PLANOVI ZA 2022.

Drugi Tomaševićev zagrebački Advent ove godine s dvostruko više kućica nego lani

Grad je sada odredio fiksne cijene, od 250.000 kuna za 25 kućica na Trgu bana Jelačića
 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

U petak, na najtopliji dan u Zagrebu, gradonačelnik Tomislav Tomašević prigodno je objavio javni natječaj za novi ovogodišnji program Adventa koji donosi brojne promjene u odnosu na lanjski model kojim su neki Zagrepčani i turisti bili razočarani.

- Ove smo godine, osim adventskih događanja u užem centru grada i gradskim parkovima, gdje se moguće prijaviti na dva natječaja, onaj za prigodnu prodaju i ugostiteljstvo i onaj za organizaciju manifestacija, predvidjeli i adventske manifestacije po gradskim četvrtima - stoji u priopćenju Grada.

Drugim riječima, u odnosu na prošlu godinu, ovogodišnji, drugi Tomaševićev Advent, imat će dvostruko više lokacija. Lani ih je bilo 93, zbog epidemioloških mjera, a ove će godine biti do 250 ugostiteljskih i stotinjak prodajnih. Također, Advent će se proširiti izvan centra grada, a promijenit će se i model dodjele kućica. Umjesto lanjske javne dražbe, što će se zadržati za neke lokacije, Grad je sada odredio fiksne cijene određenih lokacija na kojima bi se provodili posebni programi i manifestacije.

Organizatore tih programa trebalo bi birati posebno gradsko Povjerenstvo za Advent na temelju kriterija kreativnosti, inovativnosti, ekoloških rješenja, raznolikosti programa i iskustva organizatora. Cijene će se za programe kretati od 250.000 kuna za 25 kućica na Trgu bana Josipa Jelačića do 65.000 kuna za devet kućica na Strossmayerovu šetalištu.

Advent će, prema dokumentaciji natječaja, trajati od 26. studenog do 7. siječnja 2023. U planu je od 108 do 258 ugostiteljskih kućica i do 99 kućica za prigodnu prodaju. Ukupno će biti određeno 19 lokacija diljem grada. Osim Trga bana Josipa Jelačića, Europskog trga, Strossmayerova šetališta i platoa Gradec, Advent će se ove godine organizirati i u Stenjevcu, Španskom, Gornjoj Dubravi, Sesvetama, Peščenici, Kozari boku, Novom Zagrebu i Brezovici.

U natječaju se navodi i da će za kućice na Trgu bana Josipa Jelačića (zapadno od sata) te Gajevoj i Bogovićevoj ulici biti organizirano nadmetanje, odnosno javna dražba kao i lani, a za preostale lokacije, kao i parkove na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, parku na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i parku na Trgu kralja Tomislava, o programima će odlučivati Povjerenstvo.

Podsjetimo, Tomašević je lani prekinuo s modelom dodjela kućica na Adventu koji je uspostavio bivši gradonačelnik Milan Bandić. Za dobivanje kućica na Adventu za vrijeme Bandića nije bilo javnog natječaja. Međutim, kako će sada Povjerenstvo odlučivati o dodjeli lokacija za određene programe, kao što je to ovih godina bilo Fuliranje ili Čudna šuma, to se može tumačiti kao djelomični povratak na Bandićev model.

Određeni prijepori mogli bi se javiti oko kriterija po kojima će Povjerenstvo odlučivati o dodjeli lokacije za određeni program kao što su kreativnost i inovativnost, raznolikost, uređenje, održivost koncepta manifestacije, iskustvo ponuditelja i kvaliteta organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:21