'LISINSKI NA OTVORENOM'

DVORANA LISINSKI PONOVNO ĆE ZASVIRATI NAKON DVOMJESEČNE PAUZE Glazba će se 24 sata na dan oriti iz zvučnika na pročelju dvorane

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Dva mjeseca nakon što je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog zatvorila vrata zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa, u petak 8. svibnja inauguriran je program cjelodnevnog puštanja glazbe na otvorenom kojim se Dvorana do daljnjega bori protiv tišine.

"Prvo nas je virus potjerao iz dvorane i zatvorio sve ulaze, a onda nas je potres uzdrmao. Međutim, nismo pristali na apsolutnu tišinu, nego smo odlučili odgovoriti s glazbom", rekao je ravnatelj Dražen Siriščević na konferenciji za novinare u petak ispred glavnog ulaza u KD Lisinski. "Ulaz nemamo, ali našli smo izlaz. Za sve ljude dobre volje i one koji će to tek postati", dodao je.

Program "Lisinski na otvorenom" odvijat će se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, a glazba koja će se moći čuti na Ulici grada Vukovara i Trgu Stjepana Radića – iz zvučnika postavljenih na južnom i zapadnom dijelu pročelja Dvorane – je klasika, popularna glazba, jazz, tradicijska glazba. Ukupno je na playlisti gotovo 200 različitih glazbenih primjera glazbenika koji su tijekom povijesti Dvorane nastupali u njoj.

Zagreb, 080520.
KD Lisinski
Drazen Siriscevic predstavio projekt Lisinski na otvorenome.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

"Nastupali su najveći svjetski orkestri, dirigenti, solisti, različite vrste glazbe su se čule, od klasike, do tradicionalne glazbe, popularne glazbe, jazza. Sve to sad ćemo slušati ovdje, izvan Dvorane, okružiti Dvoranu glazbom, dok je jednog dana, a nadam se da će to biti uskoro, ne otvorimo", napomenuo je Siriščević.

Informacije o tome koja se glazba sluša bit će objavljivane na displayu na pročelju Dvorane, odmah pokraj "Kalendara tišine", na kojemu Dvorana odbrojava dane koji su prošli od kad je bila prisiljena zatvoriti svoja vrata. Do danas je prošlo 58 dana.

Zagreb, 080520.
KD Lisinski
Drazen Siriscevic predstavio projekt Lisinski na otvorenome.
Na fotografiji: Drazen Siriscevic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Dražen Sirišćević

"Od trenutka kada je dvorana zatvorena, kada ovdje više nije bilo nikakvih događanja, počeli smo brojati dane, sate, minute i sekunde tišine. Nadam se da će ovaj kalendar uskoro otići u povijest i da ćemo moći ući u dvoranu", rekao je Siriščević.

Kazao je kako se nada da će taj svojevrsni "bunt", proizašao iz prkosa prema situaciji i ponosa prema svemu onome što je Dvorana ostvarila u prošlosti, saživjeti s gradom, te da će slučajni i namjerni prolaznici uživati u tom, još jednom neprocjenjivom doživljaju koji Dvorana nudi.

Zahvalio je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću što je imao sluha i što je podržao inicijativu, te ZAMP-u što je omogućio korištenje glazbe bez prevelikih naknada. "Na nama je sada samo da biramo što više što ljepših glazbenih brojeva i da svi uživaju u tome. Vidimo se u Lisinskom, a do tada - uživajte u glazbi oko Lisinskog", poručio je Siriščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:36