OPASNOST ZA GRAĐANE

Dvije godine nakon potresa i dalje padaju cigle s jedne od najoštećenijih zgrada u Zagrebu: ‘Uskoro je rušimo!‘

Susjedi kažu kako za svakog jačeg vjetra sa zgrade otpadaju dijelovi fasade, cigle, pa čak i komadi namještaja

križanje Đorđićeve i Petrinjske ulice u Zagrebu

 Screenshot/Jutarnji.hr

U noći na petak urušio se dio zgrade na križanju Đorđićeve i Petrinjske ulice u strogom centru Zagreba. Popadali su veliki komadi cigle, no srećom, nije bilo ozlijeđenih - i to najvećim dijelom zato što je čitava ta zgrada, koja je teško stradala u potresu 2020., ograđena željeznom ogradom.

Kako doznajemo od stanara susjednih zgrada, ovo nije ništa novo.

Inače, upravo je Đorđićeva ulica jedan od simbola potresa koji je u ožujku 2020. pogodio metropolu, jer je baš u njoj tog kobnog jutra život na mjestu izgubila 15-godišnja Anamarija Carević.

Susjedi kažu kako je uistinu nevjerojatno da se gotovo dvije godine nakon potresa nije napravilo ništa, osim što je prostor ograđen. Napominju kako za svakog jačeg vjetra sa zgrade otpadaju dijelovi fasade, cigle, pa čak i komadi namještaja.

Evidentno je da ovu zgradu u centru Zagreba nije moguće obnoviti te će biti potrebno njezino rušenje. Stoga se svi čude zašto to dosad nije učinjeno.

- Je li uopće sigurno hodati ulicom - s pravom se pitaju zabrinuti građani.

Kako smo u petak doznali u Državnom inspektoratu, pokrenut je postupak rušenja zgrade u Đorđićevoj ulici jer je ona opasna i prijeti joj urušavanje.

Doznajemo kako su problem predstavljali imovinsko-pravni odnosi. Točnije, neki od vlasnika ukupno 15 stanova nisu se slagali da se teško oštećena zgrada ruši. Ipak, s obzirom na ozbiljnu prijetnju koju ona predstavlja stanovnicima Zagreba, donesena je odluka da se ona mora ukloniti.

Na natječaj za rušenje pristiglo je nekoliko ponuda koje će biti otvorene u ponedjeljak. Ne dođe li do žalbe nekog od ponuđača, rušenje bi trebalo započeti vrlo brzo. U svakom slučaju, a to je i ono što očekuju stanari Đorđićeve, izgledno je da će ova ruševina u centru grada nestati prije druge godišnjice razornoga potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:20