NATJEČAJ

Država nudi teren za pokretanje ugostiteljsko-turističkog projekta Autokamp Jarun

Za 100-tinjak tisuća četvornih metara zemljišta kao početni iznos određena je cijena od 6,8 milijuna kuna godišnje na rok od 50 godina
Predviđeno područje za kamp je šuma Vrbje, između Petrovaradinske ulice, Save i samog jezera Jarun
 Zeljko Puhovski/Cropix

Država će do kraja godine raspisati natječaj za dodjelu zemljišta smještenog nedaleko od zagrebačkog jezera Jarun, šume Vrbje, za pokretanje ugostiteljsko-turističkog projekta Autokamp Jarun.

Riječ je o zemljištu od 100-tinjak tisuća četvornih metara, takozvanoj šumi Vrbje, koja bi se temeljem javnog natječaja dala u najam na rok od 50 godina s pravom građenja.

Sektor na pauzi

Kao početni iznos određena je cijena od 6,8 milijuna kuna godišnje, a ta cijena spominje se u prijedlogu Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2021. godinu. U samom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdili su nam da bi natječaj za spomenuto zemljište trebao biti raspisan do kraja godine. Ali ovih dana nam nisu znali još reći kad bi se taj natječaj mogao naći u proceduri, međutim sektor turizma trenutno je i na svojevrsnoj pauzi zbog pandemije, pa je i pitanje koliki će biti odaziv na taj natječaj. To zemljište je, inače, u vlasništvu države, doznajemo, a oni ga, očito, sada planiraju aktivirati.

U Gradu Zagrebu, pak, doznajemo da je ta lokacija prema Generalnom urbanističkom planu planirana upravo za autokamp te da su ranijih godina oni pokušavali s državom dogovoriti neku zamjenu zemljišta, no da se to u konačnici nikad nije realiziralo.
- Riječ je o velikom zemljištu koje je izuzetno dobro locirano jer je u blizini Save, Jaruna, a isto tako ta lokacija je izuzetno blizu centra grada. Zagrebu treba autokamp jer svi veći gradovi ga imaju, pa svakako podržavamo tu ideju - kaže Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Adriano Palman, direktor kamping udruženja Hrvatska, kaže da u Europi gotovo da nema grada koji nemaju po nekoliko autokampova. Projekt kampa na Jarunu nije mu poznat, ali kaže da je kamp u Rakitju postao prepoznatljiv. Grad Zagreb je, naime, 2013. godine donio Generalni urbanistički plan kojim je na Jarunu predvidio izgradnju autokampa, a koji je još 2011. godine najavljivao gradonačelnik Milan Bandić. Zagreb je, podsjetimo, nekada imao autokamp, i to na Mladosti, koji je ukinut još 1986. godine, uoči Univerzijade.

Poduzetnik Krešimir Dumbović još je 2013. krenuo s kampom u Svetoj Nedelji, a u kampu ima 50 kompletno uređenih parcela, i to samo nekoliko metara od obale jezera. Parcele su veličine od 100 do 125 četvornih metara s vlastitim priključkom za struju, vodu i odvod vode.

Ima li potrebe?

Uz parcele za kampiranje, gostima se nudi i smještaj u bungalovima. Kaže da je do ove pandemije bio zadovoljan s poslovanjem, ali dodaje da je tijekom cijele godine možda samo mjesec dana ljeti imao potrebu za dodatnim kapacitetima, stoga, dodaje, nije siguran koliko je Zagrebu potrebna ta vrsta kampa.

- Turisti u Zagrebu kratko borave, uglavnom dvije večeri, obično na proputovanju do obale, pa ne znam ima li potrebe za velikim kampom u Zagrebu, ali možda bi dodatni sadržaj privukao nove goste - komentira Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55