NAJIŠČEKIVANIJI PROJEKT U GRADU

EKSKLUZIVNO: PRVE SNIMKE Jutarnji prvi ušao u zgradu nove Muzičke akademije

Radovi na Trgu Maršala Tita u završnoj su fazi. Sale su pri kraju, no zapelo je s koncertnom dvoranom
 Iva Lacković / CROPIX

Radovi na Muzičkoj akademiji na Trgu maršala Tita u završnoj su fazi dovršenja ne samo izvana, nego i u unutrašnjosti. Jutarnji list prvi je prošetao završenim višim katovima zgrade koji izgledaju vrlo atraktivno, a na kojima su među ostalim vježbaonice glazbenika.

Ostakljene stijene

Zgrada se gradi prema projektu arhitekta Milana Šosteriča, izvođač radova je Nexe gradnja, a investitor Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Arhitekta Milana Šosteriča pitali smo što je sve učinjeno u unutrašnjosti zgrade.

- U arhitektonskom segmentu to znači da su gotovi svi podovi, svi spušteni stropovi s ugrađenim instalacijama, da je sve obojeno, postavljene su sve pregrade i zidovi uz obloge kamenom i keramikom, kao i aluminijske ostakljene stijene. Postavljene su sve drvene obloge oko prozora s unutarnje strane, sva vrata u zgradi - nabraja arhitekt Milan Šosterič.

Šarene lamele na krovu

Gornje etaže od 7. kata prema dolje imaju najveći stupanj dovršenosti, a najviše radova treba obaviti na 1. katu i u prizemlju. Niti jedan prostor, međutim, još nema namještaj.

- Svi se unutarnji prostori osim koncertne dvorane pripremaju za prvu etapu tehničkog pregleda. Koncertna dvorana kao posebna cjelina bit će predmet druge etape tehničkog pregleda, a nakon njezina dovršetka, radovi na uređenju i opremanju trajat će nešto dulje. Dvorana je sad pod skelama - objašnjava arhitekt Šosterič.

Zanimali su nas i mogući rokovi završetka unutarnjeg uređenja.

- Izvođač radova smatra da će sve, osim koncertne dvorane, biti predmet tehničkog pregleda prije početka nove akademske godine - rekao je Milan Šosterič.

Ovih su se dana na vrh zgrade počele postavljati šarene lemele koje će činiti ovojnicu oko vrha objekta. Zasad se vide samo bočno, prema Školi primijenjene umjetnosti.

Odustanak od reklama

- Lamele su perforirane tako da mogu u budućnosti primiti LED diode od kojih smo privremeno odustali.

Obojene su u spektru, od varijanti purpurne na jugozapadnoj strani, preko ljubičaste, plave i zelene, do žute boje na sjeveroistočnoj strani - opisuje Milan Šosterič.

Tvornički su izrađene od perforiranih čeličnih limova koji su zaštićeni od korozije posebnom tehnologijom. Lice lamela su završno obradili sustavom IMAGEO - molekularno-digitalnim prijenosom odabranih boja u organsku preslaku površine.

Najduže lamele imaju 6 metara i njih je najviše. Ostale su nešto kraće, a širina im je svima 21,5 cm.

Prema projektu, na ovojnici su trebale biti LED diode, a na njima su se navečer trebale prikazivati reklame i informacije o koncertima. Međutim, čini se da se od toga odustalo ili kako se to formalno zna reći, privremeno odustalo.

A baš su ovojnica, LED diode i 3D program bili najsuvremeniji vanjski element zgrade koji bi povremeno uključivao hologramski doživljaj.

I konačno, kad se sve završi, na 12 tisuća četvornih metara bit će smješteni svi odsjeci Akademije i svi na jednoj adresi: vježbaonice, kabineti, dekanat, velika i mala koncertna dvorana... Zgrada sadrži podrumsku etažu, prizemlje i sedam katova i garažu. Kako smo vidjeli, s viših katova se već pruža impresivan pogled na Trg maršala Tita. U prizemlju zgrade, na strani prema Školi za primijenjenu umjetnost, bit će smještene studentska referada, u sredini će biti dva panoramska lifta, a u dijelu prizemlja prema Prilazu Gjure Deželića bit će kafić s dugačkim šankom i vrata za terasu.

Apartmani za goste

U prizemlju će biti i garderoba te ulaz u veliku dvoranu sa studijem koja ne početku još neće raditi jer će biti gotova nešto kasnije.

Dvorana je predviđena za 300 osoba, imat će pomični dio gledališta i moći će se prilagođavati programu.

Na četvrtom katu zgrade bit će uprava Muzičke akademije, a na petom prostori za nastavu. U velikom ovalnom dijelu na vrhu zgrade nalazi se prostor za korekcije za pjevače, a iznad ovojnice na šestom katu bit će prostori za individualno vježbanje s terasom te sobe s klavirima.

Na sedmom katu bočno će se smjestiti apartmani za goste Akademije, a na osmom katu je kotlovnica.

Ispred zgrade upravo se uređuje opločena površina na kojoj će biti i kiparski radovi te igla visoka 29 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:51