OBIŠAO DEŽURNE SLUŽBE

FOTO: BILI SMO S BANDIĆEM NA TRADICIONALNOJ NOVOGODIŠNJOJ 'TURNEJI' Kaliniću je pripremio poseban poklon: 'Ti si prvi vatrogasac!'

 
 Bruno Konjević

Posljednjih nekoliko sati prije nego je sat otkucao prve sekunde nove, 2020. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno je prvo obišao beskućnike u gradskom prenoćištu u Kosnici, kao i ranijih godina, a potom i dežurne ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

U prenoćištu u Kosnici, kako je objasnio šef zagrebačkog Crvenog križa Petar Penava, u trenutku kada ju je gradonačelnik obilazio bio je oko devedesetak korisnika.

Mjesta u prenoćištu, kaže, ima. Kapaciteta ima za 150 ljudi, ali može stati i 200, tvrdi Penava. O njima skrbe 24 sata dnevno te im pružaju krov nad glavom, prijeko potreban pogotovo tijekom zime.

- Nigdje brige o beskućnicima nema kao u Gradu Zagrebu. Ovdje nitko, osim ako to želi svojom voljom, nije na ulici, bez krova nad glavom i toplog obroka - kazao je gradonačelnik Bandić.

- Imaju minimum koji trebaju imati. U utakmici rada i kapitala ima onih koji se nađu na margini, tako i u Zagrebu, ali naša je briga da nitko ne završi na ulici - dodao je.

Nakon prenoćišta, iduća postaja bila je Hitna pomoć u Heinzelovoj ulici. Tamo su gradonačelnika, osim dežurnih ekipa, dočekali Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i Ana Stavljenić-Rukavina.

- Za vrijeme blagdana i praznika imamo više posla. 30-40 posto poziva je više nego uobičajenim danom - govorio je Rašić dok je jedna ekipa Hitne pomoći izlazila na intervenciju zbog prometne nesreće na Branimirovoj ulici.

No, Hitna pomoć u Heinzelovoj, kako je kazala Stavljenić-Rukavina, drži zlatni standard, a u njoj, tvrdi, mladi doktori mogu puno naučiti. Hitna pomoć nije jedina imala pune ruke posla.

Vatrogasna postrojba Grada Zagreba prije ponoći imala je pet intervencija. Siniša Jembrih, zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca, kaže kako je njima najluđa noć uvijek najluđa noć.

- Radilo se o manjim intervencijama, ali kako će noć ići dalje bit će onih sve opasnih. Zadnjih 15-ak godina nismo dočekali Novu godinu na miru. Uglavnom su bile intervencije klasične, neodržavanje plinskih, električnih instalacija, zbog pirotehnike i vatrometa, ali alkohola i vožnje - kazao je Jembrih.

Ove godine u Zagrebu je bilo 20 posto više intervencija od prosjeka, a do ponoći će, kazao je Jembrih, doći do četiri tisuće intervencija u jednoj godini.

Vatrogasnu postrojbu posjetio je i, kako ga je nazvao gradonačelnik Bandić, prvi vatrogasac Pavle Kalinić. Gradonačelnik mu je tom prilikom poklonio dječji vatrogasni set.

Zagreb, 311219.
Gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic obisao je sve dezurne sluzbe za Novu godinu, beskucnike u Kosnici, vatrogasce, policiju...
Na fotografiji: Milan Bandic s vatrogascima u Savskoj.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Milan Bandić s vatrogascima u Savskoj

Nakon vatrogasaca, red je bio obići i jake snage zakona, policiju u Petrinjskoj. Gradonačelnika je tamo čekao načelnik zagrebačke policije Marko Rašić.

Rašić je ustvrdio da je stanje sigurnosti na području PU zagrebačke zadovoljavajuće. Opći kriminalitet je u 2019. bio u padu, a učinkovitost policije je na razini.

U trenutku posjeta policijskoj postaji na Trgu Josipa bana Jelačića bilo je, objasnio je Rašić pokazujući na veliki ekran koji je emitirao sliku s trga, oko dvadeset tisuća, a očekivanja su bila da će ih do ponoći biti trideset tisuća.

Gradonačelnik je kazao kako se sigurnost u Zagrebu piše velikim slovima. A trg je bio posljednja stanica. Tisuće ljudi su na njemu ušle u 2020. godinu koja Zagrebu nosi nove izazove jer će on biti centar hrvatskog predsjedanja EU-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43