez povrata poreza, jer se taj dio ne mijenja - poručila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, te pozvala sve roditelje kojih se izmjene tiču da svoje primjedbe pošalju do 23. siječnja dokad je otvoreno javno savjetovanje.

Službeni odgovor iz Grada nismo dobili do zaključenja broja.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci su Glas i HSU tražili ukidanje mjere roditelj odgojitelj jer smatraju da nije dala rezultate budući da prirodni prirast ima sve lošiji trend. Ističu, također, da je ova mjera sve veći trošak za zagrebački proračun.

Naknada za prvo i drugo dijete se povećava, a za treće smanjuje

Grad Zagreb je u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pustio i Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Prema tim izmjenama, nakon devet godina, novčana potpora za prvo i drugo dijete će se povećati, a smanjit će se novčana naknada za treće dijete.

Roditelji u Zagrebu za prvo dijete dosad dobivali 1800 kuna pomoći, dok će, ako gradski zastupnici u Skupštini izglasaju izmjene i dopune, dobivati 3600 kuna. Za drugo dijete dobit će 6000 kuna, što je za 2400 kuna više nego dosad. Do ovih izmjena novčana pomoć za drugo dijete iznosila je 3600 kuna.

Roditeljima će se kao i dosad novčana pomoć za prvo dijete isplaćivati u dva obroka godišnje, a za drugo dijete isplaćivat će se u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine.

Novčana pomoć za treće dijete bit će smanjena za 4000 kuna, odnosno sa 54.000 na 50.000 kuna. U ovom dijelu, mijenja se i ritam isplate pa će se tako pomoć za treće dijete isplaćivati u pet godina, a ne u šest, kako je to dosad bio slučaj.

- Za prvo dijete potrebna je znatna financijska potpora, a sredstva za drugo dijete motivirajuća su u odnosu na dosadašnji iznos. Za treće i svako daljnje dijete iznos je neznatno smanjen, ali je smanjen i broj godina primanja novčane pomoći te je slijedom istog, povećan godišnji iznos roditeljima za 1000 kuna, iz čega slijedi da će novac za treće i svako sljedeće dijete primiti u kraćem roku nego dosad - objašnjavaju u Gradu. Savjetovanje za javnost traje do 23. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:48