SAVICA-ŠANCI

EKOLOŠKA KATASTROFA U ZAGREBU Strahoviti prizori samo 5 km od Trga bana Jelačića

 Ranko Šuvar / CROPIX

Građevinski otpad, staklena vuna, šuta, drvenarija, razbijeni televizori, bijela tehnika, odjeća... Teško je nabrojati što se sve nalazi na hrpi dugačkoj čak i do jedan kilometar divljeg odlagališta uz cestu Vrtni put na Savici.

Ova ekološka katastrofa od Trga bana Jelačića udaljena je samo pet kilometara, izvor pitke vode za cijeli istočni dio grada udaljen je oko 500 metara, a na tom ornitološki zaštićenom području boravi 150 zaštićenih sisavaca, gmazova, ptica i vodozemaca. Godinama se već nitko nije pobrinuo za ovaj dio naselja Savica - Šanci. Ulica u kojoj smo jučer bili toliko je nagomilana otpadom da je prolazak automobilom gotovo nemoguć, a na cijelom području osjeti se smrad zapaljene plastike i otpada.

Ogorčeni stanari

Na svakih nekoliko metara može se primijetiti zagorjelo smeće koje su nepoznati počinitelji zapalili, a tijekom našeg obilaska, čak smo uočili i manji požar na građevinskom otpadu, odnosno, vuni koji se kasnije proširio na drvenariju. U istom smo trenutku pozvali vatrogasce, koji kažu da im je ta lokacija itekako poznata.

- U posljednje četiri godine na istoj lokaciji imali smo čak 27 intervencija gašenja požara - rekao nam je Siniša Jembrih, zapovjednik Javno vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Nastalim stanjem ogorčeni su stanari koji neposredno do Vrtnog puta imaju vrtove i manje vikendice. Jedan od njih, Stjepan Heger, rekao nam je kako se otpad u toj ulici već godinama odbacuje, a o svemu su obaviještene gradske službe i komunalni redari.

Ministarstvo

- Nekoliko puta smo zvali redare. Svaki put kad dođe, napravi par fotografija i to je to. Jednom mi je čak rekao da bi bilo dobro kada bih ja stražario ili slikao odbacivanje otpada te kasnije na sudu svjedočio. A točno koga bi oni tužili, da mi je samo znati - pita se stanar Heger.

Zabrinjavajuće je, dodaje, da se uz spomenutu cestu nalazi bunar dubok otprilike 30 metara s pitkom podzemnom vodom koji je danas pretrpan otpadom, odnosno nemoguće ga je locirati. Voda je, tvrdi, sigurno zagađena.

Drugi stanari, pak, navode kako se radi o gradskom zemljištu odnosno cesti koju u jednom trenutku presijeca stara željeznička pruga kojom se nekad dostavljao ugljen u toplanu. Danas je pruga zatvorena, a odmah nakon pruge zemljište je privatno i tamo se odbacuje otpad. Radi se o parceli na kojoj je nekada upravljao Žitnjak odnosno na kojoj su imali staklenike, no, to je sve zatvoreno početkom devedesetih, a stare zgrade su izgorjele u požarima.

Predsjednik Vijeća GČ Peščenica Dragan Vučić jučer nam je rekao da je upoznat s ovim problemom međutim, još se iz Grada nitko ne javlja s konkretnim i dugoročnim rješenjem.

- Tamo mora dežurati nadležna osoba kako bi se spriječilo daljnje odlaganje otpada - kaže Vučić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša su nam odgovorili da nisu zaprimili prijavu koja se odnosi na deponij glomaznog otpada na području jezera Savice.

- Ukoliko Grad to ne učini inspekcija zaštite okoliša može naložiti uklanjanje otpada ili se može provesti upravni nadzor - poručili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:05