AIRPORT CITY

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE I VIDEO: SNIMKE IZ ZRAKA Novi Pleso će biti gotov prije roka?

Godinu dana od početka gradnje podignuta je konstrukcija nove zgrade zračne luke koja će imati kapacitet za pet milijuna putnika godišnje

ZAGREB - Godinu dana nakon ulaska građevinskih strojeva u nekadašnju strogo zabranjenu zonu vojne baze Pleso vizura tog prostora je potpuno neprepoznatljiva.

Protivnici i skeptici tvrdili su da je zgrada novog zagrebačkog aerodroma samo jedna velika laž i Potemkinovo selo, drugi su tvrdili da je riječ o igrokazu. A danas francuski koncesionar ZAIC u proračun Grada Zagreba uredno uplaćuje naknadu od koncesije dok je na prostoru nekadašnje vojne baze u samo godinu dana napravljena zgrada budućeg terminala.

Otvorenje za 2 godine

Da nije riječ o igrokazu, potvrđuju i zračne fotografije snimljene prije manje od mjesec dana, koje je za potrebe Zračne luke Zagreb napravila tvrtka Studio HRG, a Jutarnji list ih ekskluzivno objavljuje. Na njima se jasno vidi kako je konstrukcija buduće zgrade terminala sagrađena. Stupovi za nadvožnjak kojim će putnici autobusom ili taksijem dolaziti na prvi kat zgrade su gotovo završeni. S prednje strane zgrade već je sagrađeno nekoliko nosača za aviomostove kojima će se iz putničke zgrade ulaziti u avione. Također su napravljeni nova stajanka za borbene avione Ratnog zrakoplovstva, nova rulna staza i podvožnjak ispod nje.

Sve to napravljeno je u godinu dana, a za nešto manje od dvije godine novi aerodrom bi trebao biti potpuno završen.

No, velike pripreme na izradi projekta rade se i za popratne sadržaje i infrastrukturu koja je izvan koncesijskog područja. Za taj dio zadužena je državna tvrtka Zračna luka Zagreb koja pruža stručnu pomoć davatelju koncesije u provedbi ugovora o koncesiji te upravlja imovinom koja nije predmet koncesije. Uprava tvrtke radi na razvoju tri velika projekta koji se prirodno nadovezuju na budući terminal. To su projekto u okviru Airport Cityja, a podrazumijevaju hotel visoke kategorije s popratnim sadržajima i Cargo centar. Treći je projekt željezničke pruge kojom bi se gradovi Velika Gorica i Zagreb povezali s novim putničkim terminalom.

Vlak do Velike Gorice

Miroslav Drljača, direktor Zračne luke Zagreb, otkriva da već rade na projektu budućeg hotela koji bi se nalazio oko 200 metara od novog terminala do kojega bi se dolazilo pješačkim pothodnikom. Hotel bi bio u rangu četiri zvjezdice, a Miroslav Drljača i Krunoslav Šams, stručnjak za koncesije i voditelj odjela u ZLZ-u, tvrde da bi njegovu gradnju financirao neki poznati svjetski lanac.

Vrijednost investicije procjenjuje se na 12 do 14 milijuna eura. Drljača smatra da bi hotel mogao biti završen do kraja 2017. godine.

Drugi projekt je željezničko povezivanje gradova Velike Gorice i Zagreba s novim aerodromom. Krunoslav Šams najavljuje kako bi se taj projet mogao financirati iz fondova Europske unije, o čemu se već vode razgovori. Analiza projekta već se radi, a u sklopu njega radila bi se poveznica na postojeću prugu Zagreb - Sisak. Šams smatra da bi taj projekt mogao biti realiziran oko 2020. godine.

Idealna lokacija

Treći veliki projekt je gradnja cargo centra. Drljača napominje kako bi on bio smješten u idealnoj poziciji između željezničke pruge, zagrebačke obilaznice i aerodroma.

Moderno cargo skladište u prvoj fazi izgradnje bilo bi površine 8300 četvornih metara, kapaciteta 6000 tona tereta godišnje, s mogućnošću proširenja. Vrijednost prve faze je oko 21 milijun eura.

Od danas poskupljuje parkiranje

Parkiranje na zagrebačkom aerodromu danas ponovno poskupljuje. Prema novom cjeniku, najviše poskupljuje parkiranje od jedan do tri sata koje će stajati od 19 do 70 kuna, ovisno o parkingu. U Upravi MZLZ-a ocijenili su kako je tu riječ o korisnicima koji nisu putnici i automobile ne ostavljaju više dana. Oni koji se žele kratkotrajno parkirati da bi dočekali ili otpratili nekoga, i dalje imaju mogućnost besplatnog parkiranja do deset minuta. Parking je, pak, najmanje poskupio za one koji automobile ostavljaju tri ili više dana. U Upravi su svjesni da odluka neće biti dobro prihvaćena, ali ističu da se na Pleso i dalje može povoljnijim autobusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:31