DRAMA NA FAKULTETIMA

FER će dva puta tjedno testirati zaposlene, a Veterina će tražiti potvrde i od studenata

Velikom sustavu olakšava činjenica da je povećan broj testnih punktova na više od 6400

Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, kritizira nove mjere

 Tonci Plazibat/Cropix

Ravnatelji škola i dekani u danima do utorka morat će - svaki ponaosob u sustavu s više od 63 tisuće zaposlenika - samostalno organizirati model provjere covid-potvrda, odnosno provjeru testova za više od 22 tisuće zaposlenika koji nisu cijepljeni i nemaju dokaz o preboljenju.

Velikom sustavu olakšava činjenica da je povećan broj testnih punktova na više od 6400, a imaju mogućnosti organizacije provedbe testiranja unutar škola i fakulteta.

Tu će mogućnost, primjerice, iskoristiti zagrebački FER. Prema riječima Gordana Gledeca, dogovoreno je da će zaposlenicima bez covid-potvrda omogućiti testiranje dva puta tjedno na fakultetu. Na istu varijantu računaju i na drugom velikom fakultetu, Filozofskom, koji, potvrdio je o.d. dekana Miljenko Jurković, ne odustaju od dvotjedne online nastave, "dok se situacija ne posloži". Veterina, pak, zasad ne odustaje od provjere covid-potvrda i za studente.

Ništa nije jasno

Iako studenti nisu obuhvaćeni mjerom testiranja, sveučilištima je dana mogućnost da odluku o covid-statusu studenata donose sami. Prema riječima voditelja Studentskog centra u Zagrebu, Mirka Bošnjaka, iako se mjere ne odnose na studentske restorane i domove, u slučaju da fakultet odluči uvesti mjeru covid-kontrole, a ima i studentsku menzu, studenti će morati predočiti covid-potvrdu ili negativan test. Očekuje se da će tako postupiti rijetki izuzeci.

- Jedino je jasno da ništa nije jasno. Najteže će biti poslodavcima jer naravno da je u dva dana jako teško prilagoditi nastavu novonastaloj situaciji. Problem je što odluke donose oni koji nemaju pojma o školama, zato neću ni komentirati izjavu da će portiri na ulazu u škole provjeravati potvrde, jer portira u školama nema već 80 godina - i dalje je kritičan Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Refundirat će novac

Ravnatelji škola dužni su odrediti osobu koja će kontrolirati potvrde zaposlenika. Situacija neće biti svugdje ista, a dijelom olakšava to što u školskim kolektivima zaposlenike s covid-potvrdama neće biti potrebno kontrolirati svakodnevno. Najveću bojazan ravnatelji škola iskazuju prema refundaciji troškova testiranja. Zaposlenici će, naime, prvo sami platiti testiranje, nakon čega im poslodavac (škola, fakultet, institut) u što kraćem vremenu treba refundirati novac. Škole i fakulteti bi potom trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im - kako najavljuju - sredstva refundirati u obliku prioritetnih naloga, odnosno u roku od nekoliko dana. - Moguće je da će pojedine škole organizirati dolazak zdravstvenih djelatnika u škole. Vjerujemo da će to funkcionirati jer nam je rečeno da su sredstva za tu namjenu osigurana i da ćemo ih redovito dobivati. To je ključno - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja. Pozdravlja odluku što će i roditelji koji dolaze u škole na roditeljske sastanke i informacije morati imati potvrde.

- Ako svi zaposlenici škola trebaju imati potvrde, u redu je da ih imaju i posjetitelji škola. To neće otežati komunikaciju s roditeljima jer imamo iskustvo s online sastancima. Roditelji sigurno neće biti zakinuti - uvjerava Hitrec.

I u školama i na fakultetima, kažu nam neformalno, otkaze za zaposlenike koji odbijaju testiranje ili predočenje covid-potvrda nastojat će izbjeći po svaku cijenu.

Suzana Hitrec:

"Ako svi zaposlenici škola trebaju imati covid potvrde, u redu je onda da ih imaju i svi posjetitelji škola"

Mirko Bošnjak:

"U slučaju da fakultet odluči uvesti kontrolu, a ima i studentsku menzu, studenti će morati predočiti covid-potvrdu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:58