SLUČAJ FRIZERKA

Državne nekretnine: ‘Lokali mogu biti apartmani!‘; Grad: ‘Nisu u upisniku!‘; Inspektorat: ‘Idemo u nadzor...‘

Iako prostor turisti mogu unajmiti preko Bookinga, iz Državnih nekretnina objasnili su kako se u ovom slučaju ne radi o podzakupu

Poslovni prostor u Zvonimirovoj

 Državne nekretnine/Booking.com/

Iz Državnih nekretnina primili smo odgovor kako je poslovni pothvat vlasnice frizerskog salona Daria na Kvatriću, o kojem je Jutarnji ranije pisao, potpuno legalan po pitanju zakupa, no iz Grada su odgovorili kako smještajni objekti koje nudi nisu upisani u Upisnik ugostiteljskih objekta.

Podsjećamo, tvrtka Daštansko j.d.o.o. u zakup je uzela poslovne prostore na dvije lokacije u centru Zagreba i zatim ih preuredila u apartmane koji se sad iznajmljuju na Bookingu. Republika Hrvatska i Daštansko j.d.o.o., čija je vlasnica Daria Marjanović, 22. svibnja sklopili su tri ugovora o zakupu - za poslovne prostore na adresi Zvonimirova 20 i Kraljice Jelene 6 u Zagrebu te na adresi Ivana Ćikovića Belog 8B u Rijeci.

- Ugovori o zakupu sklopljeni su s navedenom tvrtkom kao najboljim ponuditeljem po provedenom javnom natječaju. Prije sklapanja ugovora utvrđeno je da je ponuditelj kod podnošenja ponuda naveo djelatnost za koju je registriran, napisali su iz Državnih nekretnina.

image

ULICA KRALJA ZVONIMIRA 20 - preuređeno

Booking.com/
image

ULICA KRALJA ZVONIMIRA 20 - državne nekretnine

Državne nekretnine/

Prema podacima sudskog registra, tvrtka Daštansko j.d.o.o. registrirana je za čak 64 djelatnosti među kojima je se nalazi i stavka "pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja" pa se vjerojatno ovaj drugi dio odnosi na iznajmljivanje poslovnog prostora turistima.

Nadalje, navode kako je za poslovne prostore u zakupu i očevidom utvrđeno da zakupnik u njima obavlja ugovorenu djelatnost. Iako prostor turisti mogu unajmiti preko stanica za oglašavanje smještaja, iz Državnih nekretnina objasnili su kako se u ovom slučaju ne radi o podzakupu koji je ugovorom zabranjen, kao i da zakupnici imaju pravo oglašavati svoje usluge.

Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje uvidom u Upisnik ugostiteljskih objekata koji se kategoriziraju utvrdio je da smještajni objekti koje nudi Daštansko j.d.o.o. nisu u njega upisani, ali su predani zahtjevi za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta na obje adrese.

Iz Grada Zagreba također su potvrdili da nema evidentiranih zahtjeva niti je prijavljen početak radova na zgradi ili njenom dijelu kako bi se prostor prenamijenio, ali pojašnjavaju da se radovi u postojećem poslovnom prostoru mogu izvoditi i bez građevinske dozvole ako napravljene promjene ne utječu na mehaničku otpornost i stabilnost građevine, sigurnost u slučaju požara i usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena.

image

ULICA KRALJICE JELENE 6 - državne nekretnine

Državne nekretnine/
image

ULICA KRALJICE JELENE 6 - preuređeno

Booking.com/

- Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima propisuje da se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu izvoditi radovi na postojećoj zgradi radi preuređenja, odnosno prilagođavanja prostora novim potrebama prema kojima se mijenja organizacija prostora, nenosivi pregradni elementi zgrade i/ili instalacije, napisali su.

Iz Državnog inspektorata navode da je za obavljanje inspekcijskih nadzora, registriranih i neregistriranih, zadužena turistička inspekcija Državnog inspektorata koja će izvršiti inspekcijski nadzor.

Izračuni koje smo detaljnije analizirali u prethodnom tekstu, svode se na to da prostor u kojem je smješten novonastali apartman u Zvonimirovoj ulici država mjesečno naplaćuje 401,99 eura, dok u prosincu samo jedno noćenje u preuređenom frizerskom salonu stoji 179 eura. Kad bi apartman samo taj mjesec bio u potpunosti bukiran, bila bi to zarada od 5549 eura. Radi se o prostoru s galerijom, u kojem može noćiti pet osoba, a od toga da spavaju u izlogu dijeli ih jedna debela zavjesa.

Drugi prostor u zakupu nalazi se na adresi Kraljice Jelene 6, nedaleko od Branimirove tržnice. Prije nego je pretvoren u "Green Apartman" ondje se nalazio kozmetički salon. Od njegovog zakupa država mjesečno zarađuje 301,99 eura, a noćenje u prosincu košta 89 eura. Ostatak godine, ovaj apartman od 24 četvorna metra iznajmljuje se po cijeni od 54 eura.

Uz još jedan zakupljeni prostor u Rijeci preko tvrtke Daštansko j.d.o.o., Daria Marjanović također je direktorica tvrtke DARIA-Bameks j.d.o.o. koja ima zakupljen državni prostor veličine 19 kvadrata u Heinzelovoj 2 A u kojem se nalazi frizerski salon.

Praksa Državnih nekretnina

Praćenje ugovora o zakupu, tvrde iz Državnih nekretnina, jedna je od redovitih aktivnosti tvrtke. Dio tog procesa tako su i nalozi za očevide nekretnina nakon sklapanja ugovora kako bi se provjerilo je li nekretnina stavljena u funkciju. U ovoj godini obavljeno je više od 1500 očevida poslovnih prostora, a osim terenskog dijela, komunicira se i sa zakupnicima.

U devet mjeseci je na tržište ponuđeno 160 poslovnih prostora čiji su se zakupnici birali po principu najbolje ponude za mjesečnu zakupninu. Iako je ranije svaki prostor morao imati određenu namjenu, Državne nekretnine više ne ograničavaju obavljanje djelatnosti u prostorima već one ovise o ishođenju potrebnih dozvola na razini državne ili lokalne uprave.

- Zakupnici su slobodni urediti prostore u skladu s osobnom vizijom i poslovnim planom, a desetogodišnji ugovor, koji se sklapa temeljem najbolje valjane ponude, poslovnim subjektima omogućuje višegodišnju sigurnost u obavljanju djelatnosti na vrlo frekventnim lokacijama koje tijekom godine oglasimo u gotovo svim hrvatskim gradovima, tvrde iz Državnih nekretnina.

U prva tri kvartala 2023. oglasili su osam natječaja, a do kraja godine objavit će još jedan. U ovoj su godini sklopili 40% više ugovora o zakupu u odnosu na isti period 2021. Ističu da posebnu pažnju usmjeravaju na transparentnost javnih natječaja - od raspisivanja istih do javnog otvaranja ponuda, objave rezultata i zapisnika s otvaranja ponuda do javne objave sklopljenih ugovora o zakupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 11:43