NIKAD DOSTA ORAŠARA

Escape Room u kojem djeca traže put do Carstva slatkiša

I ove godine Muzej za umjetnost i obrt pripremio je atraktivan program u skladu sa središnjom tematikom ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu “Orašar” te će se na veliko oduševljenje publike ponovno baviti najpopularnijim baletom na svijetu.

Riječ je o prikazu najljepših scena iz baleta “Orašar”, poput Badnje večeri, Klarine sobe u kojoj je usnula san o borbi Kralja miševa i Orašara, Snježnom kraljevstvu, Balu cvijeća i Kraljevstvu šećera s pomno odabranim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Uz scenografiju Orašara posebno je osmišljen Dječji Escape Room u kojem će djeca rješavajući zadatke vezane uz balet “Orašar”, pronalaziti put do Kraljevstva slatkiša. Stručna vodstva muzejskih pedagoga uvest će djecu u svijet Klare, Orašara, zločestih miševa, dobrih vojnika, Snježne šume, Kraljevstva slatkiša te će upoznati roman E. T. A. Hoffmanna koji je poslužio kao predložak za libreto baleta “Orašar”.

Specifičnost prikaza pojedinih scena iz baleta “Orašar” je u “scenografiji” za koju Muzej koristi vrhunske predmete primijenjene umjetnosti iz svog bogatog fundusa te na taj način posjetiteljima omogućuje drukčiji doživljaj božićne atmosfere i topline doma, povratak u dječji svijet mašte i uživanje u vrhunskim baletnim kostimima izbliza.

Raskošni baletni kostimi djelomično dolaze iz donacije baletnog umjetnika Jelka Yureshe koja je sada pohranjena u MUO te iz zagrebačkog HNK. Također, scenografija će obuhvatiti namještaj, kristalne lustere, najfiniji porculan, kućice za lutke i zasigurno najveću atrakciju - velike barokne saonice. Riječ je o predmetima koji nisu dio Stalnog postava muzeja i ovo je jedinstvena prilika da ih razgledate tijekom adventa u MUO.

Za djecu predškolskog uzrasta koji još ne mogu u Escape Room, bit će organizirane kreativne igraonice, kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje memory igrice s likovima iz baleta “Orašar”.

Autorica adventskog programa Orašar Escape Room je Vesna Ledić, voditeljica projekata iz MUO. U ovoj adventskoj čaroliji i muzejskoj inačici popularne igre Escape Room posjetitelji će moći uživati od 6. prosinca 2019. do 19. siječnja 2020. Pretprodaja ulaznica je u tijeku, a mogu se kupiti u MUO Muzeju za i to za određeni datum i vrijeme početka igre. Za više informacija posjetite www.muo.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:03