Dvije nove palače krasit će Gornji grad

Obnova raskošne palače Magdalenić, Drašković - Jelačić u Demetrovoj ulici te kuće Leitner kod Kametnih vrata završila je nedavno nakon opsežnih radova. Obje građevine izgledaju veoma reprezentativno.



Palača Jelačić prava je ljepotica, a kuća Leitner gornjogradski je “bombon”. Zbog njih se vrijedi popeti na Grič i pogledati ih u punom sjaju.

Silvije Novak- Stari dio palače u Demetrovoj potječe iz 18. stoljeća, iz vremena baruna Baltazara Magdalenića, dok je ono što izgleda kao danas iz Draškovićeva doba i 1830. godine. U vrijeme Magdalenića bila je to zapravo jedna od dviju kuća naslonjenih na gradski bedem i povezanih s gradskom kulom za koju je on bio dužan plaćati godišnje jedan zlatnik odštete. Svoju kuću nije smio ustupiti nikome tko nije bio po volji gradskom “fisku”. Pretpostavlja se da je godina gradnje barokne palače u vrijeme Magdalenića 1754. - objašnjava Silvije Novak, zamjenik pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture.



Južno od palače, dodaje Novak, stajala je na bedemu drvena kuća koju je Magdalenić kupio početkom 19. stoljeća te ju je, kao i cijeli kompleks, između 1821. i 1824. prodao grofu Ivanu Draškoviću.



Kuća na lokaciji Leitnerove palače spominje se još 1711.Nakon velike adaptacije, pod Draškovićem palača postaje najljepšim dijelom zagrebačkog klasicizma. Gospodarska kuća ističe se uglednim portikom sa šest jonskih stupova i portalom od dorskih stupova. Obnovom je naglašen dio zgrade koji je bio gradska kula te je jedina kula koja je ostala sačuvana.



Na kuću Leitner na uglu Kamenite i Habdelićeve danas su vraćali ploče s oznakama ulica. Zidanu kuću na toj lokaciji spominju još 1711. godine, a 1823. ondje je uređen dućan prema planovima Bartola Felbingera.



Trgovac Ivan Leitner uredio je kuću, a zapravo je želio uljepšati dućan i dati mu vanjski ukras.



Na strani Kamenite ulice 1838. otvorena je danas najstarija sačuvana ljekarna. Riječ je o gradskoj ljekarni koja se nakon mnogih selidbi na Markov trg i po raznim kućama napokon smjestila u Kamenitu ulicu. Prema zapisima, ljekarna se zvala K crnom orlu.



Obje gornjogradske ljepotice obnovio je Grad Zagreb, a uređenje su vodili i nadzirali Ured za izgradnju grada i Zavod za zaštitu spomenika.



Danteov praunuk živio na Griču

Na kući Leitner, u kojoj je najstarija sačuvana ljekarna u Zagrebu u Kamenitoj ulici, nalazi se ploča koja govori o praunuku Dantea Alighierija. Nicolo Alighieri živio je na Gornjem gradu gdje je 1399. imao ljekarnu, ali nije poznata njezina lokacija. Unuk je pjesnikova prvorođenca Pietra.



Nepoznata namjena palače

Iako se uređenje palače Demetar-Jelačić primaklo kraju, još nije poznato što će ondje biti nakon što isele dječji vrtić. Naime, u obilžnjoj je ulici u tijeku gradnja novog vrtića.



To što javnosti nije poznata namjena palače, neki stručnjaci drže nedopustivim.







Korana Sutlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:27