SLUČAJ NEVISTIĆ

EKSKLUZIVNO, AFERA GROTESKNIH RAZMJERA IMA NOVI ZAPLET Martina Nevistić postavljena na vodeće mjesto u gradskoj ustanovi bez natječaja!

 HANZA MEDIA

Nakon otkrića Jutarnjeg lista o obitelji Nevistić, čijih čak sedam članova radi u gradskoj upravi i Holdingu, telefoni nisu prestali zvoniti.

Tako je utvrđeno da i jedina kći Zorana i Snježane Nevistić ima posao blisko povezan s gradskom upravom. Martina Nevistić je prije tri mjeseca postala voditeljica Zagrebačkog plesnog centra čiji je vlasnik Grad Zagreb.

Ta poznata zagrebačka koreografkinja na čelo Plesnog centra u Ilici 10 došla je nakon dugogodišnje umjetničke voditeljice Mirne Žagar. Iako nitko ne dovodi u sumnju njezinu stručnost, plesna scena bila je veoma iznenađena njezinim nenadanim imenovanjem.

Nevistić je postala umjetnička voditeljica i kreatorica plesnog programa praktično preko noći - bez ikakva natječaja, kažu naši sugovornici (podaci poznati redakciji).

Sumnjivo

- Ona je jako pametna i draga djevojka, nitko od nas nema ništa osobno protiv nje. No, nikome nije bilo jasno zašto odmah nije bio raspisan javni natječaj na koji bi se javila i dobila taj posao? Ovako je sve pomalo tajnovito, i to odmah postaje sumnjivo. Nitko ne zna točno što će napraviti u Centru, zasad još provodi programe bivše ravnateljice, koji su rađeni za cijelu sezonu, no svi smo pomalo u strahu jer ne znamo što nas čeka - ističu plesači.

Ono što je Martina Nevistić odmah napravila jest pretvaranje ZPC-a u prostor isključivo za plesače suvremenog plesa. Iako je Mirna Žagar prošle godine pregovarala sa Školom za klasični balet, koja nema prostor i rado bi dio nastave održavala u Ilici, Nevistić im je odmah nakon dolaska na funkciju dala do znanja da za njih u prostorima uređenima baš za plesače nema mjesta.

- Ta je škola praktično beskućnik koji radi na pet lokacija pa ne razumijemo zašto im ne da prostor. Povisila je cijene najma, ali ne postoji jedan cjenik za sve, nego svatko plaća drugu cijenu, navodno prema mogućnostima. No, to ostavlja prostor za koješta - tvrde plesači.

Legitimno

Sama Martina Nevistić bila je uzrujana našim pitanjima o svojem poslu. Kratko nam je rekla kako su pitanja o njezinu ugovoru sa Zagrebačkim kazalištem mladih, koje upravlja ZPC-om, vrijeđanje dostojanstva.

- Moje imenovanje bilo je legitimno. Imam normalan ugovor, a posao sam dobila zbog svoje stručnosti. Moja biografija govori dovoljno o meni - rekla nam je Martina Nevistić koja je u Zagrebu završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić, a potom diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te na SEAD-u (Salzburg Experimental Academy of Dance) u Austriji.

U njezinu imenovanju ništa sporno ne vidi ni producent ZPC-a Jure Matulić. Kaže da Nevistić ima autorski ugovor sa ZKM-om do 31. siječnja, dakle još 20 dana. Što će biti nakon toga, ne zna se, kao ni kad će točno biti raspisan javni natječaj za voditelja Centra.

Natječaj

- Martina Nevistić je vanjska suradnica ZKM-a. Na to je mjesto došla na temelju svoje biografije. U trenutku kad se raspiše javni natječaj za spomenuto radno mjesto, ona se može prijaviti bude li zadovoljavala uvjete natječaja. Proteklih mjeseci su , prema mojim saznanjima, plesači iznimno zadovoljni njezinim radom, posebno činjenicom da napokon sav prihod predstave pripada umjetnicima, a ne da, kao što je prije bio slučaj, ZPC zadržava određeni postotak od prodanih ulaznica - kaže Matulić.

Grad dao prostor na upravljanje ZKM-u

ZPC je prošle godine neko vrijeme punio novinske stupce.

Bilo je svega: pesači su prosvjedovali, slali pisma puna pritužbi i tražili od Grada da Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) ostane korisnik gradskog prostora namjenski uređenog za plesače u Ilici 10. Priznali su kako je točno da prostor nisu najbolje održavali tijekom vremena u kojem su ga koristili i da su ga gotovo četiri godine koristili bez ugovora. No, tvrdili su i da su ipak dosta uložili u dvorane, u skladu sa svojim mogućnostima, te da su redovito plaćali najam. Grad na kraju ipak nije uvažio njihove molbe, pa je ZPC došao pod upravu ZKM-a. Od samog početka je Snježana Abramović, ravnateljica tog kazališta, tvrdila kako neće dirati plesne programe koji se odvijaju u Plesnom centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:39