NEBODERI PORED SAVE

‘Dubai na Savici‘ opet u igri: Investitori krenuli u akciju, ali već je prvi korak donio probleme

Projekt vrijedan oko 200 milijuna eura 2014. godine odobrila je Gradska skupština, a uključuje četiri tornja, od kojih najviši ima 135 metara

Projekt na Savici

 ATP Architekten Ingenieure

Poslovno-stambeni projekt koji uključuje nebodere, pa je kolokvijalno nazvan "Dubai na Savici", aktualiziran je ponovno ovih dana jer je austrijski investitor od lokalne zajednice zatražio "konzultacije i podršku", ali ih nije dobio. Vijeće Mjesnog odbora Trnjanska Savica, naime, negativno je odgovorilo na taj zahtjev zaključivši kako projekt nije u interesu njihove zajednice.

Na sastanku Vijeća Mjesnog odbora Trnjanska Savica održanom 9. veljače druga točka dnevnog reda bio je "Interes investitora za realizaciju projekta izgradnje poslovno-stambenog centra Savica, s konzultacijom i uz podršku lokalne zajednice".

- Vijeće smatra da realizacija projekta na predloženi način nije u interesu građana Trnjanske Savice te Vijeće neće surađivati s investitorom na razvoju projekta - navodi se u njihovu zaključku. Pokušali smo doći i do investitora, ali u njihovu zagrebačkom uredu nitko nije odgovarao na pozive, a arhitekt projekta Dario Travaš kazao nam je da nisu zainteresirani za davanje bilo kakvih izjava. Iza projekta, naime, stoji tvrtka Projekt Savica d.o.o., a kompleks je buru u javnosti podigao još 2013. kada je odabran.

image

Projekt na Savici

(c) Zoom Visual Project Gmbh

Na javnom natječaju koji je financirao investitor, tvrtka Savica projekt austrijskih vlasnika M.O.F. Immobilien AG, izabran je između 15 radova onaj tvrtke ATP i tima koji predvodi arhitekt Travaš, a otada je provedena i javna rasprava, dok je u travnju 2014. tornjeve na Savici čak i Gradska skupština prihvatila kao gradski projekt.

Odbacili primjedbe

Projekt, inače, uključuje četiri tornja, od kojih najviši ima čak 135 metara, a trebao bi se smjestiti na parceli između sportskog igrališta Chromos i križanja s Držićevom. Riječ je o parceli površine oko 13 tisuća četvornih metara, a projekt je podrazumijevao gradnju nebodera od 30 do 37 katova - dva bi trebala biti stambene namjene i visine 95 te 74 metra, dok bi se u onom od 120 metara trebao smjestiti hotel, a iznad svega bi bio poslovni centar.

Vijeće Mjesnog odbora Trnjanska Savica utvrdilo je da je već od 12. do 22. studenog 2013. godine održana javna rasprava o Prijedlogu urbanih pravila za izgradnju Poslovno-stambenog centra Savica.

- Zaprimljen je tada veći broj primjedbi građana koje su se odnosile na predimenzioniranost i preveliku katnost planirane gradnje, preveliku gustoću, premalo zelenih površina, zasjenjenje okolnih zgrada, pritisak planiranih sadržaja na ionako nedovoljnu prometnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu itd. Potom investitor nije prihvatio ni jednu od primjedbi i sugestija stanovnika Trnjanske Savice i nastavio je razvijati projekt u planiranim gabaritima. U međuvremenu zbog više razloga, većinom vezanih uz imovinsko-pravne odnose, došlo je do zastoja u realizaciji projekta, zbog čega sada investitor traži podršku lokalne zajednice prema višim razinama Grada Zagreba - navodi se u zaključku Vijeća Mjesnog odbora.

Povećani gabariti

Nadalje zaključuju kako je iz materijala vidljivo da nema smanjenja opsega i gabarita projekta, već je, naprotiv, ukupna bruto građevinska površina povećana.

- Zbog svega navedenog Vijeće Mjesnog odbora Trnjanska Savica smatra da su građani već na javnoj raspravi provedenoj 2013. jasno izrazili stav prema ovom projektu. Vijeće također smatra da bi gradnja ovih gabarita bila neodrživ pritisak na prometnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu naselja, zbog čega bi se znatno smanjila kvaliteta života stanovnika. Tako počinjena šteta višestruko bi nadmašila potencijalni benefit od eventualnih društvenih sadržaja u sklopu planirane gradnje - navodi u tom zaključku Luka Nimac, predsjednik Vijeća MO Trnjanska Savica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 03:29