VELIKA PREVARA

EKSKLUZIVNO: DORH pokreće istragu zbog ilegalnog zbrinjavanja opasnog otpada iz zagrebačkih bolnica

Zagreb, 240812. Jakusevec. Treci dan blokade deponija Prudinec na Jakusevcu. Ulaz u deponij su blokirali stanovnici mjesta Jakusevac koji su nezadovoljni utjecajem koji deponija ima na uvjete zivota stanovnistva u okolini. Na slici: Jos nezasticeno smece na deponiju.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Pošiljka opasnog medicinskog otpada, prikupljenog većinom iz zagrebačkih medicinskih ustanova u rujnu, koja je puna dva mjeseca kružila kroz dvije države, sada je osim inspekcije zaštite okoliša, na noge podignula i policiju i DORH, ekskluzivno doznaje Jutarnji.

Zabranjeno odlaganje

Ukupno 67 tona upotrebljenih injekcija, rukavica i ostataka zaštitne odjeće kamionima je iz skladišta pored Zagreba krenulo na put preko Varaždina, u listopadu je pošiljka završila u Derventi, a sada su ukupno 152 vreće hitno vraćene na točku polazišta. U međuvremenu su tri puna kamiona čak četiri dana stajala na Carini na Žitnjaku.

Ovo je slučaj zbog kojeg će, kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo zaštite okoliša, zajedno s Državnim odvjetništvom krenuti u ozbiljne i detaljne provjere svih tvrtki uključenih u gospodarenje medicinskim otpadom.

Postoje ozbiljne indicije o kriminalnom postupanju nekih od njih.

Grad Zagreb godinama je najveći proizvođač medicinskog otpada u zemlji, jer čak 52 posto opasnog infektivnog i 47 posto običnog medicinskog otpada proizvede se upravo u gradskim bolnicama i privatnim ordinacijama.

Lani su proizvele preko 11 tisuća tona opasnog otpada, a zbog rekordnog broja prijava inspekciji, njih čak 11 u prvih 9 mjeseci ove godine, medicinski otpad je, uz glomazni, postao gorući problem Zagreba.

U cijeloj priči, čini se zasad, najmanje su krive bolnice i ordinacije. Za njih otpad zbrinjavaju privatne tvrtke koje moraju imati propisane dozvole. Opasni medicinski otpad na teritoriju RH zabranjeno je odlagati, već se izvozi u inozemstvo, u spalionice. Riječ je o iglama, skalpelima, kemikalijama, citotoksičnom smeću te tkivima, krvi i izlučevinama pacijenata. Prije izvoza takav se otpad obavezno mora propisno termički obraditi.

Ilegalno tržište otpada

Međutim, upravo je ova sporna pošiljka u Derventu otkrila kako se s takvim otpadom postupa na ilegalnom tržištu. Riječ je dakle o 67 tona koje je u rujnu od svojih klijenata skupila tvrtka Remondis Ekologija. Oni medicinski otpad skupljaju na području cijele zemlje, ali većinom u Zagrebu.

- Takav otpad obrađujemo postupkom toplinske dezinfekcije te predajemo ovlaštenim tvrtkama na konačno zbrinjavanje. One ga izvoze u inozemstvo i spaljuju u spalionicama - kaže nam Josip Buhin iz Remondisa, pojašnjavajući da su pošiljku predali varaždinskoj tvrtki Tipos Resurs. Oni su, pak, otpad, spakiran u 152 tzv. big bag vreće odvezli do granice s Bosnom i Hercegovinom.

Tamo je otpad preuzela tvrtka iz Dervente, za što joj je navodno plaćeno deset eura po toni. S obzirom na to da inače spaljivanje tone takvog otpada stoji oko sto eura, jasno je da je riječ o deseterostrukoj uštedi.

Tvrtka iz Dervente zove se Pramat Plast i vreće su odložili nasred otvorenog dvorišta svoje tvrtke, koja se inače bavi proizvodnjom plastičnih folija.

I tada je nastala panika.

Građani koji su na parkiralištu kroz neke od oštećenih vreća primijetili da je u njima samljeveni otpad iz bolnica, uplašili su se moguće zaraze i odmah alarmirali policiju Republike Srpske i ekološku inspekciju. Oni su, pak, utvrdili kako Pramat Plast nema dozvolu za uvoz medicinskog otpada. Sve što su imali jest dokumentacija za prekogranični uvoz otpada koji nije opasan.

Potvrda iz Bosne

Inspekcija Republike Srpske odmah je naredila da se otpad vrati u Hrvatsku.

Da stvar bude gora, o povratu tri kamiona uopće nisu službeno obavijestili hrvatsku inspekciju, što je inače praksa, pa su kamioni s potencijalno infektivnim tvarima navodno puna četiri dana stajali na Carini na Žitnjaku. Kako neslužbeno doznajemo, analiza materijala iz kamiona pokazala je kako nije riječ o infektivnom materijalu koji bi zarazu širio zrakom ili direktnim kontaktom, ali je svakako riječ o opasnom otpadu koji bi, ako se negdje odloži, mogao zagaditi okoliš. U skladu s time, jedino što se s njim smjelo jest odvesti ga na spaljivanje.

Kontaktirali smo 18. studenoga Ured Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Iz ministarstva su nam potvrdili da je medicinski otpad iz Varaždina u Derventu uvezla tvrtka Tipos Resurs te da je opasni medicinski otpad već vraćen u Hrvatsku.

- Medicinski otpad koji je ilegalno uvezen u Republiku Srpsku vratili smo u Hrvatsku. Tvrtka Pramat plast, koja je primila otpad, nije imala dozvolu za skladištenje medicinskog otpada, zbog čega smo hitnim postupkom otpad vratili u Hrvatsku. O slučaju smo obavijestili i vaše Ministarstvo zaštite okoliša - potvrdila nam je ministrica Srebrenka Golić.

Ušteda 250 tisuća kuna

Međutim, u varaždinskoj tvrtki kažu da ih nitko nije ispitivao oko sporne pošiljke.

Kontaktirali smo direktora Josipa Šinceka, koji je jučer potvrdio da je tvrtka iz Varaždina imala uredne dozvole za izvoz medicinskog otpada.

- Dozvole za izvoz smo imali, i ne radi se o slučaju ilegalnog izvoza otpada. Problem je nastao s tvrtkom u Derventi koja nije imala dozvolu za skladištenje tog otpada, zbog čega su kamioni vraćeni u Hrvatsku. Danas se kamioni nalaze u Draganiću, gdje su do trenutka inspekcije bili zapečaćeni. Još uvijek čekamo analizu otpada kako bismo ustanovili je li medicinski otpad opasan, tvrdi Josip Šincek.

INFOGRAFIKA: Skandal sa zbrinjavanjem medicinskog otpada

To potvrđuju u Remondisu.

- Otpad je trebao biti vraćen Tipos Resursu iz Varaždina. Međutim, oni ne mogu skladištiti takav otpad pa je vraćen nama. Čim dobijemo rješenje Ministarstva, izvest ćemo ga na spaljivanje - kaže Buhin.

Zanimljivo, dosad je Pramat bez ikakvih problema s istim dozvolama - koje su sada bile sporne - iz Hrvatske uvezao 23 pošiljke s ukupno 358 tona otpada. Prema našem izračunu, na ovakvom modelu sanacije u dvadeset tura može se uštedjeti i do 250 tisuća kuna.

Sporna pošiljka bila je puna, tvrde BiH novinari, šprica, krpi, zaštitnih odijela i rukavica. Pramat je iz njih pokušao izvući plastiku. Sada će se slučajem pozabaviti i Okružno tužilaštvo u Doboju te Porezna uprava. Pramat je, naime, polusamljeveni otpad kategorizirao kao strugotine plastike.

- Odmah smo krenuli u provjeru. Na graničnom prelazu u Gradišci bio je jedan kamion iz Hrvatske koji je vozio pošiljku za Derventu. Kada smo otvorili robu, otkrili smo da se radi o medicinskom otpadu, a ne o strugotinama plastičnih masa, kako je stajalo u deklaraciji. Zbog ovog prekršaja taj smo kamion vratili u Hrvatsku i pokrenuli istragu oko ulaska ostalih u BiH - navode porezni inspektori iz Republike Srpske.

Lažne deklaracije

Prema kupoprodajnom ugovoru, varaždinska tvrtka garantirala je da otpad ne ugrožava život, zdravlje i sigurnost ljudi, životinja i okoliša.

Tek treba vidjeti koliko će veliku Pandorinu kutiju ovaj slučaj otvoriti.

Svoje reakcije i komentare čitatelji mogu slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Holding prijavio bolnicu jer je u kontejnere bacala pelene

Djelatnici ZGOS-a, koji u ime Zagrebačkog holdinga upravlja odlagalištem Jakuševac, čak su 11 puta u prvih devet mjeseci ove godine prijavili zagrebačke bolnice zbog nepropisnog odlaganja svojeg medicinskog otpada. Pojednostavljeno, bolnice su, umjesto da sortiraju svoj otpad, svo smeće bacale u najobičnije kontejnere s mješovitim komunalnim otpadom. Da se otpad pokušao sakriti u kontejnere doznalo se nakon što je smeće iskrcano na Jakuševcu. Inspekcija je ubrzo protiv nekih bolnica u tim nadzorima podnijela optužne prijedloge.

Međutim, slučaj je u pojedinim aspektima ubrzo doveden do apsurda. Prijave su išle do te krajnosti da je, primjerice, jedna zagrebačka bolnica prijavljena jer je u kontejnere za mješoviti otpad odbacila pelene svojih pacijenata, što je nešto što, primjerice, građani s malenom djecom bez posljedica redovito rade u svojim zgradama.

Jedna je bolnica, pak, prijavljena jer nije vodila urednu papirologiju oko zbrinjavanja svog medicinskog otpada. U medijski eksponiranijim slučajevima bolnicama smeće im je vraćeno, kao u slučaju KBC-a Zagreb, pa su ga ponovno morale razvrstavati medicinske sestre.

Puno ozbiljniji zagrebački problem je infektivni otpad, koji se uglavnom vozi na spaljivanje u Austriju i Njemačku. Postoje ozbiljne indicije o kriminalnom postupanju mnogih tvrtki koje se bave zbrinjavanjem medicinskog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:50