OTKRIO IH JUTARNJI

Država u centru Zagreba zapečatila lažne frizeraje s noćenjem bez doručka: Moraju vratiti zaradu!

Na stranici Booking.com gdje su novonastali apartmani bili oglašeni sad stoji da se trenutno ne mogu unajmiti
 Booking.com/

Turistička inspekcija zapečatila je oba poslovna prostora koja je od države zakupila tvrtka Daštansko j.d.o.o., a zatim preuredila u apartmane koje je iznajmljivala na Bookingu. Tvrtka će vjerojatno morati vratiti novac zarađen prekršajem dok je istovremeno podnesen optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Državnih nekretnina ranije su nam odgovorili da je poslovni pothvat potpuno legalan po pitanju zakupa te da je očevidom utvrđeno da zakupnik u njima obavlja ugovorenu djelatnost, da bi inspektorat ustanovio da fizička osoba pruža ugostiteljske usluge bez dozvole.

Podsjećamo, vlasnica tvrtke Daria Marjanović u ožujku je na natječaju Državnih nekretnina ponudila najviše iznose za tri prostora i sukladno pravilima dobila ih u zajam na narednih deset godina, o čemu smo detaljnije pisali ranije.

U svibnju su sklopljena tri ugovora za poslovne na adresi Zvonimirova 20 i Kraljice Jelene 6 u Zagrebu te na adresi Ivana Ćikovića Belog 8B u Rijeci. Za prvi prostor u centru Zagreba državi mjesečno plaća 401,99 eura, dok se na Bookingu iznajmljuje za 90 do 179 eura po noći.

image

ULICA KRALJA ZVONIMIRA 20 - preuređeno

Booking.com/
image

Zvonimirova 20

Privatna arhiva/

Od drugog prostora veličine 24 četvorna metra država zarađuje 301,99 eura mjesečno, a iznajmljuje se po cijeni od 54 do 89 eura za noć, dok za poslovni prostor u Rijeci nije navedeno čime se bavi.

image

ULICA KRALJICE JELENE 6 - preuređeno

Booking.com/
image

Kraljice Jelene 9

Privatna arhiva/

Osim u Daštanskom j.d.o.o., Daria je također direktorica tvrtke DARIA - Bameks j.d.o.o. koja do travnja 2028. ima u zakupu državni prostor u Heinzelovoj 2 A u kojem se nalazi frizerski studio Daria.

- Obavljenim inspekcijskim nadzorom na adresama Ulica kralja Zvonimirova 20 i Ulica kraljice Jelene 6 u Zagrebu utvrđeno je da fizička osoba pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu bez rješenja nadležnog upravnog tijela o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, navode iz Državnog inspektorata.

Dodaju da je inspekcijski nadzor izvršen i na adresi Ivana Ćikovića Belog 8B u Rijeci no nikog nisu zatekli u prostoru. Sukladno odredbama zakona donesena su usmena rješenja kojima je u oba prostora zabranjeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Nakon što su poslovni prostori zapečaćeni, Državne nekretnine pozvale su zakupnika na očitovanje i dostavu relevantne dokumentacije vezane za mogućnost daljnjeg obavljanja djelatnosti u prostoru.

- Po zaprimanju očitovanja od zakupnika imat ćemo više saznanja o eventualnoj potrebi za poduzimanjem daljnjih pravnih radnji u skladu s odredbama sklopljenog ugovora, napisali su u mailu.

Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje uvidom u Upisnik ugostiteljskih objekata koji se kategoriziraju utvrdio je da smještajni objekti koje nudi Daštansko j.d.o.o. nisu u njega upisani, ali su predani zahtjevi za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta na obje adrese.

Na stranici Booking.com gdje su novonastali apartmani bili oglašeni sad stoji da se trenutno ne mogu unajmiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:04