VANDALI U CENTRU ZAGREBA

Fasadu obnavljali dvije godine, uništena je preko noći: ‘Obnova nas je koštala milijune, pogledajte sad to ruglo‘

Stanari u Andrije Herbranga u obnovu zgrade uložili su milijune, a fasada je sada postala ruglo. Slučaj su prijavili policiji

Slučaj je prijavljen policiji, ali počinitelji se rijetko uhvate

 Bruno Gazibara/

U ulici Andrije Hebranga u središtu Zagreba osvanuo je još jedan vandalski grafit na tek novoj obnovljenoj fasadi. Obnova zgrade na broju 24 trajala je skoro dvije godine i stajala milijune a sve da bi u sitnim satima sa subote na nedjelju u samo par poteza rukom ponovno postala ruglo Donjeg grada.

- Grafit je osvanuo prošli vikend, već su zvali policiju. Čak sam čuo da je netko u blizini pronašao isti grafit koji je istim imenom potpisan, rekao je konobar iz puba koji nalazi na broju 24.

Kako se radi o neprimjerenom grafitu nastalom na zaštićenoj zgradi koji svojim izgledom narušava sami izgled grada, tako bi prema članku 235. Kaznenog zakona trebao biti vođen i postupak prema počiniteljima. Za to je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do 2 godine.

image

Uništena fasada u ulici Andrije Hebranga

Bruno Gazibara/

- Obnova je počela prije potresa, a završila je prije nekakvih godinu i tri mjeseca. Sama obnova je trajala dvije i pol godine. Centar je općenito urušen tim grafitima, svaka nova zgrada, svaka nova fasada je brzo uništena. Zapravo je ova naša dugo i izdržala, govori nam Marina Ferenčak, djelatnica puba.

Incident se dogodio u večeri sa subote 22. na nedjelju 23. listopada. Prema riječima zaposlenika, pub je svoja vrata zatvorio oko tri sata, te ih ponovno otvorio u osam sati ujutro. U međuvremenu je netko pošarao čitavu fasadu.

- Ja sam zvala i policiju, ali su mi rekli kako predstavnik stanara mora nazvati i pitali su me ima li kamere. Znam samo da ima jedna na križanju, ali mislim da ona tu neće puno pomoći, objašnjava nam Marina.

image

Dvije godine trajala je miljunska obnova zgrade

Bruno Gazibara/

Kontaktirali smo i predstavnicu stanara zgrade broj 24.

- Rekli su nam iz policije kako će nam dati zapisnik za osiguranje, ali ga nemamo. To osiguranje ne pokriva vandalizam. Grad navodno, tako mi je danas rekla jedna gospođa iz komunalnog redarstva, priprema program za uklanjanje grafita. Ako to izađe mi ćemo se na to prijaviti, ako ne uspijemo tako, morat ćemo grafit prefarbati vlastitim sredstvima, govorima predstavnica stanara sporne zgrade.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50